W sumie dosc mocno zainteresowal mnie ten watek. Kim jest Missy ?
Spotkalam sie z watkami ze jest to wcielenie
River : Jej swiadomosc zostala zachowana wiec jakby 'znalazla' nowe cialo.
Tardis : Kiedy wspomniala o akcencie Doktora powiedziala ' I think I might keep it'
Ucielesnienie bledow Doktora - pojawia sie , podczas domniemanego morderstwa
(cos jak Dream Lord ?? )
Clara - Kiedy Clara wskoczyla do strumienia czasu , zostala rozerwana na kilaset tysiecy kawalkow
co moglo doprowadzic ja do szalenstwa (chociaz sama nie bardzo wiem jak to ma sie do zmiany
twarzy)
szczerze, to nawet ta gadanina mi pasuje do mastera :D chociaz wolalabym zeby stary aktor powrocil...
Te niebo kojarzy mi się z odcinka ,,The Girl Who Waited", miejsca, w którym wylądowała Amy, lecz nie mówię, że to ona. A co do tej całej Missy to myślę, że wszystko się wyjaśni w ostatnim odcinku tego sezonu bo nazywa się on ,,Śmierć w niebie" (info. z http://gallifrey.pl). Chodzi mi o nazwę odcinka
O, to to. Drugie z miejsc, które mi się skojarzyły z "niebem". Pierwsze to miejsce, do którego trafiła River po zapisaniu jej przez Dziesiątego.
Missy to tak na prawdę ten spalony dinozaur. :D Doktor flirtował z dinozaurem, dlatego Missy nazywa go swoim chłopakiem. To nie moja teoria, bo z tumblera, Uśmiałam się jak ją przeczytałam, heh
"FACT: Missy is actually the T-Rex’s consciousness transferred into a human(oid) body. She took the Doctor’s flirting to heart."
link do tego posta
http://uozlulu.tumblr.com/post/95849815155/the-truth-behind-missy
Mam jakieś sugestie z tej stronki. Warto przeczytać. http://www.cultbox.co.uk/features/opinion/who-is-missy-in-doctor-who
Po przeczytaniu postów i po przeglądzie zdjęć faktycznie miejsce „Nieba” jest generalnie identyczne jak w odcinku „,The Girl Who Waited".
Idąc tropem tegoż właśnie powiązania pomyślałam, a co jeżeli Missy jest swoistą „ciemną stroną” stworzoną przez Amy?? Amy która przez ponad 36 lat żyła sama i jej żal oraz złość na Doctora sprawiły, że powstała Missy?? Jak wiadomo z poprzednich sezonów, przez pęknięcie w ścianie do umysłu Amy „wdzierały się” wszechświaty. Wszak była zdolna stworzyć nowy świat. Co jeżeli Missy jest tą córką, jaką Amy zawsze chciała mieć, którą zawsze chciała wychować? Natomiast jej żal sprawił, że być może Missy jest tą, która będzie próbować dokonać zemsty.
Ot, taka moja spekulacja ;)
Wlasciwie kiedy Doktor zostawil 'stara' Amy cos moglo sie stac... jakies naruszenie lini czasowej cos hmm
Po prostu nie wiem jak to mogłoby być możliwe :D No ale Whovianie z pewnością mi logicznie wyjaśnią, jak mogłoby się to stać :D Bez względu na to, jakie scenarzyści wymyślą pomysły, i tak spekulacje fanów będą lepsze :P
Prawde mowiac jak znam zycie , Missy bedzie jakas wlasna postacia stworzana przez Moffata... i tyle :P
Ja tak samo... jakos nie chce mi sie wierzyc ze Moffat by tak kombinowal :P
Jedyne co mnie ciekawi to ta mega inspiracja Mary Poppins...
Haha, no jak u mnie :D Jej strój to kompletna kopia Mary Poppins :D Podobnie w Snowmen strój Clary bardzo mi przypominał strój MP http://24.media.tumblr.com/2308a431c48dcb08aa6dece13b6002bd/tumblr_mfmb7tA9s31qc bbm0o1_500.png Ale ten Missy zdecydowanie bardziej :D
Toż to złowieszczy śmiech xD Materiał na film - Doctor Who: The Doctor's Nanny's Revenge. Będą BAFTY :D
A tak poważnie, nie mam pojęcia. W umyśle Moffata wszystko jest możliwe. Jak coś mu przyjdzie do głowy, od razu z pewnością przelewa to na papier, nawet jeśli jest bezsensowne (np. wg mnie to, że River jest dzieckiem Pondów, zdziwiło mnie to bardzo).
