PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74709
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

SPOILERY SPOILERY SPOILERY SPOILERY SPOILERY
http://www.sookieverseblog.com/2010/07/23/harris-eric-will-ask-sookie-to-conside r-becoming-a-vampire/
Tu jeden z nich. M. in. w 11 tomie Eric zaproponuje Sookie, aby ta stała się wampirem. Nie jest to jednak do końca dobra informacja dla fanów Erica, ponieważ jak wiemy - wg książki - związki dwóch wampirów nigdy nie trwają długo.
Co Wy na to?

Jak znajdziecie coś w sieci to wstawiajcie do tego tematu.

ocenił(a) serial na 10
Vengeance

uwielbiam jej sposób pisania. Wszystkie części czytałam po angielsku, kiedy wpadła mi ręce książka pop polsku, nie mogłam przebrnąć przez 1 stronę. Harris wspaniale potrafi ujmować naturę prostych rzeczy, co wydaje się ginąć w tłumaczeniu. Mogla bym czytać całą noc, ale rozdział się skończył:(
Fajne jest to, że kiedy Sook zagląda do czyjegoś umysłu odnajduję w nim to co sobie wyobrażam tam znaleźć, np. ten fryzjer, mistrz skupienia, fajnie zauważone. W poprzednich książkach też jest dużo takich przykładów. No i biedny Eric, martwi się pewnie Viktorem.

suszinka

Ja czytałam Harris zawsze w polskim tłumaczeniu i po lekturze rozdziału nowej ksiżki w języku angielskim jestem bardzo miło zaskoczona. Zawsze raził mnie styl jej książek i nie przypuszczałam, że wina tłumaczenia jest w tym tak duża. Są po prostu fatalne! Zarówno te oficjalne jak i nieoficjalne. I nie winię tu bezpośrędnio tłumaczy, bo zdaję sobie sprawę z tego, że to ciężka robota. Po prostu te książki lepiej czytać w oryginale. Czyta się znacznie przyjemniej.

ocenił(a) serial na 10
pkjm

Wydaje mi się, ze może też być tak, że "literatura dla młodzieży" jak się to określa jest traktowana z przymrużeniem oka i przez to robi się kiczowata i rażąca właśnie...

suszinka

Nie zgodzę się, że to literatura dla młodzieży, zwłaszcza ze względu na bogate opisy erotyczne :p

ocenił(a) serial na 10
Vengeance

jejciu jej naprawde dzięki ;)

ocenił(a) serial na 7
pkjm

Kiedy wyjdzie cała książka?

pkjm

http://www.true-blood.com.pl/2011/02/10/la-times-charlaine-harris-mowi-ze-ksiazk i-o-sookie-musza-sie-skonczyc/
Pod linkiem znajduje się informacja, iż Harris najprawdopodobniej zakończy serię SVM na 13 tomach. Pisarka jest już trochę zmęczona tą historią i chciałaby zacząć tworzyć coś innego. W sumie dobrze, co za dużo to niezdrowo. Ciekawa jestem jak to wszystko się zakończy...

ocenił(a) serial na 6
pkjm

To ja może od początku, bo dopiero się w temat wtapiam :) Zapowiedź 11 tomu, zwłaszcza zdanie o tym, że Sookie zdaje sobie sprawę z bycia jedynie pionkiem w całej wampirzej polityce nie ubarwia mi przyszłości. Sookie zawsze podkreślała, że nie interesuje ją polityka w którą bardzo zaangażowany jest Eric, a jego despotyczne metody często są powodem zdenerwowania. Wydaje mi się więc, że ich romans nie przetrwa. Zresztą samo zakończenie tomu 10-tego (przynajmniej w wersji tłumaczonej) pozostawia dość sporo do przemyślenia. Sookie mówi coś o fakcie, że nie wydaje jej się żeby Eric wrócił tej nocy (było to po całej aferze z tym dziedzicem od Romanowów - nie pamiętam jego imienia Aleksiej chyba, czy coś). I po całej tej nieszczęsnej sytuacji ze stwórcą i tym wróżem, tego było tak dużo, że nie zdziwiłabym się gdyby Eric miał dość kłopotów sprowadzanych przez Sookie. Jestem absolutną ich fanką. Szczególnie rozwiniętego romansu w tomie 9 gdzie wszystko było tak naturalne i niezobowiązujące. Będzie źle jeśli razem nie będą.
Nie zdziwiłabym się z połączenia Sookie z Samem. Od jakiegoś 5 tomu podejrzewałam, że jest to możliwe. Podobne wrażenie mam co do Billa. Sookie często wspomina o nim, a depresja która dopadła ją na początku tomu 10 (kiedy to nawet seks z Ericiem nie pomagał) tylko utwierdza w przekonaniu. Nie myślę, że Quinn mógłby wrócić do łaski, podobnie z Alcidem - za bardzo jej podpadł.
Co do tej przemiany Sookie w wampira. A co z małżeństwem Russella? Jego małżonek był chyba wampirem, czy nie? A przecież ich miłość była ogromna. W książce wspomniane jest, że taki związek wampir-wampir nie jest dobrze przyjmowany. Czy Eric byłby na tyle zainteresowany Sookie, że spaliłby swoją reputację na panewce? Nie wydaje mi się.

