No i chyba jednak moje oczekiwania w stosunku do odcinka były za duże. Moim zdaniem prezz
pierwsze 25 minut zwyczajnie wiało nudą. Fakt, że od pierszej sceny podróży w czasie odcinek
nieco się poprawił,ale nie tego, zdecydowanie nie tego oczekiwałem. Miałem nadzieję, że
będzie strasznie, a tymczasem pod tym względem zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie
odcinek poprzedni. Ten. muszę przyznać bardzo kojarzy mi się z jakimś tanim romansidłem.
Profesor flirtuje ze swoją asystentką,alternautka z tym dziwnym stworem, a i nawet między
Doctorem a Clarem można się było " czegoś" dopatrzyć. Ale żeby nie było, że tylko narzekam-
podobało mi się latanie TARDIS w wykonaniu Clary i motyw na podróze w czasie i związana z
nim refleksja Clary. No i muzyka też była niezła. 5/10, moja najsłabsza ocena w tym sezonie,
chociaż nadal bardzo go lubię. Trudno, nie wszystkie odcinki muszą być genialne. Następny
zapowiada się bardzo ciekawie, oby tym razem tylko moje oczekiwania znów nie były za
wysokie. No i czy mi się zdaje, czy w Next time trailerze Doctor krzyczy na Clarę?
O dziwo, kolejne odcinki podobają mi się coraz bardziej, a w tym dodatkowym plusem była olbrzymia ilość nawiązań do Rose i Dziesiątego - choćby mocne "złap ją za rękę i nie puszczaj, choćby nie wiem co". Czy ten gość, który był w jakiś sposób wizualnie podobny do Tennanta. W ogóle pomiędzy akcją przewijało się mnóstwo ciekawych tropów. No i TARDIS, która nie lubi Clary. Coś jest ewidentnie na rzeczy, a wygląda na to, że rozwinie się w następnym odcinku...
Sam przestraszony Doktor mnie nie przekonał, może dlatego, że na dobrą sprawę nic się nie działo - jego prywatny strach znacznie lepiej było widać w Midnight, gdzie był rzeczywiście bezradny.
Natomiast wątek miłości potworów był sympatyczny i taki... baśniowy. Tej baśniowości jakoś mi brakowało w szóstym sezonie, mocno zamerykanizowanym. Brzydota Romea dla mnie była w jakiś sposób przerażająca, było w niej coś z kalectwa, z nieudanego płodu. Brrr.
Na następny odcinek czekam z utęsknieniem ^-^
Niby ten sam, ale trochę jednak inny. Porównaj tu: http://24.media.tumblr.com/c5d6e3f82241bca3335cb2af0de862bb/tumblr_mlky36agP01r8 uoabo1_500.png