obejzalem 3 pierwsze odcinki i niestety nie wciagnal mnie ten serial(3 odcinek obejzalem na sile), dalej chyba sobie odpuszcze. Po obejzeniu The Wire i OZ stwierdzilem ze kazdy serial produkcji HBO bedzie dobry ale deadwood troche mnie nudzi, moze dlatego ze nie jestem wielkim fanem westernow, wole zdecydownie czarny klimat ulicznych gangow :D Co innego gdyby bylo sporo akcji, ale do tej pory jej brakuje i czytalem, ze tak jest przez caly czas. Zeby nie psuc statystyki nie bede ocenial tego filmu, gdyz po prostu nie trafilem w swoj gatunek i wiem ze dla milosnikow westernu serial ten sasluguje na ta wlasnie ocene.
bardzo wolno się rozkręca...Po za tym ten film jest bardziej ''przekrętowy''( w sensie intrygi) niz westernowy.I mimo że dzieje się na dzikim zachodzie to ciężko go postrzegac w ramach westernu(zarówno klasycznego jak i anty).Później to bardziej gangsterskie intrygi przypomina...
To jest trochę jakby zrobić serial "za kulisami Dzikiego Zachodu", układziki, przekręty itd. Akcji może i jest mało, ale nadrabia dobrą intrygą i dobrze nakreślonymi postaciami. W każdym razie serial na pewno nie jest dla każdego. Sam byłem zaskoczony, że mi się podobał, bo za westernami też nie przepadam;) W każdym razie, cieszmy się, że HBO ma na tyle zróżnicowane seriale, że każdy coś znajdzie dla siebie. Ja na przykład wręcz uwielbiałem Carnivale, a chodząc po forach często spotykam się z opinią, że serial nudny i nie da się obejrzeć. :)
Nie jestem ekspertem od westernów, ale dla mnie póki co, ten serial to taki Ojciec Chrzestny na Dzikim Zachodzie i odnoszę wrażenie że akcja mogłaby się równie dobrze rozgrywać w innej epoce. Nie nazwałabym tego westernem.
Tylko że "Deadwood" nie jest żadnym westernem. To serial dramatyczny, który ogląda się dla jego głębi psychologicznej, poetyckości, itp, cech typowych dla seriali dramatycznych. Nie ma tutaj żadnej "akcji" i dalej też nie będzie(jeśli jest, tak jak walka Bullocka z Indianinem, to jest to tylko odskocznia dla pokazania jakiegoś problemu psychologicznego albo po prostu element kompozycji artystycznej). Nie jest to też żaden "Ojciec Chrzestny", i nie chodzi tutaj o żadne "pokazanie Dzikiego zachodu z innej strony"; "Deadwood" pod pewnymi aspektami przypomina pisarstwo Faulknera(tyle, że świat Faulknera ma wiele analogii biblijnych , natomiast świat przedstawiony w Deadwood jest pozbawiony "Boga", ciasny, "klaustrofobiczny", przygnębiający i beznadziejny, a jednocześnie pulsuje, albo raczej emanuje niesamowitym poetyckim dramatyzmem. Obawiam się, że widz bez jakiejś podstawowej erudycji humanistycznej i bez minimalnej wrażliwości i przenikliwości niewiele zrozumie z tego serialu, ergo to nie jest produkcja komercyjna, tak samo jak powieści Faulknera nie są komercyjne.
A jakie najbardziej lubisz seriale HBO ?
Bo ja tak to oceniam:
The wire > Sopranos > Sześć stóp pod ziemią > Rzym = Gra o tron > Kompania braci > Oz > Deadwood > Detektyw >
Zakazane imperium > Carnivale
Z HBO to na pewno Gra o Tron na pierwszym miejscu a Oz na drugim.
Gra o Tron> Oz> The Wire > Detektyw > Sopranos> Wataha > Generation Kill
Pozostałych seriali nie oglądałem lub obejrzałem, tylko kilka odcinków tak jak w przypadku Deadwood (pierwsze trzy odcinki) czy Kompania Braci (dwa lub trzy losowe odcinki w tv). Nie wiem czy Służby Specjalne są HBO, jeśli tak to umieszczam je między Wataha a Generation Kill.
Ja lubię klimaty rycerskie, ale Gra o tron jest bliźniaczo podobna do Rzymu :) Więc już nie robi takiego wrażenia skoro to Rzym był szybciej. Najbardziej dopracowane seriale HBO póki co to The wire, Sopranos i Sześć stóp pod ziemią. Gra o tron jest nierówna. 5 sezon jest bardzo słaby jak na poziom HBO.
To Rzym jest podobny do Gry o Tron? Kiedyś chciałem się za to zabrać, ale koleś, który to oglądał powiedział, że tam nic się nie dzieje tylko faceci się między sobą dymają. Trochę mnie taka opinia zniechęciła.
