SPOILERY SPOILERY SPOILERY SPOILERY SPOILERY
http://www.sookieverseblog.com/2010/07/23/harris-eric-will-ask-sookie-to-conside r-becoming-a-vampire/
Tu jeden z nich. M. in. w 11 tomie Eric zaproponuje Sookie, aby ta stała się wampirem. Nie jest to jednak do końca dobra informacja dla fanów Erica, ponieważ jak wiemy - wg książki - związki dwóch wampirów nigdy nie trwają długo.
Co Wy na to?
Jak znajdziecie coś w sieci to wstawiajcie do tego tematu.
Ile jest książek ogółem z serii "Sookie S." ? Bo czytam już 10. i chociaż dobrze wiem, że są one całkiem inne niż serial to będę czytać dalej :)
czekam na tą 11. co do tematu, Eric może ''przemieni" Sookie, ale słyszałam,że ona i tak znowu będzie z Billem.
Ja nigdzie nie widziałam takiej informacji. Moźe natknęłaś się po prostu na czyjeś przypuszczenia. Tak czy owak, wydaje mi się, że w książce Sookie zwiąże się z Samem. Bowiem jakiejkowiel decyzji nie podjełaby w kwestii życia z wampirem - wybór byłby zły. Jeżeli wampir jej nie przemieni, to ta w końcu zestarzeje się i umrze (związek mężczyzny wyglądającego na około 30 lat oraz staruszki musi wyglądać komicznie). Jeśli Sookie zostanie przemieniona przez kogokolwiek, ich związek i tak nie potrwa długo. Dochodzę więc do wniosku, że związek z wampirem wg książki nie może się powieść, tak więc prędzej czy później Sookie wybierze jakiegoś śmiertelnika. Chyba, że Harris przemieni Sookie i na tym po prostu zakończy cykl...
Ostatnio czytałam wywiad z Harris i ona się zarzeka, że nigdy nie przemieni Sook. W tym samym wywiadzie powiedziała, że ma jeszcze kontrakt na 3 książki w tej serii. Ale odkąd to taka żyła złota... nic nie wiadomo. Ja mam tylko nadzieję, że Ball jednak odbierze Erickowi pamięć, i że ta dwójka dostanie szansę na równie wspaniały romans co w książce.
Z Samem? :D Śmiesznie. Dla mnie miłość Erica i Sookie zbyt długo była rozwijana i jest zbyt piękna żeby się skończyła. Mam nadzieje...
Sam przecież podkochuje się w Sookie, były między nimi różne ciekawe momenty... Ot tak sobie? Myślę, że autorka książki nas czymś zaskoczy. Happy End z Ericiem wydaje się być zbyt oczywisty. O ile "happy end" jest tu adekwatnym określeniem. Związek wampira i śmiertelnika jak i dwóch wampirów nie może się skończyć piękną, wieczną miłością...
Mi też wydaje sie mało prawdopodobne, zeby w przyszlosci Soookie byla z Samem. Owszem, Harris podkreslala jakies ' iskrzenie' miedzy nimi, ale tylko w pierwszym tomach, pozniej natomiast wyraźnie bylo napisane ze oboje traktuja te relacje jako przyjazn, nic wiecej, wiec dziwne byloby gdyby nagle cos w tej kwestii sie zmienilo. Moim zdaniem takie przerwanie zwiazku Erica i Sookie byloby zbyt brutalne, bo jednak Harris przez kilka tomow budowala miedzy nimi napiecie, nie tylko te erotyczne; D. No i moim zdaniem Sookie jest jedyna tak wielka miloscia Erica, zeby chcial tak szybko dac za wygrana i pozwolic jej odejsc, a sama Sookie tez przeciez przyznala sie do milosci do Erica. Takze mysle, ze predzej Sookie zdecyduje sie byc wampirem, niz odejsc od Erica.
