Dark: Sezon 2 Dark sezon 2, odcinek 6
odcinek Dark (2017-2020)

Dark | Niekończąca się pętla

An Endless Cycle 54m
8,5 1,4 tys. ocen
8,5 10 1 1421
Dark
powrót do forum s2e6

Nie rozumiem wielu rzeczy, bo jak każdy film/serial o podróżach w czasie, zawiera mnóstwo nielogiczności, ale tu zafrapowało mnie jedno: czemu zapobieżenie samobójstwu Michaela miałoby zapobiec zniknięciu Mikkela?

_eFFcia_

Temu, że samobójstwo Michaela rozpoczyna łańcuch zdarzeń, który ostatecznie prowadzi do zniknięcia Mikkela.

Radek_Traczyk

No właśnie tego nie rozumiem. Bo nie widzę związku między tymi dwoma zdarzeniami:)

_eFFcia_

https://www.filmweb.pl/serial/Dark-2017-771383/discussion/Samob%C3%B3jstwo+Micha ela+Mikkela,3093713

Oglądałem to już jakiś czas temu i nie do końca to pamiętam, może odpowiedzi w tamtym wątku ci wyjaśnią.

Radek_Traczyk

Bardzo Ci dziękuję za wysiłek, który włożyłeś w wyszukanie tego dla mnie, ale i tak nie rozumiem :D

_eFFcia_

E tam wysiłek. Zajęło mi to pół minuty. :)

Radek_Traczyk

Thanks, anyway :)

_eFFcia_

Bo to Jonas z przyszłości "przeprowadził" Mikkela do 1986.

ocenił(a) serial na 10
_eFFcia_

Jonas po prostu myślał, a raczej został wprowadzony w błąd przez Adama, że samobójstwo Michaela jest początkiem wszystkiego. Nie rozmyślał nad tym, po prostu bezkrytycznie uwierzył Adamowi, że jeśli nie dojdzie do śmierci Michaela, nic nietypowego i związanego z podróżami w czasie się nie wydarzy.

dpodhale13

A nie było właśnie odwrotnie - Michael wcale nie chciał popełnić samobójstwa, ale jak odwiedził go Jonas, i powiedział, że to zrobi, w dodatku dał gotowy list, to Michael zrozumiał, że musi się zabić? Przecież Michael był wielce zdziwiony, że miałby popełnić samobójstwo, o liście już nie wspominając (powinien mieć już go napisanego w dniu śmierci, albo przynajmniej mieć jego pomysł w głowie).

Lech78

Tak, było dokładnie tak jak mówisz. To tak, jak z tą książką o podróżach w czasie napisana przez zegarmistrza, a i z wehikułem czasu. On sam to opisywał w którymś z odcinków 2 serii, że jest to jakiś paradox - jajko i kura, nie sposób określić co było pierwsze. Nie wiedział że napisze tą książkę zanim ją otrzymał od chyba Claudii, nie wiedział że skonstruuje wehikuł (nawet nie wiedział jak miałby działać, bo schematy otrzymał z przyszłości) zanim otrzymał wiadomość, że to on będzie budowniczym maszyny. To jest ta pętla moim zdaniem.
W którymś z odcinków gdzie poznajemy starszego Jonasa on wyraźnie mówi (nie pamiętam czy matce czy babce) że to on jest autorem tego listu. Na początku bardzo mnie to zdziwiło, myślałam że to błąd w tłumaczeniu, ale nie. Teraz jest to jasne.

dpodhale13

a wiecie co jest ciekawe, że kiedy Adam postrzelił Martę w 2 sezonie to mówi sam do siebie - możesz mnie powstrzymać, albo ją uratować - głównie chodziło o to że on wiedział już, że będzie próbował ją uratować, ale ona nie będzie chciała go słuchać