Raczej o GOT tak się mówi :) Scenariusz Rzymu, dialogi, aktorstwo, rozmach są
na wysokim poziomie. Znakomite postacie Marek Antoniusz, Atia, Cezar, młody Oktawian, Tytus Pullo, Pompejusz. Rzym ma większy rozmach niż GOT.
1 sezon miał budżet 100mln dolarów w 2005 roku.
Do porównania średni budżet GOT to
zaledwie 70mln dolarów na sezon i to między 2011-2016 rokiem,
gdzie trzeba doliczyć inflacje. A zatem to tak jakby Rzym miał ok 120-130mln.
Niestety przesadzili z budżetem i z planowanych sezonów 2-4 wszystko upchnęli w 2 sezon.
1 sezon 12 odcinków. 2 sezon 10 odcinków. Serial spotkało to co Carnivale, Deadwood i Zakazane imperium musieli skończyć szybciej niż planowali i nie zrealizowali swojej wizji.
Jedyne długie seriale HBO, które wysoko są cenione i udało się im zrobić tak jak sobie rozplanowali to Oz, Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, The wire i pewnie tak się stanie z GOT (8sez - 80 odc). Krótkich seriali nie liczę (kompania braci, detektyw), bo to nie sztuka wszystko zakończyć na jednym krótkim sezonie.
W GOT wkurza, że co raz bardziej odbiegają od powieści Pieśń Lodu i ognia. Dużo wycinają fajnych wątków i też dużo zmieniają wprowadzając absurd. Szkoda, że GOT nie ma 12-13 odcinków na sezon jak większość seriali HBO.
Tu masz oceny seriali HBO na imdb:
Oz - 8,9
Sopranos - 9,2 (kiedyś 9,3)
Kompania braci - 9,6
Sześć stóp pod ziemią - 8,8
The wire - 9,4 (kiedyś 9, obniżali po pojawieniu się ostatnich sez. Breaking bad)
Carnivale - 8,6
Deadwood - 8,8
Rzym 8,9 (kiedyś 9,2, obniżali po pojawieniu się GOT)
Zakazane imperium -8,6
GOT - 9,5
Detektyw -9,2 (tu wiadomo 2 sezon jest słabszy i dziwie się, że ocena nie spada)
Najczęściej jako najlepszy serial jaki kiedykolwiek powstał wymienia się jeden z czterech Twin Peaks, Sopranos, The wire, Breaking Bad. Sześć stóp pod ziemią też czołówka.
Moim zdaniem najlepiej wyszły HBO Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, The wire.
Klasa od początku do końca. The wire najbardziej dopracowany. Perfekcyjny.
Rzym miał potencjał na miarę GOT- ale zarżnęli kurę znoszącą złote jajka.
Rzym był w okresie, gdy było wiele innych seriali HBO i może dlatego skończyło się wszystko na 22 odcinkach.
Z GOT (właściwie kopią Rzymu) tego błędu nie zrobią. Chcą ciągnąć ile się da.
8 sezonów jako ekranizacja sagi. A potem mają toczyć się rozmowy na temat dodatkowego sezonu o rebelii R.Baratheona.
W sumie powiem Tobie, że najlepsze seriale jakie widziałem to te poniżej.
Chronologicznie według premiery.
1) Shogun 1980 imdb 8,0 (12 odc) -feudalna Japonia, prawie tak dobre jak filmy Kurosawy)
2) Robin of Sherwood 1984-1986 imdb 8,5 (26 odc) -najlepszy serial o średniowieczu,
lepszy od Vikings, niesamowity klimat, muzyka, wyraziste postacie, serial obok Twin peaks, który można oglądać wiele razy)
3) Północ-południe 1985-1986 imdb 8,1 (12 odc)
4) Twin Peaks 1990-1991 imdb 8,9 (kiedyś 9,4 - w ostatnich latach mocno zaniżali) (30 odc)
-Najlepszy serial lat 90', jego pozycje dopiero podważyły Sopranos, The wire.
Serial z najlepszym klimatem prze duże K. To serial do którego się powraca.
Wprowadził jako pierwszy mieszanie wielu gatunków filmowych. Bardzo dużo seriali z niego kopiuje. Po 26 latach ma powstać 3 sezon w 2017.
Bardzo wyraziste postacie z głównym bohaterem na czele.
5) X-files 1993-2002 imdb 8,7 (kiedyś 9,0) (ok 200 odc) Świetny wątek mitologiczny o ufo
6) Oz 1997-2003 imdb 8,9 (56 odc)
7) Sopranos 1999-2007 imdb 9,2 (86 odc)
8) Kompania braci 2001 imdb 9,6 (10 odc)
9) Sześć stóp pod ziemią 2001-2005 imdb 8,8 (63 odc) podobny serial do Sopranos, tylko zamiast rodziny szefa mafii jest rodzina zakładu pogrzebowego. Najlepsze serialowe zakończenie jakie kiedykolwiek powstało. Kartharis i super mocne uderzenie po obejrzeniu 63 odcinków i poznaniu dobrze wszystkich bohaterów. Jedni ludzie po tym zakończeniu płaczą, innych pobudza i postanawiają wreszcie żyć pełną piersią, wielu też słyszałem popełniają samobójstwo po takim katharsis. Jedno jest pewne to najbardziej inteligentny serial HBO obok The wire i Sopranos.