Btw., tak jak usłyszałam, że Missy mogła być nianią Doctora, tak znowu przypomniał mi się język Gallifrey, wzór na łóżeczku Doctora, z Good Man Goes to War i do dzisiaj nadal się zastanawiam co to mogło być (znaczy miałam mnóstwo teorii w głowie, ale nie wiedziałam, która może być najprawdopodobniejsza).
Szczeze... ogladalam ten odcinek z milion razy zeby tylko wychwycic co tam moglo byc... i ciagle nie wiem...
W ogole wciaz mam kilka pytan na temat niektorych odcinkow... ale ile lat zajelo im objasnienie kwesti Doktor - Elzbieta I ?
Trzeba czekac...
Przez chwilę myślałam, że tam jest napisane jego imię, ale jego największy sekret tak na wierzchu?
Ba, słyszałam teorię, że Doctor i River mają to samo imię... *facepalm*
Może to było po prostu coś, dzięki czemu mógł się po prostu domyślić, nie wiem, coś w stylu : 'tu leży dziecko' albo 'tutaj leży mały time lord' (btw dość dziwnie to brzmi, tak.. grobowo jakby o.O ymmm... anyway...)
Co do Elżbiety I, nie mam pojęcia. Kiedy była jakieś większe odstępstwo między odcinkami z 10? Może wtedy jakoś przynajmniej zaczniemy się domyślać w tej sprawie.
Hmm...oboje wtedy mogliby byc Doktor Song... xD
Maly TimeLord bez sensu bo dowiedzieli sie o tym ze River moze sie regenerowac dopiero w odcinku 'Let's kill a Hitler' . pozatym ta kolyska byla juz uzywana wczesniej....
Nie no Elzbiete wyjasnili w rocznicowym odcinku :P
Nie, błagam, nie xD Zresztą, wtedy musieliby zmienić nazwę serialu na Doctor Song... o.O
W sumie fakt, nie pomyślałam jakoś o tym...
Ach, dobra teraz rozumiem. Miałaś na myśli relację Doctora z Elżbietą.. tak? Bo jeśli nie, wyjdzie, że jestem naprawdę niekumata :(
No dokladnie... w odcinku Sheakspeare Code... Elzbieta kazala mu 'sciac glowe' a byl to bodajze 3 sezon.. . wyjasnienie dlaczego chciala go sciac i jaka relacje mieli pojawilo sie dopiero po sezonie 7 czyli to z 4 lata bedzie :D
Mi pasuje teoria z Tardis (chociaż i tak pewnie się okaże, że Missy jest jakimś nowym-starym czarnym charakterem )
Kiedy pierwszy raz obejrzałam nowy odcinek od razu pomyślałam sobie, że ta pani przypomina zachowaniem Tardis z odcinka The Doctor's wife. Wydaje mi się że kluczem do wszystkiego jest ten rzekomy Raj. Może się okazać, że jest to ta sama biblioteka, gdzie Doctor zapisał River. I dodatkowo jest tam zapisana również Tardis. Już raz dusza naszej Niebieskiej Budki wstąpiła w człowieka, dlaczego teraz nie miało by się to stać? ;)
Zwariowana Tardis tańcząca dookoła fontanny, tak jak Doctor biegający wokół konsoli.
To by wyjaśniało również dlaczego Missy nazywa Doctor sowim chłopakiem.
Tez o tym pomyslalam i skojarzylo mi sie z Doktorem tanczacym wokol koncosli... ale w sumie to chyba tylko Matt Smith tak mial... plus ... czy zeby umiescic Tardis w ciele czlowieka nie trzeba przeniesc jego energii to tego ciala ? No i jak dlugo to cialo wytrzyma ?
hmmm nie wiem, może biblioteka się rządzi innymi prawami. Jeszcze zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie ten ogród - "raj", już się raz pojawił w Doctorze Who. Nie pamiętam co to był za odcinek, ale może to też jest ważne
W każdym razie coś czuję (znając panów scenarzystów), że i tak rozwiązanie będzie zupełnie rozbieżne z naszymi domysłami. Trzeba czekać dna następne odcinki. :)
To nie może być River, teoretycznie Doctor może się z nią spotykać ale ona już nie żyje, została zapisana w bibliotece, i nie może z niej wyjść.To wszystko co oglądaliśmy to była jej przeszłość a przyszłość Doctora.
