W sieci pojawiły się niepotwierdzone spoilery ostatniego sezonu. Wiem, że nie są one wiarygodne. Czytając je można dostrzec, że ich twórcy sami się wyłożyli na niewiedzy dot. serialu. Ale to pokazuje, że spekujacje i dyskusje na temat przyszłych epizodów już się zaczęły. Też chciałbym pogdybać w związku z tym i podzielić się swoimi przewidywaniami.
Oznaczam je jako spoilery bo nie chciałbym psuć zabawy temu kto nie oglądał jeszcze tegorocznych odcinków, a to co napiszę jest w oczywisty sposób z nimi związane.
Co może się wydarzyć:
- Tormund i Beric jakoś przeżyją zburzenie muru
- Bran zaalarmuje o ataku na mur ludzi w Winterfell
- Denerys zajdzie w ciążę
- Dojdzie do wielkiej bitwy na północy i siły żywych poniosą ciężkie straty. Wiele osób zginie i król północy wygra pierwszą wielką bitwę
- Tyrion uratuje Sansę
- rozwiną się relacje między Brienne i Jamiem
- Cercei nie urodzi kolejnego dziecka
- Cercei zostanie zabita przez kogoś z trójki: Arya, Jamie, Euron
- Arię zaatakuje i być może zabije jej nauczyciel
- Siły Cersei przyłączą się do resztki ocalałych z wojny na północy
- Ogar i Góra się pozabijają
- w drugiej ostatecznej bitwie weźmie udział Darioo
- zginą: obecny dowódca Nocnej Straży, Melisandre, Euron, Jorah, Bronn, Szary Robak, Darioo, Davos, Beric Dondarrion
- Jon Targaryen zabije nocnego króla, poświęcając swoje życie
- na żelaznym tronie zasiądzie Denerys
Chciałbym aby jak najmniej z tych moich przwidywań się sprawdziło. Aby ten serial jeszcze mnie czymś potrafił zaskoczyć.
Cersei/Gregor/Beric/Euron/Varys/Melisandre moim zdaniem zginą na 99%.
Do tego prawdopodobnie Arya/Daenerys/Jon/Jaime/Sandor/Theron/Yara/Robak/Night King.
Tyrion/Sam/Sansa/Bran przeżyją.
Jon i Denerys to chyba najpopularniejsze postacie w serialu. Wątpię by obojga uśmiercono. Za dużo czasu im poświęcano przez te wszystkie sezony. Motyw Jona Targaryena nie zostałby wprowadzony bez jakiegoś celu.
Motyw z Targaryenem został wprowadzony po to żeby okazało się że Jon jest wybrańcem który zabije Nocnego Króla i tu są trzy wyjścia:
a) poświęci się dla żywych i zabije NK
b) Jon zabije NK ale jego ukochana (a zarazem ciotka) poświęci się dla niego
c) Jon i Daenerys przeżyją WIELKĄ WOJNĘ ale potem pokłócą się i będą wrogami w walce o Tron
PAMIĘTAJCIE SERIAL MA SIĘ ZAKOŃCZYĆ SŁODKO-GORZKIM ZAKOŃCZENIEM WEDŁUG George R.R. Martina
PS. Do tego cały motyw Jona jest według mnie najlepszy z całego serialu bo kto myślał że na początku 1 sezonu Jon pod koniec stanie się najważniejszą postacią w walce o tron i ogólne życie?? Jakiś bękart który wybrał życie na Murze w końcu nie miał prawa przetrwać dłużej niż 5 sezonów... oh wait XD
Może też być i tak, że i wyjście "a" jak i "b" spełnią się jednocześnie, czyli zginą oboje. Moim zdaniem to słodko-gorzkie zakończenie być może odnosi się do śmierci Jona lub/i Denerys
Zgadzam się, jego historia została świetnie w tym serialu poprowadzona.
