PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37314
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Jak wiadomo, Henryk VIII miał trójkę dzieci które uznał za swoje, i które ostatecznie stały się jego dziedzicami.
Ze związku z Katarzyną Aragońską miał córkę Marię, która później zostala królową. następnie ze związku z Anną Boleyn miał córkę Elżbietę, która również została Królową. Miał także upragnionego syna, Edwarda, którego urodziła Jane Seymour, został Królem na krótko, w dodatku sam nie rządził.

Ostatnio przeczytałam,że Henryk miał także córkę Ethelredę (Audrey) Tudor, owoc romansu Króla z jedną ze służących na dworze. Zdziwił mnie ten fakt i dlatego postanowiłam trochę poszperać i dowiedzieć się ile właściwie dzieci miał Henryk.

A więc idąc od początku, Henryk pragnął syna aby zapewnić ciągłość Dynastii. Jego żona Katarzyna Aragońska najpierw urodziła martwą córkę w 1510 roku, sama będąc w wieku 25 lat, Henryk miał wówczas 19 lat. W 1511 roku Katarzyna urodziła syna Henryka,Księcia Kornwalii, który byl pierwszym następcą tronu. Henryk byl niezmiernie uradowany narodzinami syna, i jak podają historycy, jego miłość do Katarzyny stała się jeszcze większa, ponieważ tak szybko dała mu potomka. Niestety,dziecko umarło po 52 dniach, przyczyna nie jest znana. Katarzyna pogrążyła się w głębokim cierpieniu, Henryk również. To był dopiero początek problemów królewskiej pary.
W 1513 roku Katarzyna znowu była w ciąży, jednak doszło do poronienia. W 1514 Katarzyna urodziła martwego syna, a w 1516 na świat przyszła księżniczka Maria, jedyna dziecko Henryka i Katarzyny które przeżyło. i to własnie do Katarzyny Henryk wypowiedział słowa - 'Oboje jesteśmy jeszcze młodzi, i z Bozą pomocą będziemy mieć synów'. Henryk miał wówczas 25 lat, Katarzyna 31. W 1518 roku Katarzyna urodziła córkę, która jednak żyła tylko parę godzin. To była ostatnia ciąża Katarzyny, w sumie ta Królowa była w ciąży 6 razy, i tylko jedno jej dziecko urodziło sie zdrowe i przeżyło wiek niemowlęcy - przyszła Królowa Maria Tudor.

Henryk wziął sobie kochankę - Elizabeth Blout, która urodziła mu upragnionego syna w 1519 roku. Chłopczyk zostal nazwany Henryk Fitzroy, i został Księciem Richmond. Dla Henryka narodziny syna były znaczące - po 6 ciążach Katarzyny Aragońskiej, mlody Król prawdopodobnie porzucił nadzieję że żona kiedykolwiek da mu zdrowego syna, dlatego postanowił poszukać możliwości poza małżeństwem. Fitzroy był jedynym nieślubnym dzieckiem którego Henryk uznał jako swoje dziecko. Henryk zostal wychowany jako Książę, a jego ojciec był z niego bardzo dumny. Rozpoczęły się spekulacje na dworze, że Fitzroy mógłby zostać następcą tronu, jako że Henryk nie miał jeszcze syna z małżeństwa. Romans Henryka z Bessie zakończył się krótko po narodzinach Fitzroya, a sama Bessie wkrótce wyszła za mąż.
CDN

RoseMarie92

no bo aj idę an anglistykę
a jak idziesz na anglistykę to przy okazji Historii się uczysz xd
nie śmiej się jestem z anglika całkiem niezła xD

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

wiara czyni cuda
haha xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

wiara? ucz się a nie :P

czixxxa

No a się nie uczę
bo wiesz na anglistyce uczy się historii...będę znała historię i język
prawda?xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Będziesz mogła zabłysnąć znajomością historii Anglii;)
Ja miałam nadzieję, że na historii w liceum będzie powiedziane szerzej o reformacji Henryka VIII, ale było zaledwie kilka słów, że zmienił wiarę przez miłość i koniec tematu;/

RoseMarie92

ROSEEEEEEEE!
elo Roselita
oni nie uczą w Polsce szerzej o Heniu xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

A powinni skoro o Lutrze uczą

RoseMarie92

No właśnie też tak myślę
ale patrząc na Polskę i polskie filmy tok nauczania xd

ocenił(a) serial na 10
poxx

A za tydzień znowu się zacznie;/

RoseMarie92

Ja chyba będę tylko godzina dziennie i wieczorem xDD
chyba że też trochę raniutko xDD
podasz mi swój eamil?
i ty i czixxxa
będziemy gadać tam albo na gadu jeśli macie w telefonie..chcę wam pokazać co stworzyłam xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

kania_4@vp.pl
Napisz zaraz i przyślij mi swoje namiary to znajdę Cię na nk;)

RoseMarie92

nie wiem czy mnie znajdziesz na nk bo ja nie mam nk xdDDD
jeśli chcesz to założę
ale od moich fotek padniesz xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ale wczoraj chyba pisalas, że siedzisz na nk czy coś tam;)

RoseMarie92

Konta fikcyjne
Dla jaj robię sobie konta fikcyjne xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

No niezłe jaja he;P

RoseMarie92

Czasami nawet fajnie xDD
Ja raz zrobiłam konto mojej koleżanki.a.le to nie fikcyjne xDDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

To się wkurzyła pewnie

RoseMarie92

nie wydaję mi się xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Tolerancyjna znaczy;)

RoseMarie92

Głupia xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

oh dziewczęta, widzę, że beze mnie to forum umiera hahaha :D 3 dni bez rozmów? :D
:*

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Cześć czixxxa;* Po prostu teraz już wymieniłyśmy się nr gg i tam rozmawiamy;)

RoseMarie92

Kaśka ma rude włosy
Zgadłam xDD
popiszemy na gg...rozmowa konferencyjna?
ach tak nie mamy gg czixxxy xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

a moze wrocimy do glownefo watku rozmowy i tak zeby mogly wszystkie uczestniczyc a nie tylko wybrane

ocenił(a) serial na 10
Ruby_in_Gold

Poxx podałam swój nr na wątku bodajże PLEBISCYT :D
i zrobimy konfe :P
ale nie możecie tak zaniedbywac forum przez to, że macie swoje gg haha :D

Ruby_in_Gold to się wypowiedz :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

To kiedy robimy konferencyjną? ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

jak się tylko wszystkie ogarniemy :D

czixxxa

Tak właśnie
Jutro bądźcie wieczorem ok?
albo rano xDD
ruby możesz podać gg to pogadamy wszystkie :D

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ann daj swoje gg albo sie do mnie odezwij xd

czixxxa

hyhy xDD
ja ci moge podać

ocenił(a) serial na 10
poxx

już mam :P

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Konferencja beze mnie? xD

PoeticDreams

i mnie ?:pp

ocenił(a) serial na 10
Qdom

To podajcie swoje gg, to zrobimy konferencje ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

no właśnie dziewczęta, nie udzielacie się, nie ładnie hehe :D dajcie numery to zrobimy megakonfe na gg :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

a co tam to ja podam tez swoje gg 13727075

Ruby_in_Gold

3067325

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Hehe fajnie, jeszcze Poetic ;)
i sie trzeba zebrać wszystkie na gadu :)