mialo byc : Takze mysle, ze predzej Sookie zdecyduje sie byc wampirem, niz odejdzie od Erica xD
Zgadzam się. Jak by nie było już od poznania się Sookie z Ericem autorka pisze o ich wzajemnym przyciąganiu się. Ja osobiście mam nadzieje, że ona zostanie przemieniona. Może to nie zakończy cyklu a sprawi, że ta postać ukierunkowana na dobra duszyczkę stanie się bardziej drapieżna :)
Pewnie tak, ale faktycznie, lepiej byloby, jesli Harris jednak zdecyduje sie zakonczyc ludzki zywot Sookie, zeby w tym momencie caly cykl dobiegl konca, bo jesli chcialaby pozniej pokazac jej zycie wsrod wampirow, zrobilaby sie z tego brazylijska telenowela xD
Błagam, nie rozwalajta mnie;) Jak Harris połączy Sookie z Samem, to sama osobiście zjem wszystkie książki, lub spalę na stosieXD To by nie było ani ciekawe, ani fajne ani w ogóle. Na samą myśl wyświetla mi się jedno wielkie NIEEEEEEE;)
Sympatie czytelników zawsze można jakoś inaczej ukierunkować ;) Np. demonizując Erica, tak jak autorka uczyniła z Billem.
Też mam nadzieję, że jeśli Harris zdecyduje się przemienić Sookie, zakończy na tym serie, bo to JUŻ w tej chwili zakrawa na jakieś neverending story. 13 tomów to i tak bardzo dużo ;p
Demonizując Erica? Toż on byłby przez to jeszcze bardziej fascynujący. xD
Lubie niejednowymiarowe postaci, które w każdej chwili mogą wyskoczyc z inną, niespodziewaną reakcją. Taki właśnie jest Eric.
Jakbym Eric został stwórcą Sookie , to byłoby w pewnym sensie zabawne, bo po jakimś czasie traktowałaby go jak ojca xD
Sabcia, czytasz mi w myślach chyba;)
Sam w ogóle mi nie podchodzi z tegoż względu, iż Sookie może odczytywać jego myśli.
Co prawda nie tak wyraźnie jak w TB, ale może.
Dla mnie to wyklucza jakikolwiek związek.
Nie wiem, czy Sookie spodobałoby się, gdyby po 25 latach usłyszała w pewnym momencie kiepskiego kontrolowania myśli przez Sama:
<Ożesz fak! Mogłaby zrzucić ten mega tłuszcz z tyłka, bo mi się niedobrze robiXD>
No tak, ale z Quinnem była, chociaż to też zmiennokształtny ;p Zresztą Sookie może 'wyłączyć' zdolność czytania w myślach kiedy chce ;)
Wydaje mi się, że Harris nas jeszcze czymś zaskoczy...
Po prostu, znając postać Sama, domyślam się, jak by to wyglądało.
A ja nie chcę się śmiertelnie nudzić przy czytaniuXD
Quinn to była porażka, niech ten koleś już więcej nie wraca. Jego zdrobnionka działały na mnie jak płachta na byka.
Ale za to wyd. Mag tłumaczyło zwroty Erica do Sokkie '' kochanko'' WTF?
Ukochana brzmi chyba lepiej, a nie sądzę że mówił w kontekście, chodź tu babo którą bzykam...
Hahah, no w wersji oryginalnej też jest chyba "lover" niestety;)
Mnie też jakoś tak śmiać się chciało z tego.
Mam nadzieję, że w TB dadzą inny zwrot;)
W ogóle cała 4 część tak mnie rozbawia, że szok.
Non-stop miałam banana na pysku, czytając;)
I co do Quinna również się zgadzam.
Co ona w nim widziała, to ja nie wiem.
Góra mięśni, zero osobowości - a ta na niego poleciała?
Phi, po prostu broniła się zaciekle przed przeznaczeniem.
A kto jest jest przeznaczony to już wiadomo;)
Eric jest po prostu najlepszym dla niej facetem, już lepszego se nie znajdzie nawet na Księżycu, więc niech nie marudzi, babsztylXD
BTW DUŻY SPOILER 4 SEZONU TB:
Czytałam, że Ball mówił tylko, że w 4 sezonie "ktoś dostanie amnezji".
Pierdolnę na ryło, jesli pamięć straci nie E. tylko np. Bill albo Sam. Albo Sookie;) Bo pan Alan tak lubi sobie gadać, a potem wychodzą jajca nie z tej ziemi. ZJEM GO, jak mi zjebie 4 sezon, przysięgam, mimo że kłów nie mam:)
też zgadzam się do Quinna, niczym mnie nie zachwycił. Sookie powinna być z Ericiem, a jak powróci do Billa ? masakra
Zgadzam się z Tobą w 100%. Sam sam nie wie czego chce. Już lepiej niech romansuje z Tarą. Ona dopełni jego nijakość. Może kiedyś kradł i zabijał, ale wyrzuty sumienia pchaja go w alkoholizm i samotność. Sookie powinna życ z jakimś wampirem. Jedyny problem tkwi w tym, że ona cały czas się starzeje.