w książce sa wyraźne wskazówki, szczególnie w pierwszym tomie na poczatku co do rozwiazania , jesli Martin nie kłamie i nie zmienił koncepcji to jest sporo wyjasnione i jest raczej w jednej przewodnie zasugerowana smierc danki ,ze czarny smok ja zahartuje w jej krwi czy jakos tak a czarnym smokiem jest Jon, danka raczej biorac te koncepcje ksiazkowe pod uwage smokiem nie jet tylko katalizatorem smoków i w ksiaze ejst powiedziane jak znowu połczy sie ksiezyc ze słońcem narodza sie smoki, jak Danka zaczeła byc blisko z Kalem kiedy z nim uprawiała seks i on wymowił jej imie, wtedy narodziły sie smoki i stało sie mozliwe ich wyklucie, nie jak umarł, a słońce wzjedzie na zachodzie to znaczy w Westeros, Westeros jest takie zdanie w ksiązce jest nazywane w Esos krajem zachodzącego słońca, wiec jesli przepowiednia mowi słóńce wzejdzie za zachodzie to chodzi o westeros i 7 królestw co moze byc słońcem w westeros to inna sprawa
moze to byc nowa miłósc bo Kal był nazywany jej słońcem a ona księzycem jego albo dosłownie długa noc a później wiosna , lato i dłuzsze dni słońce wzjedzie na zachodzie i Danka umrze na koniec zimy, jesli przepowiednia sie spełni ,ze czarny smok skapie ja w jej własnej krwi a czarnym smokiem jest Jon , czarny zawsze był jego kolorem chociaz polskim tłumaczeniu jest bład i jest czarny zawsze był moim ulubionym kolorem w orginale czarny zawsze był moim kolorem , Jon wątpił do czarnych braci a kosci smokow sa czarne i jedno jako było czarne to mozliwe ,ze jest to przepowidnia ze dany umrze przy porodzie ich dziecka skąpna we krwi własnej przez czarnego smoka, poczatek sagi w pierwszym tomie sa te przepowiednie, Bran dodatkowo widział zime, widział innych śniacych nadzianych na lodowe szpice i miał wybór albo sie budzisz albo umierasz, obudził sie jego wilk nazywa sie lato i Bran cos wie o innych , wie czym sa , wie ,ze sa sniacymi tak wynika z pierwszego tomu , tylko raczej on wie jak ich pokonac i on przywróci lato, raczej nie bedzie niocnym królem wrecz przeciwnie, powtarzam sobie dokładniejpierwszy tom te przepowiednie duzo mowia o przyszłsoci bohaterów oraz ich sny
Śmierć Danki jest już raczej pewna (Przepowiednia w domu nieśmiertelnych praktycznie się spełniła) Kwestia teraz czy Jon przeżyję. Myślę, że nie. Poświęci się i uratuje świat. Choć mam nadzieje, że dowalą do pieca na koniec i naprawdę finał nas zaskoczy
jak już tu weszłam to może ja podrzucę link
https://www.youtube.com/watch?v=IrvxfUQszKc
w książce sa wyraźne wskazówki, szczególnie w pierwszym tomie na poczatku co do rozwiazania , jesli Martin nie kłamie i nie zmienił koncepcji to jest sporo wyjasnione i jest raczej w jednej przewodnie zasugerowana smierc danki ,ze czarny smok ja zahartuje w jej krwi czy jakos tak a czarnym smokiem jest Jon, danka raczej biorac te koncepcje ksiazkowe pod uwage smokiem nie jet tylko katalizatorem smoków i w ksiaze ejst powiedziane jak znowu połczy sie ksiezyc ze słońcem narodza sie smoki, jak Danka zaczeła byc blisko z Kalem kiedy z nim uprawiała seks i on wymowił jej imie, wtedy narodziły sie smoki i stało sie mozliwe ich wyklucie, nie jak umarł, a słońce wzjedzie na zachodzie to znaczy w Westeros, Westeros jest takie zdanie w ksiązce jest nazywane w Esos krajem zachodzącego słońca, wiec jesli przepowiednia mowi słóńce wzejdzie za zachodzie to chodzi o westeros i 7 królestw co moze byc słońcem w westeros to inna sprawa
moze to byc nowa miłósc bo Kal był nazywany jej słońcem a ona księzycem jego albo dosłownie długa noc a później wiosna , lato i dłuzsze dni słońce wzjedzie na zachodzie i Danka umrze na koniec zimy, jesli przepowiednia sie spełni ,ze czarny smok skapie ja w jej własnej krwi a czarnym smokiem jest Jon , czarny zawsze był jego kolorem chociaz polskim tłumaczeniu jest bład i jest czarny zawsze był moim ulubionym kolorem w orginale czarny zawsze był moim kolorem , Jon wątpił do czarnych braci a kosci smokow sa czarne i jedno jako było czarne to mozliwe ,ze jest to przepowidnia ze dany umrze przy porodzie ich dziecka skąpna we krwi własnej przez czarnego smoka, poczatek sagi w pierwszym tomie sa te przepowiednie, Bran dodatkowo widział zime, widział innych śniacych nadzianych na lodowe szpice i miał wybór albo sie budzisz albo umierasz, obudził sie jego wilk nazywa sie lato i Bran cos wie o innych , wie czym sa , wie ,ze sa sniacymi tak wynika z pierwszego tomu , tylko raczej on wie jak ich pokonac i on przywróci lato, raczej nie bedzie niocnym królem wrecz przeciwnie, powtarzam sobie dokładniej pierwszy tom te przepowiednie duzo mowia o przyszłsoci bohaterów oraz ich sny
