PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=792826}

Dom z papieru

La casa de papel
2017 - 2021
8,0 241 tys. ocen
8,0 10 1 241469
6,1 16 krytyków
Dom z papieru
powrót do forum serialu Dom z papieru

Szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem wielką krytykę ze strony fanów. Komuś nie podoba się całość - ok. Ale uważanie że 3 sezon dużo słabszy od poprzednich jest nieco dziwne. Generalnie, trochę gorzej niż w 1-szym i trochę lepiej niż w 2-gim.

Rozkręcało się dosyć powoli ale ostatnie odcinki bardzo dobre.
Na wielki, wielki plus postać Alicii (trafia do mojego TOP3). W końcu ktoś w szeregach policji kto myśli i to nie jest tak że profesor cały czas wodzi wszystkich za nos. Ten schemat by nie przeszedł, w końcu Profesor nie jest jedynym inteligentnym stworzeniem na świecie.
Upozorowanie śmierci Raquel może spowodować że zmienią się reguły gry. Odchodzimy od pacyfistycznej wersji, dobrych włamywaczy, tak jak w ostatniei scenie z RPGiem (piękna scena).
Szkoda że nie pociągnięto wątku Marsylii i Bogoty. Wzięli się tak na prawdę znikąd i mało o nich wiemy.
Palermo - powiedzmy że neutralnie. Wiadomo że nie da rady zastąpić Berlina ale nie wyglądał najgorzej w roli nieco porypanego przywódcy.
Podoba mi się to co zrobili z Arturito. Wali mu się życie więc postanawia przekuć napad w furtkę do kariery. Scena wbicia do banku nie taka najgłupsza. Po przeżyciach z mennicy, może mieć jakieś psychiczne problemy, jakieś pragnienie znalezienia się ponownie w centrum akcji (plus oczywiście, wątek Monici). Spora poprawa postaci Denvera. Jest bardziej wyrazisty niż w pierwszych sezonach. Świetna scena z postrzałem w kamizelkę zakładnika. Już raz mieli problemy z Arturito, to teraz chcieli takiego sprowadzić do parteru od razu.
Sam pomysł na napad - jest ok. Rio i Tokio coś odpierdalaja norma. Sposób Profesora na przekonanie poirytowanej reszty ekipy - do zaakceptowania.
Brakowało mi lepszego wprowadzenia napadu. Po 3-4 odcinku, człowiek jakoś nie czuję tego napadu. Niby ogląda, ale to nie jest to. Zmienia się to dopiero później.
No i mocno irytuje Raquel. O ile w pierwszych sezonach była znośna, tak teraz mocno działa na nerwy.