PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 407 tys. ocen
8,7 10 1 406797
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Jaka jest wasza piątka najlepszych, najciekawszych bohaterów? Książkowych? Nie tylko POV? Moim zdaniem:

1. Jon Snow
2. Tyrion Lannister
3. Arya Stark
4. Daenerys Targaryen
5. Jaime Lannister

Neine

1.Littlefinger
2.Jon Snow
3.Renly Baratheon
4.Jaqen H'ghar
5.Ogar

BONUS:
1. Kruk Mormonta
2.Rhaegar Targaryen
3.Arthur Dayne

sai90

1. Jaime
2. Littlefinger
3. Tyrion
4. Sansa
5. Theon - nie mam pojęcia dlaczego, ale mi się spodobał, [spoiler] szkoda, że tak szybko zniknął

ocenił(a) serial na 6
Neine

Jednak zmieniłem zdanie:
Robb Stark
Sansa Stark
Littlefinger
Varys
i
hmmm
jeszcze raz Sansa Stark?

ocenił(a) serial na 8
manoflowicz

1. Tyrion
2. Arya
3. Jaqen H'ghar
4. Jamie
5. Bronn egzekwo z Ogarem

Neine

czy jestem jedynem ktorego najlepsza postacia jest oberyn martell??SPOILER wiem ze krotko o nim bylo ale najbardziej go polubilem a scena jego SPOILER smierci to mi wciaz w glowie siedzi

ocenił(a) serial na 10
Neine

Może ma ktoś ochotę to wszystko zliczyć? Jestem ciekawy pierwszej piątki...

użytkownik usunięty
Neine

1. Eddard Stark <3 :(
Daenerys Targaryen
Tyrion Lannister
Arya Stark
Jon Snow

Oprócz Neda, to cieżko mi było ułożyć kolejność dla pozostałej czwórki, bo kocham ich tak samo. Chociaż dodałabym do nich jeszcze (i jako szóstą ulubioną postać): Khala Drogo

użytkownik usunięty
Neine

Znając książki muszę wymienić Jaimiego, za jego "przemianę", wielkie brawa dla Martina, bo udało mu się sprawić, że uwielbiam tą postać mimo jej występków. Oczywiście także Tyrion, wiadomo dlaczego. Przepadam też za Sandorem Clegane, bo bywa ludzki, i to niezależnie od faktu, że jest sku*wysynem. Z tych de facto "dobrych" postaci przyjemnie obserwuje/czyta się losy Jona Snow, Sama, czy Brienne.

ocenił(a) serial na 7
Neine

1. Tyrion Lannister
2. Jon Snow
3. Robb Stark
4. Tywin Lannister
5. Petyr Baelish

ocenił(a) serial na 10
Neine

Osób jest tyle, że można by długo wyliczać, ale...
Stannis, Davos, Tyrion, Jeor Mormont, Samwell Tarly. W tej chwili to mi przychodzi na myśl.

ocenił(a) serial na 9
Neine

Po 4 tomach
1. Tyrion
2. Jamie
3. Davos
4. Arya
5. Sam

oraz "Miecz poranka" mimo iż można o nim poczytać jedynie we wspomnieniach bohaterów.

Pandemoniusz18

Daenerys
Jon
Arya

ocenił(a) serial na 10
Neine

1. Tywin Lannister - uwielbiam gościa, a Charles Dance w tej roli jest genialny. To musi być naprawdę zły człowiek :D
2. Tyrion
3. Bronn
4. Varys
5. Littlefinger

Lubię Doreah, ale jej rola sprowadza się do błyśnięcia cyckami ze trzy razy, więc trudno tu mówić o bohaterze, po prostu fajna aktorka.

ocenił(a) serial na 10
m_bialek

Kto to jest Doreah?

ocenił(a) serial na 3
HRA

To chyba ta służka Daenerys, która uczyła ją tajników sztuki miłosnej... Choć w sumie "uczyła" to za dużo powiedziane, bo przerwała lekcję w najciekawszym momencie ;) A jak już przy tym jesteśmy, to mogli z tego zrobić całkiem klimatyczną scenę damsko-damską, bo ta w burdelu Littlefinegra była taka trochę nie przypiął ni przyłatał do fabuły i niepotrzebnie wyuzdana.

