Serial powinien być obowiązkowym dla nastolatków obu płci - jest odważny, szczery i wciągający, uświadamia i popycha do działania. Mega ważne przesłanie z aktorstwem na dobrym poziomie i fenomenalnie dobraną muzyką.
Wydaję mi się, że skutki kazdego z tych „nawyków” zostały dość mocno nakreślone pejoratywnie w serialu. Nastolatki mają dziś dostęp do tak szerokiego kontentu w internecie, czy nawet na codzień, że wydaję mi się, że akurat mocny obraz skutków takich zachowań, który został pokazany w serialu może niektórym z nich otworzyć oczy. Aczkolwiek z drugiej strony wiadomo - każdy może wyciągnąć swoje wnioski.
No właśnie to samo chciałam napisać. Promujący nałogi, toksyczne relacje, przedmiotowe traktowanie kobiet, przestępstwa i prostytucję. Rzeczywiście, nadaje się dla 13-letnich dzieci.
Zapomniałaś o przedmiotowym traktowaniu mężczyzn. Uważam, że szacunek powinien iść w obu kierunkach.
tu się nie zgadzam. Dość o mężczyznach. To kobiety są ciągle pod ich dominacją, przez całe wieki obrywamy my.
Mówisz z pozycji "mężczyzny" A chyba nie o to w tym chodzi. Wg mnie w relacjach między płciami powinien być wzajemny szacunek i partnerstwo. Żadna z płci nie powinna dominować. Byc lepsza. Myśląc, okazując to, że mężczyźni sa gorsi, nic nie osiągniemy. Pokażemy tylko, że nie jesteśmy od nich lepsze. Chcąc szcunku dla siebie, musimy okazac go innym.
Zgadzam się, świetny dla dorastającej młodzieży, dotykający ważnych, delikatnych tematów.
A co ten serial pokazuje dobrego dla nastolatków? Jakim jest wzorcem? Abstrahując od wulgaryzmów, które licznie padają z ust dziewcząt, to czy tam jest mowa o czymś takim , egzotycznym już chyba, jak miłość? Czy ktoś tam mówi, że sex to coś więcej niż fizjologia? że bez miłości, to jak wydmuszka ... Że warto, na prawdę warto zaczekać na tego , którego pokochamy, Bo sex to nie tylko ruchy frykcyjne. Sex to UCZUCIE. Było o tym mowa w tym serialu? może przeoczyłam.
Nie, wg mnie, absolutnie ten serial nie powinien być wzorcem dla młodzieży.
Wzorcem może i nie jest, ale hiszpańskie społeczeństwo jest bardzo swobodne w wymienionych wyżej kwestiach. W wielu filmach hiszpańskich tak jest ukazana ich młodzież, a jak jest w rzeczywistości, nie wiem. Najważniejszym przesłaniem serialu jest to, aby nie przymykać oczu, nie przemilczać i właściwie odbierać określone zachowania. Ważna jest też przyjaźń i wsparcie dziewczyn.
ja tam na razie widze krytyke tego w tym serialu. To, ze sie cos pokazuje, to nie oznacza, ze sie promuje!!!