Złe wieści dla oczekujących 11 tomu... Niestety kolejna część serii najprawdopodobniej ukaże się dopiero w maju, a nie w lutym 2011, jak do tej pory słyszeliśmy ;/ Nieoficjalnie tłumaczenie zapewne ukaże się równolegle z rozpoczęciem emisji 4 sezonu TB ;/ Szkoda, myślałam, że kolejny tom umili nam trochę czas w oczekiwaniu na kolejny sezon serialu, a tu lipa ;/
Źródło: http://sookiestackhouse.com/?p=9195
A tu spolier dotyczący treści tomu (po angielsku). Wg mnie dość duży, więc wchodzicie na własną odpowiedzialność:
http://immortaldreaming.com/2010/08/28/the-sookie-stackhouse-novels-book-11-dead -reckoning-spoilers/
Faktycznie to zaciaga na jakas niekonczącą sie opowiesc. Ksiązki to co innego, jednak nie sądze by serial w HBO zakrawał na aż 13 serii...jakos nie wydaje mi sie, prawa telewizji są trochę inne i mimo ogromnego fanclubu mysle ze po ktorejs tam serii beda chcieli wprowadzić jakąs nowość równie kasowy serial który odswiezy HBO, wiec to mogą byc tylko nasze pobożne życzenia. pozatym zauwazcie ze serial zupelnie inaczej się toczy niż książka. Nie zdzwii mnie jesli wątki będą zupelnie inaczej. Mimo ze jest oparty na historii Harris to jednak to nie seria 'martwy tu martwy tam i siam" tylko "CZysta krew" , byc moze Ball pojdzie innym krokiem i nawet dobrze, bo ciekawiej jest kiedy są dwie niby podobne historiie a się inaczej konczą inaczej się w toku realizują i to jets piekne. Kalkulując: to przedłuży nasz smaczek na jej historie bo bedzie do wyboru ok 13 ksiązek i kilka sezonow filmu:) życ nie umierac;) hahha jakkolwiek w wydaniu wampirow to znaczy;p Pozdrawiam ;)
Ej troche dziwny tytul tej 11 ksiazki: Dead reckoning. Cala fraza znaczy tyle co "metoda obliczania położenia statku", natomiast samo reckoning to obliczenie, rozliczenie; kalkulacja. O wiele berdziej pasuje "Martwa kalkulacja" xD
SPOJLER!!!!!!!!!!
Dopiero w 11 ksiazce Pam i Eric chca zabic mastera. Ciekawe czy Alan Ball wiedzial ze to nastapi kreujac 3 serie? ;))
Hej :) Słuchajcie z serialem jestem na bieżąco ( czyli po 3 sezonie) z książkami jestem dopiero na 5 części i mam takie pytanie wiem że 6 tom ma wyjść dopiero w lutym 2011r. Więc mam takie pytanie gdzie Wy czytacie te książki, że niektórzy z Was są już na 10 tomie ???:)
Dzięki już dostałam na e-maila od życzliwej osoby 9 domów w sumie już jestem na 5 tomie ale akurat te tomy to zakupiłam :)... Będę musiała ściągnąć sobie tylko 10 tom :D :D
Oficjalnie potwierdzono, że "Dead Reckoning" trafi do księgarni w USA w maju 2011 roku. Jest już okładka książki, którą możecie obejrzeć pod tym linkiem: http://picasaweb.google.com/lh/photo/IzPiUeEqPeTh5ulze3weZg?feat=embedwebsite
Opis: "Z jej talentem do wpadania w kłopoty, Sookie staje się świadkiem podpalenia Merlotte'a - baru w którym pracuje. Ponieważ wszyscy wiedzą, że Sam ma podwójną naturę, podejrzenie natychmiast pada na osoby z okolicy będące przeciwko zmiennokształtnym. Sookie jednak podejrzewa, że jest inaczej, tak więc ona i Sam pracują razem, aby odkryć sprawcę i pokręcony motyw ataku. Jednakże jej uwaga jest podzielona. Mimo, że nie potrafi "czytać" wampirów, Sookie zna dobrze swojego kochanka - Erica Northmana i jego "dziecko" Pam. Zdaje sobie sprawę, że oni knują plan, by zabić wampira, który jest obecnie ich władcą. Powoli zostaje wciągana w całą sytuację, która jest bardziej skomplikowana niż sądzi. Złapana w sidła polityki wampirzego świata, Sookie zda sobie sprawę, że jest pionkiem tak samo jak jakikolwiek zwykły człowiek i że na planie pojawiła się nowa królowa..."
No no ciekawe jak to się rozwinie w książce. Powracając do wcześniejszego wątku związku Erica i Sookie. Ja sobie tak myślę że skoro w książce pojawiają się wszystkie magiczne postacie to równocześnie wszystko może się zdarzyć. Tak np. jakby czarownice przyczyniły się do tego aby Eric znów był człowiekiem?? Taka luźna myśl przyszła mi do głowy. Ciekawe co by było w takim przypadku.
Kurcze, Eric czlowiekiem... To bylby dopiero szok ;p
Ale w sumie w Pamietnikach wampirow w ostatnim tomie Damon z wampira staje sie z powrotem czlowiekiem dzieki magicznemu podarunkowi od kitsune (rodzaj magicznych stworzen).
To byłoby jakies rozwiazanie, na pewno lepsze niz Sookie przemieniona w wampira... Ale z drugiej strony nie wyobrazam sobie Erica jako zwyklego smiertelnika.... To by bylo takie... nie-ericowe xD
Ja też nie za bardzo bo wolę go jako wampira ale przynajmniej byłby happy end i wszyscy byli by szczęśliwi ;P
Ja bym nie była szczęśliwa! To było by straszne! To co nas kręci w Eric'u (a przynajmniej mnie:P) to siła i ta drapieżność, a bez wampirzego instynktu Eric stanie się wiewiórką ...
ciekawe co by zrobił z 1000 lat przyzwyczajania się do nie śmiertelności, a tu nagle zmarszczki, bule głowy, złamana noga, nieświeża pizza.... ale to by mogło być śmieszne. Znowu biedak musiał by się uczyć wszystkiego od początku jak wtedy, kiedy stracił pamięć. Myślę, że to dobry pomysł bo w tym bohaterze dla mnie najlepsze jest to, że mimo całej swojej siły ma słabości, jedną z nich jest Sook oczywiście i ona często wydaje się być silniejsza od niego. Pomaga mu.
W sumie dla mnie to nie ważne czy Eric będzie człowiekiem czy raczej Sooki wampirem, ważne żeby tylko byli razem!!! :D
A mi się wydaje, że Sookie bedzie miała dośc wampirów jak ją w to wszystko wciągną, poza tym jest mowa o nowej królowej wampirów- nowa kobitka- erik może się nią zainteresuje co mnie zasmuci, ale niestety jest to prawdopodobne w wydaniu Pani harris. Czytałam na jakimś forum iż pisarka podpisała kontrakt z wydawnictwem na 14 tomów cyklu o sookie, więc rozstanie ( choćby chwilowe ) z erikiem jest wielce prawdopodobne....
Właśnie jestem po przeczytaniu wszystkich 10 tomów i obejrzeniu 3 serii i mam wielką nadzieję, że Eric będzie z Sookie już do końca, chociaż opis 11 tomu troszkę mnie przeraził, znając pomysły Pani Harris może nieźle namieszać między Erickiem a Sookie, koniec końców niech miesza, nawet gdyby mieli się chwilowo rozstać, ważne, żeby na końcu znowu byli razem. Co do wątku nowej wampirzej królowej to nie sądzę, żeby Eric na to poleciał, jego postać jest bardzo lojalna i oddana jeśli kogoś naprawdę kocha. Mam tylko nadzieję, że nie wymyśli nic między Billem, a Sookie bo na samą myśl o wampirze Billu robi mi się nie dobrze :D
A mi jest przykro za niego, koleś jest wewnętrznie rozdarty, mieszka obok swojej ex! i ciągle musi ją ratować... Mnie coś nie gra w opisie związku Erica z Sook i wydaje mi się, że może się rozsypać. Tak mi podpowiada intuicja. Ale miejmy nadzieję, że nie bo też bardzo lubię tego łotra:)
UWAGA! Na stronie pani Harris pojawił się pierwszy rozdział nowego tomu książki!
Można się z nim zapoznać pod tym linkiem (tekst oczywiście po angielsku):
http://www.charlaineharris.com/DeadReck_1.html
Ja już przeczytałam i przyznaję - bardzo ciekawy fragment. Dodam jeszcze, że sporo w nim Erica, więc tym bardziej warto przeczytać :D