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

Faktycznie.Gapa ze mnie
Dzięki

ocenił(a) serial na 9
Neine

Tyrion - kocham go, kocham <3
Baelish - uwielbiam sprytne, pewne siebie, nieprzewidywalne i inteligentne postacie
Sandor - od razu poczułam do niego sympatię
Dany - coraz bardziej zaczyna mnie wkurzać, ale mimo wszytko lubię ten wątek
Arya - mała i sprytna - kibicuję jej od początku.

ocenił(a) serial na 9
dropoflunacy

Moja ziomka XD

ocenił(a) serial na 10
Szalony_Krasnolud

Lannisterowie. A konkretnie Tyrion, Jamie, Cersei, Tywin, Kevan. Ale i tak najlepszy jest Ogar.

ocenił(a) serial na 9
Neine

Lubię bohaterów, o których nie do końca można powiedzieć czy są źli czy dobrzy, których osobowości są skompilowane, do tych zaliczę:

1. Sandor Clegane
2. Jaime Lannister
3. Theon Greyjoy

Za mocne wejście, pewność siebie i niestety nie mogę więcej napisać, żeby nie spoilerować, ale ci, którzy czytali książkę zrozumieją:):
4. Oberyn Martell

Za całokształt (chociaż nie do końca jestem już przekonana do niego o po Tańcu ze Smokami):
5. Tyrion Lannister

Poza kategoriami i konkurencją, na wyróżnienie zasługuje postać będąca kwintesencją zła:
1. Ramsay Snow

-----------------
zapraszam na
http://www,piesnloduiognia.com

ocenił(a) serial na 10
karolnth

Z tym mocnym wejściem Oberyna zgadzam się całkowicie'
W kategorii najlepsze wejscie bohatera Oberyn kładzie wszystkich na łopatki. Przejechalem dwa przystanki przez tego cholernego Dornijczyka

ocenił(a) serial na 10
Neine

HMMM
JA JETSEM NA 3 TOMIE, PO FILMIE...
I MOIM BOHATEREM NA DZIŚ JEST
NOCNA STRAŻ... CAŁY WĄTEK...
POZDRAWIAM INTERLOKUTORÓW:)

ocenił(a) serial na 8
Neine

To ja też się włączę do Gry ;) Póki co jestem po Nawałnicy Mieczy, tyle się zdarzyło, że po prostu nie wyrobię się w piątce:
1. Jon Snow(+Ygritte, mimo tego jak potoczyły się zdarzenia, wciąż ich imiona tłuką mi się w głowie jako jedno)
2. Robb Stark(cholera, a myślałam, że nam Młody Wilk trochę namiesza.. czy w następnych tomach będzie może wspomniane coś o losie jego żony? nie wiem czy przez tempo tego nie przeoczyłam..)
3. TYRION LANNISTER, oczywiście. nie da się go nie ubóstwiać, naprawdę, ale to naprawdę mu kibicuję;
4. Brienne z Tarthu/Sansa Stark - nie umiem się zdecydować - zasada kontrastu; brzydka wojowniczka i piękna dama, chociaż w zupełnie innych sytuacjach, ale starają się radzić jak najlepiej - naprawdę świetnie napisane postaci kobiece)
5. Jaime Lannister - słynna juz metamorfoza, chociaż jako totalny badass też nie był zły;
6. Littlefinger - ten człowiek NIGDY nie przestanie nas zaskakiwać; jedna z najbardziej tajemniczych postaci, najlepszy chyba gracz;
7. Lady Olena + Margaery Tyrell + Loras Tyrell - naprawdę, ale to naprawdę lubię ten ród.

ocenił(a) serial na 9
Neine

bardziej książkowo niż serialowo

1. Tyrion - po prostu fantastyczna postać, pod każdym względem, a jednocześnie doskonałe teksty ;)
2. Ogar - trudno go nie lubić
3. Jamie
4. Brienne / Sansa
5. Edd Cierpiętnik :P

za to Daenerys i Aria - przez większośc raczej lubiane - mnie denerwują, a szczególnie ta pierwsza.

