Jak wiadomo, Henryk VIII miał trójkę dzieci które uznał za swoje, i które ostatecznie stały się jego dziedzicami.
Ze związku z Katarzyną Aragońską miał córkę Marię, która później zostala królową. następnie ze związku z Anną Boleyn miał córkę Elżbietę, która również została Królową. Miał także upragnionego syna, Edwarda, którego urodziła Jane Seymour, został Królem na krótko, w dodatku sam nie rządził.
Ostatnio przeczytałam,że Henryk miał także córkę Ethelredę (Audrey) Tudor, owoc romansu Króla z jedną ze służących na dworze. Zdziwił mnie ten fakt i dlatego postanowiłam trochę poszperać i dowiedzieć się ile właściwie dzieci miał Henryk.
A więc idąc od początku, Henryk pragnął syna aby zapewnić ciągłość Dynastii. Jego żona Katarzyna Aragońska najpierw urodziła martwą córkę w 1510 roku, sama będąc w wieku 25 lat, Henryk miał wówczas 19 lat. W 1511 roku Katarzyna urodziła syna Henryka,Księcia Kornwalii, który byl pierwszym następcą tronu. Henryk byl niezmiernie uradowany narodzinami syna, i jak podają historycy, jego miłość do Katarzyny stała się jeszcze większa, ponieważ tak szybko dała mu potomka. Niestety,dziecko umarło po 52 dniach, przyczyna nie jest znana. Katarzyna pogrążyła się w głębokim cierpieniu, Henryk również. To był dopiero początek problemów królewskiej pary.
W 1513 roku Katarzyna znowu była w ciąży, jednak doszło do poronienia. W 1514 Katarzyna urodziła martwego syna, a w 1516 na świat przyszła księżniczka Maria, jedyna dziecko Henryka i Katarzyny które przeżyło. i to własnie do Katarzyny Henryk wypowiedział słowa - 'Oboje jesteśmy jeszcze młodzi, i z Bozą pomocą będziemy mieć synów'. Henryk miał wówczas 25 lat, Katarzyna 31. W 1518 roku Katarzyna urodziła córkę, która jednak żyła tylko parę godzin. To była ostatnia ciąża Katarzyny, w sumie ta Królowa była w ciąży 6 razy, i tylko jedno jej dziecko urodziło sie zdrowe i przeżyło wiek niemowlęcy - przyszła Królowa Maria Tudor.
Henryk wziął sobie kochankę - Elizabeth Blout, która urodziła mu upragnionego syna w 1519 roku. Chłopczyk zostal nazwany Henryk Fitzroy, i został Księciem Richmond. Dla Henryka narodziny syna były znaczące - po 6 ciążach Katarzyny Aragońskiej, mlody Król prawdopodobnie porzucił nadzieję że żona kiedykolwiek da mu zdrowego syna, dlatego postanowił poszukać możliwości poza małżeństwem. Fitzroy był jedynym nieślubnym dzieckiem którego Henryk uznał jako swoje dziecko. Henryk zostal wychowany jako Książę, a jego ojciec był z niego bardzo dumny. Rozpoczęły się spekulacje na dworze, że Fitzroy mógłby zostać następcą tronu, jako że Henryk nie miał jeszcze syna z małżeństwa. Romans Henryka z Bessie zakończył się krótko po narodzinach Fitzroya, a sama Bessie wkrótce wyszła za mąż.
CDN
a dzisiaj jak jest? to samo: lata 70 i 80 były modne Madgaleny, Marty, Anny, Agnieszki, Justyny, Martyny i Małgorzaty. a teraz dla dziewczynek Lena, Julia, Wiktoria, Paulina, a dla chłopców najmodniejsze są Mikołaj, Kacper, Marcel i Wiktor, a w jednej klasie, którą znam, na 19cioro uczniow jest az 3 Mateuszy. Jak sie ten glupie baby na cos uprą...
moda to moda :)
Rose, Katrzyna to ładne imię i w tych czasach żadsze niż w tamtych :P
A ja mam na 3 Anna o :P
Ja drugiego nie mam, ale moja mama jest Maria;) za to z bierzmowania mam Anastazja;) Po prostu kocham to imię, a wszyscy mi się dziwią xD
No tyaaak xD
ale pamiętasz to zdjęcie z serialu
prym Katarzyny xD
ale żal mi się wtedy zrobiło Anuśki
zgodnie z moim pierwszym imieniem musiałabym być Klaudią de Valois jak mniemam :D choć męża też bym miała całkiem całkiem :D
ahahahahaha te Brandonowa, on się sam sobą ze mną podzieli hahaha :D
hahaha ale na kiłę to on umarł :D Klaudia się zawinęła wcześniej :D biedna kobieta tyle dzieci urodziła w tak krótkim czase :P
Zgadzam się w całej rozciągłości
Ale wiecie co, mam kolege podobnego do Cavillam tylko ciut nizszy, ale usmiech prawie taki sam;)
Kiedyś leciał a ja go głupia nie chciałam. Boże jak ja potem żałowałam! Teraz to mój dobry przyjaciel, pocieszam się tym, że niższy;)
172 dokładnie;) Może tamten nie jest niższy ale wyższy na pewno nie, z tym, że ja kocham obcasy. Duuuuuuże obcasy;)
A ja cię zaskoczę
175 równiachalne xD
i aj rosnę choć nie powinnam
mój tata ma 2 metry boje się ze będę wyższa xD
To jest najgorsze że powinnam przestać rosnąć 2 lata temu....
ja się zabiję jak będę miała powyżej 180 xD
To też nieźle czixxxa
Ja znam 19 latkę która ma 157 xDD
siatkówki?
już wole modeling
tfu tfu
ja będę uczyć historii w Anglii haha xD