Kochane/Kochani!
Chciałabym Was zapytać skąd zamawiacie książki z epoki Tudorów w języku polskim? Ja zawsze zamawiam literaurę po angielsku z Amazonu, ale ostatnio chciałam zamówić po polsku :) No i na amazonie nie mają książek po polsku z epoki Tudorów...
Ogólnie to chyba mało pozycji jest przetłumaczonych? Mam tutaj kilka książek o których wiem ze są po polsku, może jeszcze jakieś? Chyba żadna biografia Anny Boleyn nie jest dostępna w naszym języku?
David Starkey "Elżbieta - Walka o tron', '6 żon Henryka VIII', 'Cnotliwy książę'
i to byłoby chyba tyle, nie ma żadnych książek od Antonii Fraser, Rethy Warnicke, Erica Ivesa, Joanny Denny ...
Jeżeli wiecie o jakichś innych książkach z epoki po polsku proszę dajcie znać :)
Pozdrawiam :)
Witam. ; ) Po serialu jestem zafascynowany tą epoką i poszukuję książek na temat Tudorów, głównie chodzi mi o historyczne i takowe, które przedstawiałyby sześć żon Henryka, np. Davida Starkeya "Królowe. Sześć żon Henryka VIII". Niestety jestem pozbawiony "funduszy" na zakup nowych książek, więc prosiłbym o podanie adresów do e-booków, oczywiście polskich. :) Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Jestem w trakcie czytania Starkeya i muszę zgodnie z sumieniem stwierdzić, że jest rewelacyjna. Dostarcza mnóstwa faktów, ale też różnych hipotez. Jest strasznie wciągająca, aż trudno się oderwać:) W końcu to o Tudorach i o historii Anglii w ogóle. Interesuje mnie jeszcze pani Fraser o której tak dużo dobrego napisałyście. Oby czas się znalazł, a z tym to duży problem:/
Heh. Zależy jakie wolisz białe czy czerwone? Jeśli jesteś za Yorkami to wyślę białe, jeśli zaś za Lancasterami to czerwone :)
Ooożesz, takiej odpowiedzi się nie spodziewałam :D punkt dla Ciebie ;)
Nie zastanawiałam się nigdy nad tym głębiej ale chyba za Yorkami a Ty? :)
Eh, aż taki nowicjusz jeżeli chodzi o Tudorów to nie jestem. Też jestem raczej za Yorkami ;)
Swoją drogą Wojna Dwóch Róż jest bardzo fascynująca :D
Nie twierdzę, że jesteś nowicjuszem, tylko nie spodziewałam się takiej odpowiedzi ;)
Wojna Dwóch Róż jest świetna :) Najfajniejszy okres to czas panowania Edwarda V i Ryszarda III :) Dużo konfliktów, wojen, układów :)
Racja. Tak samo fascynująca jest Wojna Stuletnia. Mógłbym godzinami czytać o Wojnie Stuletniej ;) Jeśli można zrobię tu małą reklamę Bernardowi Cornwellowi. Jego powieści historyczne są bardzo interesujące :) To tak abstrahując.
Jeśli tak, to polecam w szczególności Trylogię o świętym Graalu. DO tej pory chyba ukazały się tylko dwie części, ale są świetne ;)
Właśnie poczytałam i faktycznie brzmi ciekawie :) Jak tylko będę mieć więcej czasu to się pewnie za to wezmę, chociaż mam zaległości w książkach o Henryku :) Przede wszystkim czeka na mnie "W komnatach Wolf Hall", zakupiłam i cholera nie mam kiedy przeczytać ;)
Eh właśnie. Czasu brak. Ja mam podobnie z "Bożym igrzyskiem" Daviesa. Jestem w połowie i nie mogę ruszyć dalej :D
Ja stanęłam w 1/3 "Portretu Doriana Graya" i też jakoś nic a nic do przodu :P
Uwielbiam czytać ale wolny czas jest do tego potrzebny a nie lubię czytać po 5 stron i przerywać ;)
Dokładnie. Muszę trochę przebrnąć przez książkę i wtedy przerywam. Chciałoby się noc zarywać ale poczekam do ferii ;)
Mnie wkurza jak się coś ciekawego dzieje a tu czasu nie ma na dalsze czytanie :P Jak mnie książka wciągnie to mogę siedzieć i czytać cały dzień i noc ;)
czytałam "Boże igrzysko" jak przygotowywałam się na egzaminy na studia.Lubię książki Normana.
Mnie ominęły egzaminy. A Normana też bardzo cenię. Poluję teraz na "Europę. Rozprawę historyka z historią".
hehe dobry motyw :D obstawiam, że ludzie wzięliby nas za psycholi,że aż tak to lubimy ;) w końcu niewielu lubi historię :)
Wiem Czixxxa :> Tylko że w tej chwili ta strona jest najbliższa definicji 'fanclubu'.
To jest strona internetowa o Annie Boleyn :) ale fakt, nic innego nie mamy xd
Świeży post :
http://www.anne-boleyn.com/?p=614
Zachęcam do czytania/komentowania
Kajka, może spróbuj go załadować z innej przeglądarki? Czasem w jednej przegladarce (zwłaszcza w Operze) jakaś funkcja może nie działac. Jak coś nie będzie Ci działało to daj znać na priva poprzez moją stronkę, ok? Założę osobny temat na foum gdzie będzie można zgłaszać ewentualne problemy.