Gred_and_Forge

Też wydaje mi się, że coś będzie na rzeczy z Samem. W końcu tylko ze śmiertelnikiem może mieć normalne życie. Wiemy, że Harris na pewno nie przemieni Sookie, więc co zostaje? Oczywiście jestem za układem E/S, chociaż w przypadku książki mogłabym się pogodzić z inną opcją. Byle nas nie zawiodła...

ocenił(a) serial na 6
pkjm

Ja z inną opcją niż E/S się niestety nie pogodzę :( Od 2 tomu czekałam na ich związek. Jak udało się w 4 to z Ericiem, który w ogóle nie był sobą, a jakąś mierną imitacją. Z Samem związek jest bardzo możliwy. Ma dobre predyspozycje do bycia towarzyszem Sookie, chociażby przez fakt, że jest zmiennokształtnym i Sookie sprawia trudność wyczytanie czegokolwiek z jego umysłu. Poza tym niektóre pojedyncze akcje między nimi, które są całkiem niespodziewane i spontaniczne mogą zaowocować czymś większym.
Byle nie Eric jako człowiek. Chyba, że stałby się jakimś wpływowym i niebezpiecznym "mafiozo". Musze przyznać, że najbardziej pociąga mnie w nim ta jego drapieżność i władza którą posiada no i oczywiście urocza jest jego słabość do Sookie.
Byłabym bardzo zła gdyby zakończenie pani Harris było otwarte. Już wolę być niezadowolona niż ciągle rozmyślać jak wszystko się potoczyło.

ocenił(a) serial na 10
Gred_and_Forge

daty premier nowych książek Charlaine Harris!
http://www.true-blood.com.pl/2011/03/21/znamy-daty-premier-nowych-ksiazek-charla ine-harris/

ocenił(a) serial na 7
Gred_and_Forge

Nie znoszę niedopowiedzianych zakończeń, prawie tak samo jak tych, które są dla mnie niezadowalające... Ciężkie jest życie shippera xD

ocenił(a) serial na 10
milkaway

3 rozdzial po angielsku 11 tomu o Sookie to nie calosc ale zawsze cos

http://us.penguingroup.com/nf/Book/BookDisplay/0,,9780441020317,00.html?sym=EXC

ocenił(a) serial na 7
natkawroo

Fantastyczny rozdział! Dzięki za link!