ocenił(a) serial na 9
Neine

1.Tyrion Lannister
2.Lord Bealish
3.Jon Snow
4.Benjen Stark
5.Khal Drogo / Jorah Mormont

ocenił(a) serial na 10
Neine

Piątka najlepszych? Hmm, mogę wymienić, ale ustawię ich chyba w kolejności przychodzenia do głowy, trudno tak określić, kto jest najciekawszy... Jon Snow. Davos Seaworth. Tyrion Lannister. Bran Stark. Theon Greyjoy.

ocenił(a) serial na 7
Neine

Przy takim natłoku bohaterów aż trudno ograniczyć się do zaledwie piątki.
[UWAGA na SPOILERY!]

1. Tywin Lannister - mój absolutny faworyt, jeden z najlepszych graczy, inteligentny, zawsze poważny, ostrożny, surowy. Od razu przypadł mi do gustu - szkoda tylko, że kończy w tak groteskowy sposób.
2. Tyrion Lannister - raczej oczywisty wybór, postać inteligentna, zabawna, sprytna, mająca swoje wady i niemałe problemy, jeden z najlepiej opisanych bohaterów i najciekawszych POV.
3. Ramsay Bolton - potwór, bydlak, kwintesencja okrucieństwa, zła i podłości, ale ma też w sobie jakiś czar, widać, że razem z ojcem mogą jeszcze sporo namieszać i na to cały czas liczę.
4. Varys - jeden z dwóch najciekawszych graczy w małej radzie, a Littlefingera jakoś zawsze mniej lubiłem (mimo że póki co wychodzi na swoich knowainach najlepiej), wszystko wie, wszędzie przemknie niezauważony, a przy okazji starszy nad szeptaczami to funkcja wyjątkowo tajemnicza i ciekawa.
5. Samwell Tarly - też przechodzi metamorfozę i choć cały czas uparcie twierdzi, że jest tchórzem, to jest z nim zdecydowanie lepiej, niż na początku, a dodatkowo - nie mogę doczekać się dalszego ciągu jego wątku, bo świetnie pasuje do roli maestera, a bardzo chcę zobaczyć jak wygląda szkolenie w Cytadeli.

nie zmieścili się na liście:
ser Illyn Payne - za każdym razem, kiedy występuje w jakiejś scenie, jest opisany bardzo klimatycznie, a i w samym serialu dobrali aktora do tej roli znakomicie, niestety rzadko się pojawia, stąd jednak poza piątką.
Edd Cierpiętnik - rozbrajające teksty, czarny humor w każdej sytuacji, świetna postać, która wprowadza dla kontrastu trochę humoru nawet do najbardziej ponurych scen.
Skahaz mo Kandaq - też bohater zdecydowanie drugoplanowy, mój ulubiony doradca Daenerys, za każdym razem, kiedy cokolwiek jej podpowiadał, to trzymałem kciuki, że w końcu coś do niej dotrze i posłucha głosu rozsądku.

Nie lubię za to:
1. Daenerys - w pierwszych tomach nawet przypadła mi do gustu, ale im dalej, tym bardziej irytowało mnie jej zachowanie, jej sposób sprawowania rządów, mam nadzieję, że z rodu Targaryenów, to nie ona zasiądzie kiedyś na Żelaznym Tronie.
HRA może ją mieć całą dla siebie, ja od połowy "Nawałnicy" systematycznie tracę do niej cierpliwość.

2. Bran - wątek jego i Reedów od samego początku kompletnie nie przypadł mi do gustu (ok, poza przepowiednią, że morze przyjdzie pod mury Winterfell, to było bardzo udane), dłużyły mi się rozdziały ze Starkiem-kaleką i nie ratował ich nawet pocieszny Hodor.

3. Davos Seaworth i Cat Stark - rozdziały mają akurat dosyć ciekawe, bo kręcą się w pobliżu ważnych ludzi i ważnych wydarzeń, ale samych tych postaci nigdy nie polubiłem.