tak sobie pomyslałam teraz ,ze jak wilkor Lato i Bran widział jak pokonac innych i zobaczył jak snia to moze on okaze sie paradoksalnie AA
Dorzucę trochę mojego gdybania (sama jestem ciekawa czy znajdę ten post za rok albo dwa i czy coś się sprawdzi):
- ostatecznie Tyrion zasiądzie na tronie (bardzo bym chciała)
- Sansa zrozumie że Tyrion był dla niej najlepszy i do niego wróci dobrowolnie, może namówi do walki o tron, tym sposobem Starkowie będą bezpieczni
- Daenerys zginie (czekam na ten moment jak na żaden inny), może pójdzie w ślady swojego smoczka
- albo Daenerys i Jon zostaną na północy bo nieumarli nie zostaną całkowicie pokonani, tylko przepędzeni
- Cersei umrze przy porodzie (choć bym tego nie chciała bo ją uwielbiam)
- Jaime zginie w walce albo będzie z Brienne, albo ona będzie z Ogarem
- Tyrion już zrozumiała że Daenerys jest okrutna i głupia i ma plan jak jej zaszkodzić, a pomóc rodzince
- Lannisterzy okażą się również potomkami Targaryenów i nie będzie o co walczyć bo będą jedną rodziną - zmieni się ustrój i nie będzie już królestwa (tu już zupełnie puściłam wodze fantazji)
Tegoroczny sezon był dosyć przewidywalny. Myślę, że coś tam z tych przewidywań na pewno się sprawdzi.
I wy wierzycie w ten przeciek? Przecież sam autor tego przecieku powiedział że to fake i sam to wymyślił. Na przecieki prawdziwe jak to było w przypadku siódmego sezonu jeszcze za wcześnie.
A dlaczego za wcześnie, twórcy potwierdzili, że zgrubsza scenariusz finałowego sezonu był gotowy na długo wcześniej przed 7 sezonem. Skoro był przeciek scenariusza dot. 7 sezonu, który zresztą potwierdził się niemal w 100 %, to dlaczego ten o finale nie może być prawdziwy?
Bo sam autor tego przecieku powiedział że to fake i sam to napisał. Przeciek ósmego sezonu będzie ale jak zaczną kręcić.
xd
tak dzieciaku - tak się właśnie robi seriale - fabułę wymyśla się na bieżąco w trakcie kręcenia sezonu xd
(choć w sumie got często właśnie tak wygląda, najwyraźniej jacy fani taki serial)
Źle mnie zrozumiałeś. Scenariusze odcinków są gotowe tylko nawet aktorzy ich nie dostali jeszcze. Wyciek siódmego sezonu był jak już aktorzy byli na planie i teraz jak dojdzie do wycieku to w podobnej sytuacji "dzieciaku" Musisz też nauczyć się czytać ze zrozumieniem. To że napisałem że przeciek będzie w trakcie kręcenia sezonu nie znaczy że na bieżąco będą wymyślać scenariusz. Zresztą to ty to powiedziałeś "inteligencie" Po prostu wtedy większa liczba osób będzie miała dostęp do scenariuszy i tyle.
to że aktorzy nie mieli do nich dostepu nie znaczy ,ze nikt nie miał ajka sie mowi powiedz jednej osobie to tak jakbys powiedział całemu swiatu
Jeśli przecieki ósmego sezonu miałyby pochodzić z tego samego źródła co z sezonu 7, a fabuła obydwu jest już napisana, to od razu mielibyśmy całość, a nie dawkowanie po kawałku. Przecież te spojlery z siódmego sezonu nie pojawiły się od tak od razu, tylko wynikały z wynoszenia informacji podczas produkcji serialu i wychodziły w trakcie kręcenia, a nie od kogoś, kto z góry znał fabułę, bo wtajemniczonych w to osób jest bardzo mało. Nawet aktorzy ponoć nie znają całego scenariusza, a jedynie sceny w których sami grają. Dopóki nie zaczną kręcić zdjęć, to nie ma co liczyć na jakiekolwiek potwierdzone spojlery. To wszystko jest fanfiction napisane sugerując się spojlerami z siódmego sezonu. I jak już nawet widać jest niezgodne z ostateczną fabułą finałowego odcinka.
