PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35939}

Dom

1980 - 2000
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 21726
8,6 5 krytyków
Dom
powrót do forum serialu Dom

... uważam za właściwy serial. Ma klimat, choć nawet na tym etapie zmienili się aktorzy
odgrywający tę samą rolę. Dorobione odcinki od 13 do 25 wydają mi się sztuczne i na siłę.
Wartość historyczna też mało przekonująca, bardziej propagandowa. Dziwi mnie też to, że
mimo upływu lat postacie wyglądają niemal tak samo. Czasem rzeczywiście lepiej nagrać
coś nowego, niż kombinować z dalszymi odcinkami.

użytkownik usunięty
wheelerpeak

Mam takie same odczucia. Pierwsze 12 odcinków nakręconych jeszcze w PRL'u bardzo obiektywne i krytyczne zarazem, podeszły krytycznie co do niektórych wydarzeń, szczególnie do czasów stalinowskich.
Tak zwana druga seria kręcona w latach 90'tych jest już bardzo przeciętna, panuje stronniczość na zasadzie "wszystko co za komuny jest błe!". W dodatku charakteryzacja postaci jest śmieszna, bohaterowie chodzą ubrani i uczesani jak w lata 90'tych chociaż fabuła serialu toczy się od lat 1968-1980. I jeszcze a propo fabuły: są ciekawe momenty i wątki w tej serii ale niektóre są przedłużane i powodują znużenie (Bizanc i Stroynowska).

ocenił(a) serial na 10

Przez długi czas miałem podobną opinię. Ale im więcej czasu mija od nakręcenia ostatniej serii, tym większą mam dla niej akceptację.

ocenił(a) serial na 7

Cóż. Ostatnie sezony powstały już w "wolnej i demokratycznej" III RP, a zwycięzcy zawsze piszą historię. Mimo wszystko jednak bardzo lubię ten serial, bo ma klimat i stoi na dużo wyższym poziomie niż współczesne komercyjne gnioty.

ocenił(a) serial na 9
wheelerpeak

Kiedys widziałem wywiad z reżyserem który stwierdził że serial jest tylko do 1980 roku bo on dalej niechce zagłębiac się w politykę
Mi najbardziej podobała się 1 seria bo niemal zawsze reżyser puszczał oko do widza
2 to już nie to samo ale pokazuje się Towarzysz Jasiński -magia kina:)
Wstawili to co wczesniej wycieli

wheelerpeak

Według mnie nawet wcześniej, bo do odcinka 7 - Zażalenie do Pana Boga - jest to serial kompletny, spójny. Aczkolwiek przeraźliwie smutny. Następne odcinki nie mają już tego "czegoś" : )

ocenił(a) serial na 7
wheelerpeak

tym też musiał się sugerować wydawca serialu DVD bo zamieścił na niej właśnie 12 odcinków. Pozostałych kupić się nie da - w ten sposób walczy się w PL z piractwem

phu

właśnie podano zapowiedź na stronie empik.com, że ukażą się wszystkie pozostałe odcinki w jednym zestawie DVD za jakieś 80 PLN. chyba mimo wszystko kupię ;)

ocenił(a) serial na 9
wheelerpeak

Im więcej upływa lat tym bardziej doceniam te "nowe" odcinki, czyli nakręcone w latach 1996-2000. Uważam, że wprowadzone nowe postaci (Prokop, szwagier, Bizanc, Martyna, Klara, "nowy" Mietek, Szczepan, Danusia, "Cielęcina" Lodzia, itd.) są tak samo charakterystyczne jak te grane w latach 80-tych. Cieszę się też, że Tomasz Borkowy zagrał znów Andrzeja, bo bardzo mi go brakowało w tym ostatnim 12 odcinku ze starej serii.
Niedawno przypomniałam sobie cały serial i co mnie drażniło to muzyka w odcinkach z lat 1996-97. To elektroniczne brzmienie "gryzło" mi się z wcześniejszą (z lat 80-tych) graną przez orkiestrę muzyką nieżyjącego już wtedy W.Kazaneckiego. Niestety nowy kompozytor serii przedobrzył. Na szczęście chyba sami twórcy widzieli ten zgrzyt, bo w ostatnich odcinkach powrócono do brzmienia "starego" i np. ostatni odcinek z 2000 roku ma rewelacyjną oprawę muzyczną i czuć w nim klimat serialu z pierwszej serii.
Niektóre ubrania w nowszych odcinkach też mi trochę nie pasowały do lat 1968-80, no ale nie można mieć wszystkiego.
Jeśli ktoś czytał scenariusz drukowany w gazetach jeszcze przed nakręceniem ostatnich serii to wie, że nowe serie niewiele odbiegają od tego co scenarzyści wymyślili sobie jeszcze na początku lat 80-tych.
Jedynym odcinkiem, który jest "doklejany", niepasujący nieco do reszty i nakręconym trochę na siłę to właśnie odcinek 12. Ale i tak się broni świetnym aktorstwem, aczkolwiek zabrakło w nim Andrzeja Talara (nie liczę tych kilku mini dokrętek z dublerem i jednej sceyn z pijanym Andrzejem, gdzie nawet głos podłożył kto inny).

użytkownik usunięty
wheelerpeak

NIE PRAWDA - JA SIE Z TYM NIE ZGADZAM..