+ Cersei, Joffrey i Robert Arryn - z powodów, których wymieniać chyba nie trzeba, postaci naprawdę irytujące.

ocenił(a) serial na 10
Binio

Bardzo ci dziękuje Binio,że o mnie pamiętałeś. Jeśli chodzi o Daenerys to jestem bardzo zaborczy. Brak konkurencji z twojej strony niezwykle mnie ucieszył, a nawet wzruszyl

użytkownik usunięty
HRA

to w końcy Danny czy Sansa ? :P

ocenił(a) serial na 10

Niech pomyślę. Czwartek dzisiaj, tak? No to Cersei

użytkownik usunięty
HRA

Którą część teraz czytasz :>

ocenił(a) serial na 10

Jestem po "Uczcie dla wron". Już od dawna
Czekam na "Taniec..."
A TY?

użytkownik usunięty
HRA

Jestem już po Uczcie dla Wron i czekam nie tyle na Taniec ze smokami co na następną cześć koniecznie chce wiedzieć co dalej z Jonem... aczkolwiek moglabym angielską albo hiszpanska wersje jakoś sciagnac.. tez jezyki dobrze znam wiec dałabymrade przeczytać...
Pozdrawiam :):)

użytkownik usunięty
Binio

" mam nadzieję, że z rodu Targaryenów, to nie ona zasiądzie kiedyś na Żelaznym Tronie." Kogo oprocz niej masz na myśli ? Czyzbys wierzył w to że Jon Snow jest synem Rhageara i Lyanny ? Byłoby naprawde ciekawie :)

ocenił(a) serial na 7

Jestem w połowie Tańca ze Smokami i tam wyjaśnia się co nieco, ale nie będę spoilerował na forum! ;)

użytkownik usunięty
Binio

Tylko nie mów że Ci cholerni Martellowie schowali gdzieś te dzieciaki Elii i Rhageara? Morderstwo tych dzieci od początku wydawało mi się jakieś podejrzane...
Nie chcę żeby one żyły i narobiło się więcej smoków i jeszcze wiecej dziedziców tronu ( wolę teorie że to Jon Snow jest smokiem ) ale niestety obawiam się że mogę mieć rację :/ zniknie wtedy cała wyjątkowość Denearys a Jon już napewno nie będzie smokiem tylko bękartem Neda :/

ocenił(a) serial na 7
Binio

[UWAGA na możliwe SPOILERY]
[Z TAŃCA ZE SMOKAMI!]
Po doczytaniu dalszego fragmentu do listy ulubionych wprowadziłbym pewne modyfikacje:
1. Jednak Roose Bolton zdecydowanie wyprzedza w klasyfikacji swojego bękarciego syna - zapisałbym ich obu razem, a jakbym miał wybrać jednego, to Lord Dreadfort górą. Albo nawet wyrzuciłbym Varysa, żeby obaj Boltonowie mogli się zmieścić w piątce - najciekawszy ród Północy.

2. "Fetor" - chyba najlepiej opisany POV, wielkie brawa dla Martina i wielkie wyzwanie dla scenarzystów serialu, kiedy dojdzie do ekranizacji piątej części, oraz dla aktora odgrywającego tę rolę. Fenomenalnie zobrazowane to, jak złamany został ten bohater, w jakim strachu i w jakiej męce żyje, w jakiej rozsypce jest jego psychika, a jednocześnie jak trzyma się życia, mimo bólu, trwogi, poniżeń i kierowanej ku niemu nienawiści (zastanawia mnie też jak przetłumaczone będzie "Reek, it rhymes with weak", bo to jest też ważne, jakie słowa bohater dobiera w myślach, a nie kojarzę wielu słów rymujących się z "Fetor").