A ja w sumie nawet nie wiem o jakie informacje chodzi, bo z reguły nie czytam takich newsów, a po tym jak się rozpisywali że na pewno któraś Starkówna zginie i że jest to pewna informacja, nie wierzę już w żadne artykuliki.
w sumie to takie parozdaniowe opisy kazdego odcinka i nic wiecej,
w sumie, takie pierdólki
Jesli chodzi o te wycieki, czy tez "fejki", 8 sezonu: http://www.desinerd.co.in/game-of-thrones-season-8-episode-1-leak-script/
to mi osobiscie wydaja sie prawdopodobne, w sensie, ze, jak mowil klasyk "nikt by takich glupot nie wymyslil, to musi byc prawda" ;) i ze Martin lepiej to rozwiaze, ale ze tworcy serialu sa zdoldni to nakrecic ;)
Zastanawiam sie nawet czy to, ze byc moze sezon 8 bedzie dopiero w 2019 roku, nie jest wina tego, ze wyciekl scenariusz, i zastanawiaja sie teraz co z tym robic, a byc moze pisza go na nowo albo zmieniaja.
A dlaczego wydaje mi sie ze te wycieki moga byc prawdziwe:
- w sumie nic sie nie wyjasnia odnosnie watku "metafizycznego" zwiazanego z Branem i Innymi, dopiero na samym koncu dostajemy super niejasna scene. Mysle ze DDki nie beda chcialy sie bawic w pokazywanie jak dziala magia czy wlasnie "metafizyka", bo pewnie Martin im tego nie wyjasnil do konca, albo trudno by bylo im to pokazac, albo im sie po prostu nie chce. W kazdym razie Brana usmiercaja juz w 2 odcinku i za duzo sie o tej postaci nie dowiedzielismy, a o Najtkingu czy WW nie ma nawet co gadac
- nie ma tu intryg, ani zaskakujacych zwrotow akcji, tylko sceny walki, no i smierci glownych bohaterow po kolei - czyli podobnie jak w sezonie 7, tworcy ida po najmniejszej linii oporu i chca pokazac wszystko jak najszybciej i najprosciej
- z tego, ze Jon jest Targiem, w sumie nic nie wynika, poza tym, ze dosiada na koniec Drogona, a wczesniej smuta sie i ma kryzys tozsamosci przez caly sezon, czyli jak mowil inny klasyk " nic ciekawegoooo "
- mega fan serwis w postaci sceny Aryi zabijajacej Cersei, razem z Clegane Bowl oraz Nymeria w tle. Arya podrzynajaca Cersei gardlo zaraz po tym, jak podala jej trucizne, wydaje mi sie bardzo charakterystycznym znakiem rozpoznawczym tylu pisania DDkow ;)
- ulubione przez wiekszosc widzow postacie koncza dobrze: Arya przezywa wojne i odplywa z Westeros zabijac sobie szczesliwie dalej ludzi jak sadze, Tyrion jest namiestnikiem i kochankiem Missandei, Bronn zyje sobie w swoim zamku. Jon i Dany dostaja melodramatycze, ale nie jakies makabryczne smierci, ktore spowodowalyby ze lud wyszedlby pod siedzibe HBO z widlami i pochodniami
- prawdopodobny jest imo powrot Melisandre jako staruszki, inaczej dlaczego pokazywaliby ja jako staruszke w 6 sezonie?
- watek metafizyczny w postaci zlozenia ofiary z Danki umierajacej po porodzie, tez zostal potraktowany po lebkach i nie wyjasniony
- gdybym miala wymyslic najbardziej kiczowate zakonczenie serialu, to powiedzialabym ze byloby to cos w stylu: male dziecie Jona i Dany idzie za reke z Jonem, Jon pokazuje dziecięciu krolestwo, i mowi ze ktoregos dnia to wszytko bedzie jego/ jej, na co dziecię pyta sie " tatusiu, jaka byla moja mama?" Na co Jon, powstrzymujac szloch : " byla najpiekniejsza i najwaleczniejsza i najlepsza krolowa, jestes do niej takie podobne, moje dziecię". No i jesli te spoilery to prawda, to duzo sie kurcze nie pomylilam ;) tyle ze Jon zginie, a o Dany bedzie opowiadac Missy ;)
Tylko np. wg tych przecieków Theon znalazł się na Północy razem z resztą a w ostatnim odcinku jasno wskazano, że popłynie z garstką podległych sobie ludzi odbijać siostrę z niewoli. Był też błąd dot. śmierci warga.
