PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694518}

Flash

The Flash
2014 - 2023
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 45434
5,9 13 krytyków
Flash
powrót do forum serialu Flash

Tak jak przewidywałem - Zoom uzyskał swoje moce podczas egzekucji na krześle elektrycznym. Sprawdziło się też to, że porwie Caitlin.
Będzie w jego celi co najmniej do E21, bo na zdjęciach z planu tego odcinka była w towarzystwie członków obsady w celi Zooma, dokładnie w tym samym swetrze, w którym ją porwał.
Miała wrócić Killer Frost. Myślę, że Caitlin pozna wreszcie swojego sobowtóra.

Jeszcze jedna rzecz odnośnie Caitlin - czy to jest sobowtór Felki? Bo ma jej moce - moc wkur*iania swoją beznadziejną histerią. Ostatnio chlipie co odcinek i już mi od jakiegoś czasu działa na nerwy. Do tego te jej miny. Wypisz, wymaluj Felka

Wiadomo też już skąd wziął się tytuł kolejnego odcinka "Back to Normal". Jak oni mogli oddać Zoomowi szybkość Barry'ego? Po cholerę? On do najinteligentniejszych nie należy, więc jemu akurat takiej kretyńskiej decyzji się nie dziwie. Joe nie posłuchał, ale co z pozostałymi? Robił wykład Cisco, czy ten nie mógł zrobić jemu i go powstrzymać?
Dzięki tachyon device był 4x szybszy, szybszy nawet od Zooma. Mogli go rozwalić w każdej chwili mając go na wyciągnięcie ręki tuż obok nich.
Rozumiem, że to tylko serial i musi przeżyć jakoś do końca, przez te 5 odcinków, więc takie rozwiązanie automatycznie zakończyłoby całą historię, ale coś takiego nie trzyma się kupy i robią z widzów idiotów, bo Flash wreszcie był od kogoś szybszy i to "The fastest man alive" wreszcie do niego pasowało, więc po jednym odcinku to rozpieprzyli i teraz znów cała zabawa zaczyna się od początku.
Ten nagłówek z gazety, który jakiś czas temu wstawiałem, który brzmiał "Flash nie jest już najszybszym człowiekiem świata", jak widać będzie odnosił się do Zooma, który teraz dopiero jest potworem.
Teraz będą musieli wymyślić naprawdę dobry plan, żeby to miało ręce i nogi.

Zaczynają się już podwaliny pod Barry & Iris West-Alen love story. Mam wrażenie, że to zniszczy ten serial.

Cała ta historyjka, origin Zooma bardzo przewidywalny. Wyjaśniło się jak był w dwóch miejscach jednocześnie, ale nadal nie wiemy kto jest w celi.
Słowa Zooma "I tak byś nie uwierzył", myślę, że siedzi tam albo ojciec Barry'ego, albo Barry z przyszłości, bo na pewno nie jest to kolejny Jay, to już byłoby bez sensu. Skoro ta cena jest zbudowana dla speedstera i skoro ten gość ma tę ogromną żelazną maskę stawiam na Barry'ego z przyszłości/z innej Ziemi.
Zoom już raz widział Flasha, który przeszedł przez jego celę. Ta maska musi być zabezpieczeniem na taką właśnie okoliczność.

Tak samo bez sensu jest to, że Flash nawet nie wysilił się, by ukryć swoją tożsamość przed Wallym. Czy on zapomniał, jak wibrować głową? Kiedyś to robił, a teraz tylko zamaskował głos, ale Wally chyba nie jest kretynem i wie jakiej postury i jakiego wzrostu jest Barry, ale też w sumie musi się kiedyś dowiedzieć. Pewnie dojdzie do tego w kolejnym odcinku, że Barry to Flash, bo z opisu tak wynika.

Jeszcze jedna rzecz nie daję mi spokoju. Wiemy już od producenta wykonawczego, że finał ma mieć taki sam ładunek emocjonalny jak finał S1. Wtedy zginął Eddie, teraz jestem na 99,5% pewien, że ktoś znów zginie i będzie to Joe.
Dlaczego tak myślę? Sceny w Star LABS, kiedy Barry rozmawiał z Joe i patrzyła na nich Caitlin i Iris z tą muzyką w tle, potem scena, gdy Joe zaproponował Wally'emu, by się wprowadził, a ten nazwał go "tatą" chyba po raz pierwszy i to spojrzenie Joe. To wygląda powoli jak grunt pod pożegnanie z tą postacią.
Myślę, że gdy Joe zginie, większą rolę w S3 odegra Henry.

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Nie wiem ale jak tam sobie teraz przypomnę wszystkie akcje z tego odcinka to widzę co raz więcej nieścisłości ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Tych nieścisłości jest miliard :p Choćby pierwsze co mi na myśl przychodzi- jak to Hunter zrobił, że ratując ludzi na E-1 jako Jay Garrick nie miał niebieskiej smugi? Gdyby to zależało tylko od prędkości, to Barry z tachionami też powinien mieć niebieską, a jeżeli zawsze po V-ce jest niebieska, to jak wtedy zrobił Zolomon? ;>

ocenił(a) serial na 10
butcher4

No dokładnie, no chyba że ten na Jay to ten Hunter z przeszłości, może jeszcze wtedy tak nie biegał szybko jak teraz Zoom. Sam już nie wiem kiedy Zoom się cofnął w czasie. Ale teraz nasuwa się inne pytanie skoro Zoom i Flash potrafią się cofać w czasie to czemu Zoom nie cofnie się w czasie do momentu jak zrąbał sprawę z córką Wellsa ? ;) Jednak pierwszy sezon był dużo lepszy i raczej nawet końcówka tego sezonu nie pobije całego pierwszego

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

No tak, ale Barry już był szybszy od niego, więc to nie jest kwestia samej prędkości. Chyba, że dopiero po dłuższym czasie stosowania V-ki zmienia się kolor, bo teraz tak sobie przypomniałem, że ta kumpela Caitlin co odtworzyła formułę chyba za pierwszym razem nie miała niebieskiej. Tak czy inaczej oni już sobie to wszystko tak namieszali, że nie wiem czy z tego wybrną.

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Jest jeden motyw przy którym Jay na Ziemi-1 nie miałby niebieskiej smugi. Bo Zoom ogólnie umiera i może to jest powód dla którego ma niebieską smugę. A na Ziemi-1 użył V-ki która go "naprawiła" dlatego miał inny kolor?

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Tylko, że ta znajoma Caitlin też po kolejnych dawkaach tej samej V-ki też miała niebieską smugę, co dla niej skończyło się z tego co pisali na forum utknięciem w Speed Force. Skoro Zoom dalej żyje i ma swoją szybkość, to wg mnie oznacza, że sam sobie wytwarza V-9 opracowane przez Caitlin, bo przecież on z nią pracował nad recepturą, więc musi ją znać.

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Słuszna uwaga. Chciałem jakoś obronić ten serial ;p ale słabo mi to idzie ;) hehe. Zapewne Zooma spotka ten sam motyw co znajomą Caitlin

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Bardzo możliwe, że to miał być ich plan- dać Zoomowi tyle prędkości, że nie będzie potrafił nad nią zapanować i utknie w Speed Force. Albo hołdowali zasadzie, że Barry to idiota i dopiero po fakcie twórcy będą próbować się jakoś z tego wybronić :p

ocenił(a) serial na 10
butcher4

hehe ;) no ale nie zmienia to faktu że na prawdę Barry to idiota :P

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

To akurat absolutnie nie podlega dyskusji :D

Ra_s_al_Ghul

Caly sezon to jedna wielka niescislosc.

ocenił(a) serial na 7
butcher4

Może człowiek w żelaznej masce to prawdziwy Jay któremu Zoom ukradł tożsamość

ocenił(a) serial na 7
szuler2

Tylko dziwne by to było, że Zoom porywa Jay'a, po czym jawnie używa jego danych osobowych, a nikt z osób, które znały prawdziwego Garricka nic o tym fakcie nikomu nie powiedziały :P

butcher4

Nie wieze, ze wszyscy mieszkancy miasta, ktorzy widzieli Jaya Garricka jako Flasha nie rozpoznali w nim Huntera Zolomona. Wszyscy dostali zanik pamieci?

ocenił(a) serial na 7
mania19

Szkoda gadać. W tym sezonie wszystko musimy brać z tak wielkim przymrużeniem oka, że chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby oglądanie go w stanie upojenia alkoholowego :p

butcher4

No ja przeciwko lampce wina nic bym nie miala

ocenił(a) serial na 7
mania19

W obliczu tylu ostatnich absurdów obawiam się, że jedna lampka by nie wystarczyła ;>

butcher4

Jak dla mnie starczy ☺ ja z tych nie pijacych jestem

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Niestety ale ten gość w żelaznej masce może się okazać Jay'em. Motyw z Caitlin i Killer Frost mnie w tym uświadomił. Killer Frost miała brata a Caitlin nie miała. Także i mogło Jay Garricka nie być na Earth-1 ale na Earth-2 mógł być.

ocenił(a) serial na 10
mania19

Jest możliwość, tak jak Flash i RF, ich twarzy nie było w ogóle widać. Więc zapewne i Flash(Jay) też tak robił. Po ostatnim odcinku twierdze że jednak to Jay jest za maską.

ocenił(a) serial na 10
butcher4

No niestety żadnego haczyka nie było :)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Jak widać było po ostatnim odcinku w przyszłym znów "wybuchnie akcelerator" ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Ale dalej trochę dziwne by to było, że nikt z osób znających Jay'a nie zgłosił jego zaginięcia i tego, że zaraz po tym jakiś gościu paraduje w hełmie używając jego danych osobowych :P No i postawię skrzynkę wódki twórcom, jeżeli logicznie wyjaśnią dlaczego Barry oddał dobrowolnie swoją moc i na co liczył, jak mu już ją odda- że jego Speed Force zmieni Zooma w Jezusa i wszyscy będą żyć długo i szczęśliwie? :P

ocenił(a) serial na 10
butcher4

To ja Ci wytłumaczę to na podstawie innych superbohaterów. Już nie raz głupio się zachował Batman czy Superman. Bo im zależy by ocalić każdego największym kosztem. Nie myślą o tym co może się wydarzyć. Działają instynktownie. Mają wiele słabości dlatego złoczyńcy potrafią to wykorzystać.

A co do tożsamości Jay, a skąd wiesz że Jay na Ziemi-2 miał jakąś rodzinę czy bliskich co by zgłosili jego zaginięcie? ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Co do ratowania wszystkich każdym kosztem to ok, ale mogli to w takim razie przedstawić tak, że będzie to typowa transakcja wiązana, a nie że Hunter oddał Wally'ego i dopiero wtedy mając bezbronnego Zooma Barry postanawia wywiązać się z umowy, nie mając żadnej pewności, że Zolomon ich zwyczajnie nie pozabija :P

Zauważ jak Wells z E-2 mówił, że u nich seryjny morderca to anomalia i że wszystko jest rejestrowane. Podejrzewam, że w takim świecie taki nie mógłby sobie żyć w jakiejś chatce w górach, tylko byłby w jakikolwiek sposób zarejestrowany czy to wynajmując mieszkanie, czy też pracując gdzieś, więc dziwne, żeby nie było ani jednej osoby, która by zauważyła jego zniknięcie ;)

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Nie wiadomo jaka jest tożsamość Jay'a, przekonamy się pewnie na koniec sezonu. No a co do tych superbohaterów spójrz że oni walczą o sprawiedliwość :) Ja się wcale nie dziwie że Barry był idiotą w tym przypadku :)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

No tak, ale przecież oni sami się z nim skontaktowali i byli przygotowani na tę wymianę, więc człowiek by oczekiwał, że mimo wszystko wymyślą jakiś choć szczątkowy plan, a nie "oddajmy mu moc i alleluja niech się dzieje wola nieba" :P

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Spoko ale Wells teraz pomoże odzyskać moce Flasha ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

No to, że w najbliższym czasie odzyska moce to było wiadome :p

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Cholera wie czy to nawet nie przyśpieszy Barryego

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

A jak było w komiksie? Jeżeli go to nie przyspieszy, to jedyną opcją na pozbycie się Zooma będzie jego utknięcie w Speed Force.

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Ale odnośnie jakiego komiksu i dokładnie czego? Bo nie wszystko czytałem odnośnie Flasha, wiem jedno że to jak odzyska teraz moc będzie to coś podobnego do tego co było w Flashpoint Paradox

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

No właśnie ktoś pisał, że to jest analogia do Flashpointu i zastanawiam się jak to przebiegło w komiksie.

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Tam Thomas Wayne(Batman) pomógł w drastyczny sposób odzyskać moce Flasha. Jego przeciwnikiem tam był Reverse Flash. Komiks bardzo dobry ale nawet animacja jest bardzo dobra więc polecam. Obejrzyj przed kolejnym odcinkiem Flasha

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Może jak mnie najdzie wena to rzucę okiem na komiks. W ogóle naszła mnie taka rozkmina- co, jeśli Barry chciałby nabrać muskulatury? Czy jego ultra regeneracja sprawiłaby, że mógłby ćwiczyć non stop i szybko stałby się kulturystą, czy mięśnie regenerowałyby się tak szybko, że nie możliwe byłoby doprowadzenie do mikrourazów i nie mógłby w ogóle przybrać na masie? :D

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Z tego co wiem to Barry powinien mieć jednak lepszą muskulatura niż taką jaką ma w serialu

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Już abstrahuję od pierwowzoru w komiksie, teraz takie typowo fantastyczne rozważania ;) Jak wiemy mięśnie rosną podczas odpoczynku, a trening jest po to, by doprowadzać do mikrourazów mięsni, dzięki czemu po regeneracji nadbudowują się zwiększając swoją objętość. I tak się zastanawiam, czy mając taką regenerację w ogóle mógłby doprowadzić do takich mikrourazów, czy odpoczywałby w trakcie treningu i nic by z tego nie wyszło ;>

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Jak nie masz gdzie dorwać komiksu to masz tutaj: cda. pl/video/6327567d?wersja=720p

usuń tam spacje przed pl

Obejrzyj to a zobaczysz że się nie zawiedziesz! :)
A jak się zawiedziesz to możesz mnie odstrzelić ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Kusząca propozycja z tym odstrzeleniem :D Jak nie zapomnę to obejrzę w niedzielę, bo przez weekend będę zajęty innymi czynnościami ;)

ocenił(a) serial na 10
butcher4

Ok trzymam za słowo ;)

ocenił(a) serial na 10
butcher4

A tak poza tym nie boję się odstrzelenia ;) przecież jestem Ra's al Ghul ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Ja jestem rzeźnikiem, więc strzeż się :p

ocenił(a) serial na 10
butcher4

będę miał na uwadze ;)

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

Obejrzałem na kaca ;) Całkiem spoko, ale chyba już trochę wyrosłem z takich animacji ;> Co do samego odcinka to jakim cudem RF pamiętał obie linie czasowe, skoro to Barry odmienił bieg historii?

ocenił(a) serial na 10
butcher4

RF jest zaje...isty ;) hehe

ocenił(a) serial na 7
Ra_s_al_Ghul

No chyba, że tak :D

użytkownik usunięty
Azazel94

A mnie zastanawia kilka rzeczy. Chciałbym tylko nadmienić, że nie przebrnąłem przez całą dyskusję, więc z góry przepraszam jeśli coś się powtórzy.
1. W pewnym momencie wywiązuje się dialog, w którym Cisco pyta jak Zoom zabił samego siebie i podsuwa mu pomysł jakim jest miraż szybkości, na co zoom ze śmiechem odpowiada, że nawet on nie jest tak szybki. SERIO? Reverse Flash mógł zrobić miraż. Flash w którymś odcinku zrobił chyba ze 100 miraży. A oni obaj podobno są wolniejsi od Zooma.
2. Skoro błysk się robi niebieski wraz ze wzrostem szybkości to czemu Reverse Flash miał czerwony i czemu Barremu z tym dopalaczem błysk się nie zmienił?
3. Jakim cudem Jay udawał że nie ma speed córce w ciele, skoro tak czy tak mógł go używać?
4. Czemu Zoom ma niebieskie błyskawice dookoła siebie tylko (no dobra głównie, ale ten raz możemy wykluczyć bo akurat się doładowywał) jak ma założoną maskę? Ona ma jakiś generator piorunów czy co?

ocenił(a) serial na 6

1 Zoom nie powiedział że nie potrafi zrobić Speed Mirage tylko że nie jest tak szybki żeby zrobić to prze portal na dwóch ziemiach
2 błysk zmienia się ze wzrostem prędkości przez velocity a nie tachiony
3 nie wiem
4 te błyskawice to może jest odpowiednik iskrzenia oczy Barrego przed biegiem

ocenił(a) serial na 7

3. Wydaje mi się, że Zoom przed każdą akcją szprycuje się Vką. Najpierw chyba sam opracował słabą wersję, która sprawiła to, że teraz umiera, później z Caitlin opracowali się V-9, które działa lepiej i które już pewnie sam sobie wytwarza na E-2. On pojawił się w Star Labs z tego co pamiętam pół roku po otworzeniu się wejść- pewnie czekał, aż Speed Force w jego ciele się wyczerpie i dopiero poszedł do nich sprzedać tę bajkę o byciu Jay'em Garrickiem Flashem z E-2.

ocenił(a) serial na 10

3. To był Jay z czasów gdy nie miał mocy (być może z tych gdy był zwykłym seryjnym killerem)