Z tego co zauważyłem to we francuskiej wersji niektóre sceny są powycinane lub pozmieniane. Ja polecam wersje angielską.
angielska wersja jest asluchalna
japonski > francuski dubbing + polski lektor (rtl7) > angielski moim zdaniem
wedlug mnie dubbing angielski jest tragiczny, glosy sa irytujace i w ogole nie pasuja do postaci
jak mialbym ogladac cale DB po angielsku to wolalbym nie ogladac wcale
Mi tam dubbing pasuje, na początku nie pasował mi Goku, ale potem się przyzwyczaiłem ;)
dokładnie - wszelki angielski dubbing w anime powinien być zakazany :/ Miałem nieprzyjemność oglądać ostatni odcinek code geass w ang wersji myślałem, że się potnę. Tego się słuchać nie da...
Jap dubbing pro! :)
Tandeta straszna ten angielski... Albo oryginał albo wgl... Te ameryckie KA MEY HAY MEY.. albo SON GoŁkuł xD tragedia..
Co znaczy, że oglądasz z wieloma wyciętymi scenami. Odcinki lecące na RTL7 potrafiły miec wycięte nawet po kilka minut z jednego odcinka. :O
http://www.grupa-mirai.pl/ - Polecam. Japoński dubbing, polskie napisy.
Mi angielski przypadł do gustu, szczególnie w dbz, nie ma okrojonych odcinkow. Z lektorem ogladalem za mlodu, teraz nie dalbym rady, Ogólnie oceniam podlozony dub ang na 8/10. Jak się uczysz dodatkowo angielskiego to polecam. Jak nie to orginalna wersja.
Właściwie to od września ub.r oglądam DB z angielskim dubbingiem i muszę przyznać, że jest świetny, a zwłaszcza głosy Goku i Roshi'ego :) Wiesz coś może o cenzurze w angielskiej wersji?
Co nie? :) i Cell i Mr. Satan :D w sumie to chyba nie bylo glosu w głównych postaciach, który mi nie przypadł do gustu. Kilka wybitynych, a kilka dobrych. :P Hmm nie wiem jak online ale na dysku mam wersje bez cenzury. Szukaj pod nazwami "Dragon Ball Remastered Uncut". albo "dragon ball dual audio" itp. Na pewno znajdziesz :)
polecam japoński oryginał + polskie napisy, choć mam trochę sentymentu dla francusko -polskiej wersji z RTL7. nam dostały się pocięte i ocenzurowane odcinki: wycięto sceny z podtekstem seksualnym, albo pominięto to w tłumaczeniu... a cały odcinek chyba 10 ''Nocni Goście'' chyba wcale nie został wyemitowany w Polsce - z powodu scen z udziałem Bulmy pod prysznicem i Yamchy kiedy sądzi ze pod kołdrą są kule a to były krągłości Bulmy... =/
Ten odcinek też był wyemitowany, wycięto jedynie niektóre sceny i zmieniono tłumaczenie ;)
http://www.kreskoweczki.pl/kreskowka/906/dragon-ball_06-dziwny-bandyta/
Polecam również japońską wersję, dialogi są niesamowite:)