3. Doran Martell - z początku jakoś w ogóle nie byłem przekonany do nowego wątku dornijskiego i do postaci z tego zakątka Westeros, ale z czasem coraz bardziej przekonywałem się do księcia Dorne. Jak dla mnie ciekawszy od Oberyna (któremu za to trzeba oddać, że miał świetne wejście) i zdecydowanie lepszy, niż Bękarcice, których nadal nie trawię.
Jednak wolę postaci, które knują po cichu i spokojnie zza kulis wprowadzają w życie swój plan.

ocenił(a) serial na 9
Neine

1. Sandor "ogar" Clegane
2. Tyrion Lannister
3.Jamie Lannister
4. Arya Stark
5. Asha Greyjoy

szafri

- John (wiadomo)
- Tyrion (wiadomo)
- Doran Martell (jak dla mnie bardzo perspektywiczna postać, mam nadzieję, że sporo namiesza w kolejnych tomach :P)
- Oberyn Martell (zupełne przeciwieństwo Dorana, szkoda, że zaliczył tak krótki epizod)
- Bronn (podoba mi się jak powoli pnie się w górę)

ocenił(a) serial na 7
juve_fan_sebek

SPOILERY Oglądam tylko serial (póki co), więc tak:
1. Jon Snow - jest po prostu wspaniały, chociaż na ogół nie jestem fanką dobrych bohaterów w 100 %, to jego ubóstwiam. Mam tylko nadzieję, że nie będzie cały czas w Nocnej Straży i pomści ojca.
2. Jaime Lannister - mimo, że niby zły, to jednak go uwielbiam. I chociaż oczywiście nie jestem za związkiem z siostrą, to widać, że naprawdę kocha Cersei.
3. Arya Stark - no i jak tu nie kochać tej chłopczycy? ;d
4. Tyrion Lannister - tu chyba nie trzeba komentować, za ten sarkastyczny pogląd na świat i wspaniałą grę aktorską Petera
5. Sansa Stark - z początku nie cierpiałam, później coraz bardziej lubiłam, a w 10. odcinku za "Or maybe he will give me yours" uwielbiam!

Są jeszcze bohaterowie, o których nie można nie wspomnieć, a jednak nie zmieścili się w TOP 5. Chodzi oczywiście o cudowną Daenerys, która z małej dziewczynki staje się potężną kobietą, Neda Starka, która najbardziej nadawał się na króla, ale niestety wykazał się naiwnością. Z pewnością najbardziej tragiczna postać. No i Robb Stark. Początkowo była to dla mnie postać obojętna, ale teraz, jako król północy, który chce pomścić ojca, po prostu uwielbiam!

użytkownik usunięty
Neine

1. Ogar.
2. Jamie.
3. Tyrion.
4. Davos.
5. Cersei.

1. Daenerys Targaryen
2. Tyrion Lannister
3. Arya Stark
4. Varys
5. Robb Stark

Neine

Ciężko z takiej liczby wyrazistych postaci pierwszo i drugo planowych wybrać tylko pięć ulubionych, ale spróbuję.

1. Tyrion Lannister
2. Arya Stark
3. Jaime Lannister
4. Daenerys Targaryen
5. Oberyn Martell

Zabrakło miejsca dla Żmijowych Bękarcic, Jona Snowa, Brienne, Davosa, Ogara, Sansy, H`ghara Jaqena, Podricka Payne'a

ocenił(a) serial na 6
Neine

Zmieniłem zdanie:
1. Chyba jednak nadal Robb
2. Littlefinger
3. Catelyn Tully
4. Sansa Stark
5. Jeyne Westerling
Nie zmiescili się: Brynden Blackfish, Edmure Tully, Davos Seaworth, Varys i oczywiście Edd Cierpietnik.

ocenił(a) serial na 9
manoflowicz

Dwie postaci przynajmniej w książce wyróżniają się na tle reszty i właściwie są bezkonkurencyjni
1. Jon Snow
2. Tyrion Lannister
Potem długo długo długo nic.
3. Eddard Stark
4. Rob Stark
5. Arya Stark

W serialu sprawa wygląda zupełnie inaczej bo o ile Tyrion został w miarę wiernie odwzorowany od oryginału tak Jon Snow nie pasuje do roli absolutnie. Telewizja ma taki brzydki nawyk zaciągać do produkcji ładne buzie i nie dość że dwudziestopięciolatek gra szesnastolatka to facet wygląda jak model z katalogu a nie bękart z północy. W dodatku książkowy John ma zdecydowanie większą charyzmę. Potrafię wskazać jedynie dwie postaci, na losach których mi zależy i na które rzeczywiście da się patrzeć z przyjemnością.