10) The wire 2002-2008 imdb 9,4 (60 odc) Wielowątkowy scenariusz - praca policji, getto, polityka, edukacja, szczebla systemu miasta Baltimore. Surowy realizm.
Świetne postacie. Brak tabu. Ciężko będzie HBO powtórzyć taki poziom.
11) The Shield 2002-2008 imdb 8,8 (89 odc) Konkurent The wire. Praca policji w LA.
Serial ma ciut niższy poziom od The wire, ale nadal bardzo wysoki.
Najlepsza rola Foresta Whitakera w karierze (pojawia się w 5 sezonie)
Co ciekawe w swoim czasie to ten serial wygrywał złote globy, a nie The wire, a po latach wyszło, który serial bardziej jest doceniany (podobnie The wire pokrzywdzone na galach z nagrodami jak Obywatel Kane 1941, Łowca androidów 1982, Skazani na Shawshank 1994)
12) Carnivale 2003-2004 imdb 8,6 (24 odc)
13) Deadwood 2004-2006 imdb 8,8 (36 odc)
14) Lost 2004-2010 imdb 8,5 (122 odc)
15) Rzym 2005-2007 imdb 8,9 (22 odc) - najlepszy serial o starożytności
16) Dexter 2006-2013 imdb 8,8 (kiedyś 9,1 ale ostatni sezon mocno zaniża ocenę) (96 odc)
Serial który kapitalnie się zaczyna, mocny poziom utrzymuje przez 4 sezony, ale od 5 sezonu równia pochyła w dół, a ostatni sezon jest wielkim rozczarowaniem, absurdy.
Gdyby się zakończył na 4 sezonach byłby to jeden z najlepszy seriali kryminalnych obok Twin Peaks, Detektyw, Fargo czy Sherlock. A tak nim jest ale tylko przez 4 sez - 48 odc.
Cóż, pozostałe seriale kryminalne są znacznie krótsze więc dają większy niedosyt.
Przy Dexterze mamy w pewnym momencie przesyt.
17) Breaking Bad 2008-2013 imdb 9,5 (62 odc) Wielu uważa, że to serial nr 1
Na większości list najlepszych seriali jest w pierwszej 3-4
18) Zakazane imperium 2010-2014 imdb 8,6 (56 odc) Lekki zawód
19) Sherlock 2010-2017 imdb 9,3 (10 odc, w 2017 następne 3)
20) Gra o tron 2011-2018 imdb 9,5 (80 odc)
21) Czarne lustro 2011-2013 imdb 8,8 (7 odc, ale w 2016 kolejny sezon)
22) Utopia 2013-2014 imdb 8,5 (12 odc)
23) House of cards 2013-2016 imdb 9,0 (52 odc)
24) Vikings 2013-2016 imdb 8,6 (39 odc) (drugi najlepszy serial o średniowieczu)
25) Cosmos 2014 imdb 9,4 (13 odc)
26) Detektyw 2014-2015 imdb 9,2 (16 odc)
27) Fargo 2014-2015 imdb 9,1 (20 odc)
28) Gomorra 2014 imdb 8,7 (12 odc)
29) Narcos 2015 imdb 9,0 (10 odc, w 2016 kolejne 10)
Z polskich wysoko doceniam Janosik 1974 (13 odc), Alternatywy 4 (9odc),
Dekalog 1988 (10 odc), Pitbull 2005-2008 (31 odc)
Widziałem też takie seriale jak Allo Allo, Kusza, Dynastia, McGyver, Policjanci z Miami,
Jas Fasola, Czterej pancerni i pies, Stawka większa niż życie, Ekstradycja, Planeta Ziemia, Cudowne lata, Spartacus, Walking dead, Skazany na śmierć, Mad men, Borgias, Tudors, MIllenium, Luther, Hannibal, Peaky Blinders, Most nad Sundem , The Killing,
Wayward Pines, Królestwo, Synowie anarchii, Ash vs Evil Dead, Pozostawieni, 100, Daredevil.
W 2015 najlepsze co wyszło z seriali to 2 sezon Fargo i 1 sezon Narcos.
Oba też są nominowane do złotych globów. Rok temu 1 sezon Fargo wygrał, a miał za konkurenta między innymi 1 sezon Detektywa.
Z seriali gangsterskich tak oceniam:
The wire....Breaking Bad - 10/10
Sopranos...The Shield...Fargo - 9/10
Zakazane imperium...Gomorra...Narcos - 8/10
Z tym, że Gomorra i Narcos mają wyższy poziom od Zakazanego imperium,
ale są krótsze i czekam na ich kolejne sezony.