Miałam podobne spostrzeżenia jak wszyscy przede mną (River, Time Lady, Tardis), a teraz przyszła mi dziwnie absurdalna myśl o... Madame de Pompadour - jest związana z Clockwork Droid, o ile się nie mylę była kompatybilna z ich systemami (czy z systemami statków), miała krótki wgląd w umysł Doctora i powiedzmy że była nim zauroczona (stąd "my boyfrend"), poza tym jest cała masa rzeczy które nie pasują - jej śmierć, inny wygląd i sposób zachowywania się. No ale w końcu to DW i Moffat ;-)
Ja piszac dzis na bloga zastanawaialam sie nad tymi delikatnymi sugestiami i nawiazaniami do tego odcinka... w sumie nie wiem.. moze byloby to jakos mozliwe? O.o
Albo Cisza stworzyla kolejna psychopatke xD
doszła do mnie kiedyś zasłyszana informacja jakoby Moffat powiedział, że z Missy Doctor spotkał się pierwszy raz w bibliotece. Nie wiem czy to prawda, ale jeśli - to są 3 wyjścia:
a) Missy to River Song
b) Missy to CAL (ta mała dziewczynka-program komputerowy)
c) Evangelista (ta głupia dziewczyna) - nie wiem czemu, ale pasuje mi to
Nie wiem też czemu, ale coś mi się wydaje, że ta Missy ma coś wspólnego z tą kapłanką z Papieskiego Komputera
Nie wierzę, by Missy była ucieleśnieniem tego co złe w doctorze, bo taką osobą jest Valeyard z klasycznej serii- i liczę na to, że ten wątek się pojawi, bo został przywołany przez Wielką Inteligencję w odcinku "The name of the Doctor"...
A nie było przypadkiem tak, że Moffat powiedział, że po raz pierwszy w blibliotece Doctor spotkał lub bardziej zwrócił uwagę na Clarę?
w takim razie o jaką bibliotekę chodzi... czy o tę, w której 10 spotkał River?
Tak. Jest teoria, że Clara to CAL - dziewczynka ta jest trochę podobna do Clary z wyglądu, ale nie tylko dlatego. Jest to pokazane w trzecim z filmików, które zalinkowałeś w temacie "I was born to save the doctor- Clara Oswald ; I was born to kill the doctor - River Song. Spojlery!" W tym temacie też była informacja z tym pierwszym spotkaniem ;)
No tak tak to był umysł dziewczynki przeniesiony do komputera. Cała ta teoria wzięła się z tego, że Moffat dopowiedział coś o tym odcinku i albo CAL, albo River Song ludziom pasowały. Ja bym to sobie uzasadnił tak, że każda z Clar ratujących Doktora miała raczej swoje własne życie. O ile pamiętam była taka scena, w której współczesna Clara odwraca się obok grobu swojej osiemnastowiecznej kopii (która też nazywała się odrobinę inaczej niż oryginalna Clara), więc czemu nie? Tutaj Clara zdążyłaby dożyć do wieku tej dziewczynki - dlatego też z wyglądu i uczesania była do siebie podobna. Byłaby umierająca, bo musiałaby spotkać się z Doktorem - kwestie z przeznaczeniem itd. Moim zdaniem jeśli już któraś z tych teorii jest prawdziwa to raczej ta, że Clara = CAL. Mimo wszystko to nie do końca do mnie przemawia i sądzę, że Moffat nie do końca przemyślał to co powiedział.
No byla taka scena a na nagrobku bylo napisane ' Clara Oswin Oswald' ale wiemy juz ze Oswin wzielo sie z odcinka 'assylum of daleks'
Do mnie jekos ta teoria Clara - Cal nie przemawia...
Możliwe, że Cal jest Clarą i zrozumiała "save" w "I was born to save the doctor" jako zapisać. Teraz zapisuje z jakiegoś powodu osoby związane z Doktorem.
Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to kobieta ze sklepu :) I naprawdę jestem pod wrażeniem jeżeli chodzi o Wasze teorie to na pewno pan M wymyśli coś zupełnie innego:) Myślę ,że jest to ktoś nowy i zły może dodatkowo szalony:) Wiem ,że serial się zmienił ,ale może ta kobieta zwiastuje koniec serii:) Wiecie wcześniej było to pokazywanie szczelin w 5 sezonie w drugim słowo "torchwood" wplecione w dialogi bohaterów ,a teraz ósmy sezon ta kobieta:) Wiem to banalne w porównaniu do wszystkiego powyżej ,ale to jest dla mnie jak na razie sensowna odpowiedź:)