PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35024}
7,6 21 tys. ocen
7,6 10 1 20896
6,8 4 krytyków
Daleko od szosy
powrót do forum serialu Daleko od szosy

To czy jest to prawdziwa, czy zmyślona historia nie ma dla mnie znaczenia. Tak samo jak nie należy bezpośrednio utożsamiać postaci Leszka z aktorem Krzysztofem Stroińskim, który podejrzewam miał trochę przechlapane z tą swoją "Leszkową" popularnością.
Dla mnie najważniejsze jest przesłanie jakie niesie ten serial. Odwagą, olbrzymią pracą i uporem człowiek jest w stanie dokonać wielkich rzeczy. Ot choćby tylko w kategoriach zmiany statusu społecznego. Z biednego wiejskiego chłopaka, przeistoczyć się w wykształconego, prężnego przedstawiciela "klasy inteligenckiej" jakby to powiedziano w PRL-u. No i jeszcze ten wątek miłosny. Chłopek-roztropek zarywa do super dziewczyny i co najważniejsze rozkochuje ją w sobie i udaje mu się z nią być na stałe.
Myślę, że dla wielu ludzi ten film był takim pozytywnym wzorcem do naśladowania. I choć czasy wybitnie się zmieniły (chyba mimo ogólnego postępu i wolności ciężej byłoby o tak spektakularny awans) nadal jest to postać, postawa godna naśladownictwa. Z drugiej strony warto wspomnieć, że serial opowiada bardzo ciepłą ludzką historię z życia i chyba również dlatego cieszy się niesłabnącą popularnością.

ocenił(a) serial na 9
srick.pl

popieram w stu procentach! ;)

ocenił(a) serial na 10
agrafk_a

super bohaterem to był wtedy jak był z Bronką nie wiem co w tej przemądrzałej Ani widział , Bronka była dużo lepsza . Ale Stroińskiego uwielbiam nie tylko za Leszka, ale za matki żony i kochanki i za lęk wysokości.

kinomanka_13

Zgadzam się :) Bronka była dużo ładniejsza, no... może mniej elokwentna i wykształcona, ale fajniejsza :) I fajnie pluła pestkami ;)

ocenił(a) serial na 10
srick.pl

Tylko dwa słowa. Oł jea. !