ocenił(a) serial na 10
milkaway

hey opowiesz o czym? mi brak ostatnoi czasu na czytanie;/

ocenił(a) serial na 7
natkawroo

Jasne, nie ma problemu :).
SPOILER ALERT
Otóż okazuje się, że Victor Madden założył własny klub - "Vampire Kiss" na terytorium Erika, prosperuje lepiej i ma teraz więcej klientów niż Fangtasia. Victor zaprasza Erica wraz z żoną, a Eric takiego zaproszenia nie może odrzucić. Nasza ulubiona para wyszykowuje sie na randkę - Eric przynosi Sookie sukienke i... toster (wydaje się że poprzednim rozdziale doszło do walki pomiedzy Erikiem i Pam w domu Sookie. Pam chce stworzyć nowego wampira, a Eric jej nie pozwala,gdyż nie może zignorowac rozkazu Victora).
Gdy Eric i Sookie podjeżdzaja pod klub okazuje się, że pomiedzy Pam i sługusami Victora rozegrala się krotka walka, ponieważ nie chciecli jej wpuscić do środka, kiedy chciała sprawdzić zabezpiecznia przed przyjazdem Erika.
Victor przyjmuje Erika, Sookie i Pam i całe towarzystwo jest podejrzliwe i wrogie sobie. ;) Victor oznajmia, że został regentem Felipe w Luzijanie, Erikowi pozostaje tylko pogratulować. Victor proponuje toast, któremuż znowu nie moga odmowić. Kelner ostrzega teleptycznie Sookie, żeby Eric i Pam nie pili ze szklanek tylko prosto z butelek. Sookie ostrzega Erika przez ich więź. Brzegi szklanek były spryskane krwią wróżek, której działanie na pewno skompromitowałoby P. i E. Okazuje sie,ze w klubie jest tez Miriam - kobieta, którą Pam chce przemienic w wampira.
W drodze powrotnej z klubu znowu wywiązuje sie kłotnia pomiędzy P. i E. Eric dostał jakiś tajemniczy list, ktory trzyma w tajemnicy przed Sookie. I nawet troche "przydusza" Pam, żeby jej o tym nie powiedziała.Sookie jest oczywiście zła i rozdzial nie kończy sie naszym blond Wikingiem i Sookie w łóżku, jaj miał. xD

Wyczerpujące streszczenie, uff. Rozdział naprawde wart przeczytania.

ocenił(a) serial na 10
milkaway

super dzieki:) ksiazka zapowida sie calkiem ciekawie

MOZLIWE SPOILERY
tajemniczy list? ja juz chce maj
zastanawia mnie tylko jej opis ze Sookie staje sie pionkiem w polityce wampirow ?
Jesli dobrze tlumacze to tytul 11 tomu brzmi smiertelny badz martwy rachunek
Czytajac twoje streszczenie milkaway i skladajac fakty z poprzednich tomow noweli zaczynam miec podejrzenia ze w tej czesci i kolejnych bedzie wiecej wrozek.
W kazdym tomie poszczegolne osoby sie lacza maja jakas historie co wynika pozniej w tej calej plataninie:)
mam na mysli tutaj tego wroza ( nie pamietam jak go zwia- dziadek Sookie) on mi tu nie pasuje do calosci

ocenił(a) serial na 7
natkawroo

Termin "dead reckoning" to pojęcie z zakresu nawigacji, tzw. ślepa nawigacja, oznacza rozpoznanie położenia statku bez widoczności ziemi. Zapewne odnosi się to do polożenia Sookie- w samym środku rozgrywek wampirów, i chyba nie tylko wampirów. Sookie nie jest do końca świadoma mechanizmów wampirzej polityki, a i z pewnym zdziwieniem doszła do wniosku (nie pamietam czy w pierwszym, czy trzecim rozdziale), że Claude i Dermot nie pomagją jej zupelnie bezinteresownie, ani dlatego, że teskno im do innych wróżek. ;)
Myślę, że pradziadek Sookie (Niall Brigant) się jeszcze pojawi...

ocenił(a) serial na 10
milkaway

tak mi sie wydaje ze w ostatnim starcu bedzie o nich duzo i beda mieli decydujacy wplyw na dalszy los Sookie oraz Erika (mam na mysli tu ich zwiazek)

ocenił(a) serial na 10
natkawroo

calkiem ciekawy przeglad 11 tomu
http://www.sookieverseblog.com/2011/03/30/first-review-of-dead-reckoning/
tlumaczenie gogle SPOILERY
Gatunek Go Round Recenzje opublikował przegląd Dead Reckoning. Ogólnie jest całkiem pozytywne i pani Harriet Klausner wykracza poza zwykłe streszczenie bomby wodnej Merlotte i plan zabicia Victor.

Oto kilka najważniejszych:

Sookie staje się podekscytowany ze znalezieniem list od swojej babci, aby jej towarzyszyć skarb.
Pomyśleliśmy, były listy od Gran na poddaszu, ale skierowane do Sookie i skarb?

