Hej, słuchajcie, nie wiem jak wy ale ja nie rozumiem niektórych osób oglądających ten serial.
Zwróćcie uwagę iż dzisiaj większość widziało jedynie nowe serie, co nie jest moim zdaniem
dobrym pomysłem, jasne, można zacząć oglądać od nowych serii ale moim zdaniem każdy tak
zwany "Whovian" który nie ma najmniejszej chęci by zobaczyć klasyczne serie, popełnia błąd.
Nowy Doctor Who to ten sam serial co ten stary, przynajmniej jego kontynuacja.
I nie mówie tutaj o osobach które nie znają angielskiego, bo polskie napisy są jedynie do paru
historii (do pobrania na Gallifrey.pl) ale tych którzy znają język, a po prostu nie chcą.
Powiem tak, oglądanie jedynie nowych serii (to samo z oglądaniem tylko starych) jest moim
zdaniem błędem, to tak jakby oglądać Gre o Tron od sezonu np. 4, bez oglądnięcia tych
poprzednich (tak wiem że gra o tron ma większą ciągłość fabularną niż Doctor Who, ale nie
mogłem znaleźć lepszego przykładu).
Gdzie znaleźć stare serie?
Torrenty, a jak już się zobaczy to można kupić przez amazon.co.uk lub bbcshop.
Wielu z nas czeka na nowy sezon, w tym czasie mozna zobaczyc przynajmniej troche starej serii.
Dodam również że jeżeli po oglądnięciu odcinków z Ecclestonem, Tennantem i Smithem uważasz
się za wielkiego fana Doctora to jesteś w błędzie, prawdziwy fan ogląda i serie stare i nowe, a nie
tylko te nowe/stare.
Aha, rozumiem. Każdy ma inny gust ;) Ja właśnie lubię Moffata, jeśli chodzi o Doctor Who. Ja tam lubię nowe sezony, podobają mi się, a jeśli komuś innemu nie bardzo to to jest jego zdanie i ja to szanuję.
chyba 10, aczkolwiek sadze ze gdyby 9 dostal z jeszcze jeden lub dwa sezony moglby go przebic :) na pewno na nie zaslugiwal! 11 tez byl okej, tylko ta amy...eh :'(
Nie musisz nam nic tłumaczyć dokładnie. Wszyscy doskonale tutaj to rozumiemy, przerabialiśmy te kwestie na tym forum wielokrotnie. Po 4 sezonie serial się zmienił, dla jednych na korzyść dla innych na nie. Niestety też należę do tej drugiej grupy. I mocno kibicuję aby Moffat sobie już poszedł.
Najlepszym kompanem był Adric :) Uwielbiam te postać w DW. Niekonwencjonalna postać. Podobnie jak Turlough. Jeszcze bardziej niekonwencjonalna postać. Wydaje mi się że towarzysze mężczyźni powinni pojawiać się częściej ponieważ są to bardziej zbudowane postacie. Oczywiście z towarzyszek Doctora uwielbiam obie Romany a także Nysse.
Fan – osoba podziwiająca człowieka, grupę ludzi, dzieło sztuki, bądź ideę. Jest to skrót od słowa fanatyk, jednak jest mniej pejoratywny, a nawet ma pozytywny wydźwięk. Fani określonego zjawiska często organizują się, tworząc tzw. fankluby, lub organizują imprezy z tym związane.
Ktoś tu chyba myli pojęcia "fan" i "ten-który-obejrzał-wszystkie-odcinki". To nie są synonimy. Czy żeby być "prawdziwym" fanem, dajmy na to, Gwiezdnych Wojen, trzeba lubić obie trylogie? Trzeba przeczytać milion książek i komiksów, które wyszły w ramach starwarsowego uniwersum, zagrać we wszystkie gry, obejrzeć każdy serial, jaki wyszedł? To nie są fanfiki, lecz najzupełniej oficjalne historie.
Cóż, przykład ze Star Wars niezbyt trafiony. Jeszcze dwa miesiące temu miałbyś racje, ale Disney usunął z kanony książki/komiksy/gry.
Nie usunął. Było nawet oficjalne oświadczenie, że kanon wciąż pozostaje kanonem, a Disney robi coś w rodzaju historii alternatywnej.
Jeszcze można użyć określenia Psychofan. To chyba bardziej odpowiada osobom, które twierdzą, że ktoś inny nie może być fanem, jeśli... nie obejrzał wszystkich odcinków/ wysłuchał słuchowisk/ (co tam jeszcze było? komiksy?)/ nie posiada minimum pięciu gadżetów związanych z serią, itd.
nawiązując do twojego podziału na nowe serie i klasyczne, mógłbyś może pomóc bliżej określić ich granice? to znaczy od którego sezonu twoim zdaniem są nowe ;)
tyle osób się zachwyca Doktorem, że jakiś czas postanowiłam obejrzeć jeden odcinek, no i jak w przypadku każdego serialu zaczęłam od 1 odcinka 1 sezonu i moim pierwszym odczuciem było to, że nie tego się spodziewałam, dopiero potem się zorientowałam, że w różnych sezonach są różni aktorzy, no i pewnie fabuła i jakość obrazu jest potem trochę lepsza
chciałabym więc oglądnąć jakiś odcinek z tego "nowego Doktora Who" i mam pytanie - który odcinek wybrać?
z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc :)