To doskonały film o manipulacji pokazujacy narcyzm u kobiet.
Na początku przy 1 sezonie wydawało mi się że tytuł odnosi się do Lili przez wzgląd na jej inteligencję.
W miarę oglądania dalszych odcinków zrozumiałam że Genialna Przyjaciolka to... Lenu ktra należy podziwiać za jej niezwykła cierpliwość do Lili.
W 2 sezonie w poszczególnych scenach widzimy i poznajemy prawdziwe oblicze Łuki. Złośliwa, niesczaca wszystko wokół, chcąca rządzić wszystkimi dookola, zarozumiała i pyszna ksiazniczka poniżającą nawet Lenu która chce jej dobra.
Genialny film pokazujacy tak naprawdę chory mechanizm między dwojgiem kobiet z których jedna ma bardzo niskie poczucie własnej wartości i chce strasznie naśladować te drugą - rzekomo inteligentna blyskotliiwa i zawsze w przodzie a tak naprawdę żałosną i wcale nie godna naśladowania połamana i pocietą zagubiona osobowosc Lili co zresztą pokazała na pracy plastycznej która sama stworzyła ze swojego ślubnego zdjęcia.
Polecam dla kobiet bedacych ofiarą manipulacji w przyjaźni (pseudo przyjaźni) aby zrozumiały ze są Genialne i trzeba odcinać się radykalnie od takich osobowości jak Lila.
Przez cały czas zastanawiałem się do której z tych dwóch postaci odnosi się przymiotnik genialna. Nie ukrywam, że bardziej skłaniam się ku tezie, iż chodziło o Lile. Z racji faktu, że to narratorka (Elena) prowadzi opowieść, zręcznie podsuwając pewne stwierdzenia. Jednak sama Lila, tuż przed ślubem dziękuję za przyjaźń z tak genialną przyjaciółką. Do tego autorka zastosowała bardzo zręczny zabieg snucia opowieści jakby z boku, opowiadania o innych, choć tak naprawdę cały czas opowiada o sobie.