Najbardziej interesujące.

Na jej pokładzie społeczności Charlaine Harris wyeliminował miecz jako coś ważnego, że leżał w obrębie na poddaszu, (03/03/2011 10:56 duckpond101 "To naprawdę nie jest ważne, szczerze mówiąc."), Więc to musi być coś innego, został ukryty tam. Ale "pogrzebany?" To wskazuje na to pismo i skarb był przechowywany w bagażniku lub podobne, tak to jest mniejsze niż pole chleb? Gack! Co to może być? Co może Gran pisało Sookie?

Co do książki jako całości:

Ten wspaniały thriller przejścia w kilka wątków są zamknięte i wydają się nowe zaczęło.
Nr wibracje doom i ciemność w tym przeglądzie z takich słów jak "wspaniały" i "Thriller" wyrzucone się, to brzmi jak to będzie całkiem, całkiem dobry.

Super Sookie detektyw ma długą drogę ufając w jej umiejętności, ale wciąż nie jest w stanie przeczytać, co sprawia, że ​​inni zaznaczyć zwłaszcza jej kochanka jej instynkty wampira, który krzyczy zamierza wyruszyć w niebezpieczną quest.
No, może trochę doom i ciemność z Eric's "quest niebezpieczne", ale nie jestem dostawanie "Zacznijmy pracę nad naszym wieńców malkontent porwane stronach naszej ukochanej książki" vibes, ponieważ według pani Klausner dla fanów serii, jest to jeden za "smakiem".

ocenił(a) serial na 6
natkawroo

11 tom już wydany :) Orientuje się ktoś kiedy można spodziewać się nieoficjalnego tłumaczenia? Ułatwiło by mi ono życie ^^,

ocenił(a) serial na 10
pkjm

spoilery z 11 tomu
http://trueblood.myblog.it/archive/2011/05/04/video-da-guardare-supposizioni-sul la-fine-dei-romanzi-di-soo.html
tlum gogle sorki nie znam wloskiego
Uwaga ten film wideo zawiera spoilery jedenastego książka z serii o Sookie Stackhouse. Tutaj możemy zgłosić tłumaczenie napisów w filmie. Założenia te są twórcy filmu, można zdecydować, co o tym myśleć!

"Cluviel Dor:

Cluviel Dor jest bardzo potężnym magiczny przedmiot wykonany przez wróżki, kto ma chęć

Są to znaki miłości.

Sookie stwierdził jeden z tych obiektów w piśmie z babcią. Jego babcia otrzymała od jej kochanka i Dor Cluviel przodek Sookie, Fintan

To jest cytat z książki "Dead Reckoning"na stronie 276.

Spojrzałem na sprawne przedmiot w ręku. Próbowałem sobie wyobrazić, co mogę z tym zrobić. Musiał przyznać życzenie, życzenie dla kogoś, kogo kochasz.

Nie można usunąć lub rozwiać telepatyczne Sookie (kościoły i powiedział nie).

Co możesz zrobić z Sookie. Sama nazwa to ślad?

Cluvier Dor może być anagramem LUCID LOVER

Kiedy Eric miał amnezję i Sookie pozwolił sobie zakochać się z nim, starała się zachować to dla siebie, ale uznał, że nie byłoby fair. On sam nie był bez pamięci. Nie był polerowany.

Jeśli używasz małe "i" i to sprawia, że ​​literę "I" zamienia się .. I love Eric.

Więc co mam nadzieję? To:

Sookie zastosowań, które pragną włączyć Eric się w człowieka.

Gdyby to było ludzkie i telepatia Pan Eric Cataliades rimovesse Sookie, mogła wreszcie być szczęśliwy.

normalna para. Byłaby bardzo szczęśliwa, zawsze, Sookie i Erica.

Pomyśl o Eric jako "normalny", daje mi uli!

ocenił(a) serial na 10
pkjm

rozdzial 16 wydaje sie byc ciekawy:)

ocenił(a) serial na 9
pkjm

mam nadzieje, że ktoś z tłumaczy tu zagląda :)
kiedy i gdzie można się spodziewać tłumaczenia całej książki, bo z tego co się orientuje to dostępne jest tłumaczenie tylko 1 rozdziału ? :)