1. Tyrion Lannister
2. Eddard Stark (Sean Bean to jeden z moich ulubionych aktorów, więc wybór jest oczywisty)

Nie rozumiem osobiście zachwytów nad Jaimem Lannisterem. Już sam fakt, że facet spłodził niewydarzonego Joffreya, jest hańbą, ktoś taki nie może mieć dobrym genów płodząc takie indywiduum więc albo jest pechowcem albo głupcem. Po za tym w serialu Jaime to takie popłuczyny po Sawyerze z Losta. Łobuzerski uśmieszek, ironia i zuchwalstwo, dosyć podobny wygląd i mimika twarzy.

ocenił(a) serial na 8
killer83_2

1. Jon Snow
2. Arya Stark
3. Tyrion Lannister
4. Jaime Lannister
5. Robb Stark

Dalej: Jaqen, Samwell, Rhaegar, Oberyn, Daenerys, Davox, Podrick, Sandor

ocenił(a) serial na 7
Neine

Ktoś się pytał o to, kto miałby 1. miejsce według tych głosów. Pozbierałam wszystkie głosy (ja jestem po wszystkich książkach, więc dodałam kilka osób oprócz tych, które napisałam wcześniej i wykreślam Dany).

1. Tyrion Lannister - 85 głosów
2. Jon Snow - 50 głosów
3. Jaime Lannister - 44 głosy
4. Arya Stark - 40 głosów
5. Sandor Clegane - 39 głosów
6. Daenerys Targaryen - 29 głosów
7. Ex aequo Petyr Baelish "Littlefinger" i Sansa Stark - 27 głosów
8. Robb Stark - 20 głosów
9. Eddard Stark - 17 głosów
10. Ex aequo Brienne Tarth i Davos Seaworth - 16 głosów
11. Khal Drogo - 13 głosów
12. Ex aequo Oberyn Martell i Jaqen H'ghar - 12 głosów
13. Ex aequo Bronn, Varys oraz Bran Stark - 10 głosów
14. Ex aequo Jorah Mormont i Samwell Tarly - 8 głosów
15. Ex aequo Edd Cierpiętnik i Theon Greyjoy - 7 głosów
16. Ex aequo Asha Greyjoy i Tywin Lannister - 6 głosów
17. Stannis Baratheon - 5 głosów
18. Ex aequo Oleanna Tyrell i Podrick Payne - 4 głosy (a także Kruk Mormonta :D)
19. Ex aequo Rhaegar Targaryen, Shagga, Doran Martell, Ramsay Snow, Roose Bolton i Catelyn Stark - 3 głosy
20. Ex aequo Syrio Forel, Margarey Tyrell, Renly Baratheon, Loras Tyrell, Jeor Mormont, Cersei Lannister, Euron Greyjoy, Hodor, Beric Dondarrion i Blackfish - 2 głosy

Było kilka osób, które miały jeden głos, ale chyba nie ma sensu pisać.

ocenił(a) serial na 10
kropkaaa

Nie jestem pewna, czy wypowiadałam się w tym temacie, zatem wybaczcie, jeżeli się powtórzę.

1. Jaime Lannister
2. Tyrion Lannister
3. Catelyn Stark
4. Sansa Stark
5. Littlefinger

Specjalne wyróżnienia: Sandor Clegane, Cersei Lannister, Syrio Forel, Asha, Theon, Shagga, Jaqen, Osha i Brienne
Wiem, że dużo, ale inaczej nie potrafię

ocenił(a) serial na 10
Neine

1. Tyrion Lannister
2. Robb Stark
3. Eddard Stark
4. Daenerys Targaryen
5. Jon Snow

ocenił(a) serial na 10
Neine

1. Sandor Clegane
2. Jaime Lannister