Mam wątpliwości co do dwóch właściwości wampirzej krwi - raz ma ona właściwości
lecznicze, kiedy indziej nazywa się "V" i działa jak magiczny narkotyk. Czy ktoś może mi
wytłumaczyć skąd się to bierze? :>
Magiczne właściwości ma chyba wtedy, gdy podaruje ci ją wampir, a V jest pobierane nielegalnie z ich ciał. Osusza się krwiopijcę.
Do @Sabcia@...
Nie jest raczej możliwe żeby Krew waporów pobierana nielegalnie z ich ciał była tylko narkotykiem.
Pamiętacie tego wampira ,który za swoją zgodą (za usługi seksualne) oddawał krew i ta krew działała jako narkotyk. Albo ten król daje krew wampirom sam i ona działa jak narkotyk.
Nazwa nielegalnie wpuszczonej na rynek wampirzej krwi to ' V ' wydaje mi sie,ze ma takie same wlasciwosci tylko zalezy od dawek.
Wiadomo tez,ze krew wampira prosto z ' zrodla ' jest czystsza,swiezsza i lepsza.
[ małe SPOILERY] No niby tak, ale pamiętacie jak Jason zaczynał brać? Powiedziano mu, że wystarczy tylko 1 kropla i już będzie fajnie. Natomiast Sookie chlipała krew od Billa w ogromnych ilościach. (Pomijając fakt snów erotycznych- Sookie je miała, ćpuny już nie.) Dziwna jest też sytuacja kiedy Sookie została pocharatana przez Mende, Bill dawał jej krew, a Eric powiedział : "uważaj bo przedobrzysz" Co stało by się wtedy? Zamotany jest ten wątek, ale ciekawy:)
No tak, ale Sookie jest inna - na nią wampiry nie działają tak jak na innych, więc może dlatego :] A sny erotyczne może zdarzają się jak pijesz prosto ze źródła -> Sookie, Sam. Ćpuny znowu mają swoje inne wrażenia ;) (np. ten jakiś bajkowy świat, który widział Jason z tą panienką).
No tak, ale może po prostu nie pokazali tego, co odczuwał ;] Co nie zmienia faktu, że Eric może odczuwać jego emocje i może dlatego tak szybko się zjawił, gdy zaatakowali go podczas sprzedaży "V".
Może ćpuny nie mają snów erotycznych, ponieważ nie znają, że tak to ujme, dawcy krwi xd
Też jest inne wyjście. Ćpuny śnią o wamirach, ale w filmie tego nie pokaują, bo nie jest to takie ważne....
Oj można tak myśleć i myśleć, a i tak nie znajdzie się poprawnej odpowiedzi ;)
Dokładnie - ja uważam, że po prostu tego nie pokazują w serialu (co nie oznacza, że to się nie dzieje).
Jesli pija krew np. Sookie i Bill,Sookie i Erick bylo powiedziane w ksiazce,ze wytwarza sie wiez miedzy wampirem a czlowiekiem on czuje jej emocje,ona czuje sie ladniejsza,jest silniejsza,czuje wiekszy pociag seksualny do ' krwiodawcy '(stad te erotyczne sny) czyz nie ? Natomiast po zazuciu ' V ' w malej dawce jest tak jak po narkotykach. No i nie ma sie wiezi z wampirem bo to i mala dawka i wydaje mi sie,ze ma to cos wspolnego z tym,ze nie jest to krew z 'zrodla'.
No ale oni w końcu są zmiennokształtnymi i na nich ma trochę inny wpływ - im krew daje kopa i sprawia, że są silniejsi, ale widocznie nie ma tej więzi.
Ale w tym odcinku, jak Sookie ssała krew Erica po wybuchu bomby w ,,mieszkaniu'' Godrica to Pam powiedziała, że wystarczy jedna- dwie krople, żeby Eric czuł emocje Sookie... więc nic tu nie zależy od dawki ani od ,,krew z 'zrodla' '' bo wilkołaki po porwaniu Billa piły krew prosto z niego i działało to na nie jak V a nie tworzyło emocjonalną więź - jeśli tak to można nazwać.
' V ' działa na każdego INACZEJ. Lafayette nawet chyba to mówił w pierwszym sezonie, gdy częstował Jasona. W książce też jest o tym mowa. Jedni będą jak na haju, inni nie. Jedni będą mieli sny erotyczne, inni niekoniecznie. To zależy od wielu rzeczy. Pewnie wiek wampira też ma jakieś znaczenie. Im starszy wampir, tym silniejsza krew = silniejsze działanie.
Dokładnie, w książce jest to podkreślone, że na każdego ma inny wpływ - Sookie była zaskoczona tym, jak inaczej się czuła po wypiciu krwi Erica, w porównaniu do Billa - doznania były silniejsze, ponieważ Wiking jest o wiele starszy (to oczywiście wydarzyło się w książkach).
Wiecie, co do snów erotycznych to wydaje mi się, że Ci co piją 'V' nałogowo nie mogą ich mieć, bo wampir, od którego krew pochodzi, z reguły już nie żyje. A co do Lafayette faktycznie chyba w pierwszym odcinku mówił, że śnił mu sie Eric :)
Mmm.. Przypomniałyście mi o książkach :) Chyba sobie zrobi maraton przypominający :D
Co do tej krwi, jak dla mnie to jest nie do ogarnięcia.
Może chodzi o to, że kiedy organizm jest chory lub uszkodzony to krew wampira wypełnia te uszkodzenia a kiedy jest zdrowy to nie jest używana do regeneracji, wtedy jest jej nadmiar i daje kopa.
Chociaż najbardziej prawdopodobne jest to, że ten wątek jest zwyczajnie niedopracowany przez scenarzystów :)
Krew wampira jak lekarstwo, chorego uzdrawia a zdrowego może uzależnic. Może to działa trochę jak morfina?
A ja mam inną trafną opinie, to jest film i ludzie produkujący go zrobią jak chcą;]
Według mnie jest to po prostu wpadka scenarzystów... Z tą krwią nie da się nic wytłumaczyć a my usilnie próbujemy zrozumieć....
Sabcio, przepraszam ale ty też nie masz racji, bo jeśli zdrowego uzależnia to Sookie już by była mega narkomank czy vipomanką :DD Np. kiedy piła po raz pierwszy krew Erica w tym mieszkaniu Godrica to potem zachowywała się normalnie, nie była pod wpływem V.