Ja z tych powodów nie dałem wiary tym "przeciekom".
Moze i rzeczywiscie te przecieki sa falszywe, a moze po prostu jeszcze zostalo w scenariuszu troche bledow ktore potem usuna?
Być może. Ja jednak bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji. Ta druga mnie nie przekonuje. Motyw Theona na Północy nie jest drobną pomyłką.
http://fsgk.pl/wordpress/2017/09/pomylone-analizy-przecieki-dotyczace-8-sezonu-g ry-o-tron/
Deal twierdzi, że na 100% to fake.
Bo to jest fake sam autor przyznał przecież że to wymyślił na co ta debata. A scenariusz podobno jest już gotowy gdzieś chyba dedeki czy ktoś tam potwierdził.
Scenariusz na 100% jest gotowy skoro zdjęcia do 8 sezonu zaczynają się od października, ale przy ostatnim sezonie będą trwały rzekomo dłużej niż przy poprzednich sezonach, gdzie było to w okolicach 6 miesięcy.
Można więc założyć, że będą trwały z 7-8 miesięcy.
Koniec zdjęć końcówka kwietnia lub maja. A potem minimum pół roku postprodukcja, bo przy ostatnim sezonie pewnie na dopracowanie efektów będzie potrzeba najwięcej czasu.
Stąd najbardziej prawdopodobna data wiosna 2019.
Choć nadal mam nadzieję na późną jesień 2018.
Trzeba będzie czekać na newsy.
Ale trzeba przyznać, że nieźle mu to wyszło.
Temat został założony aby podyskutować o przewidywaniach na temat fabuły nowego sezonu. Fakt, dyskusja zboczyła nieco z kursu.
to ,ze ktos sie przyznał to tez nie musi byc prawda, dla mnie to tez nie wyrocznia, bo ktos cos gdzies powiedział
a masz jakikolwiek dowód że to prawda? NIE MASZ
przy wyciekach do 7 sezonu były zdjecia z planu, zdjęcia scenariusza. a tu nie masz nic, jakiś debil coś sobie wymyślił i tłumy innych debili łykają
już mi sie wchodzić na to forum nie chce jak widze ile rozpraw o tych "wyciekach"
a masz dowód ,ze nie, pozatym ja nie mowie ,ze prawda, ja mowie ,ze wkurzaja mnie ludzie, którzy uparcie wiedza ,ze nieprawda haha, wyrocznie delfickie sie znalazły
ja mam 100% przeciek że Daenerys zniesie jajo i będzie je potem Jon wysiadywał żeby wykluć sobie smoka... ps to prawda, widziałam scenariusz
możesz przekazywać dalej...nikt nie ma dowodu że to nieprawda
i ciagle w podtekscie twoim jest ,ze chesz udowodnic ,ze sa te przecieki lipne i co udowodniłas , nic nie udowodniłas bo dowodu nie masz, jak musza to niech wysiaduja, zeby sie cos wykluło
Ciekawie się tamten blog czytało. Mam podobne wnioski, co tamten fan, ale on nie był pewien swojego zdania w 100%.
Orientujesz się może kiedy wychodzi ta książka? Kto wie czy czasem serial szybciej się skończy niż nowe dzieło Martina ujrzy światło dzienne..
Długo już ta książka powstaje. Z marketingowego punktu widzenia nie jest to dobre. Serial napędza popularność książek i gdy się zakończy to i zainteresowanie nimi spadnie.
Ostatnia wypowiedź G.R.R.Martina brzmiała,
że w 2018 na 100% zostanie wydana jedna jego książka czyli
"Historia Targaryenów cz.1", ale celuje w dwie i
tą drugą oczywiście jest 6 tom PLIO " Wichry zimy".
Można założyć więc, że jest bardzo duża szansa,
że Wichry zimy pojawią się przed 8 sezonem serialu,
który prawdopodobnie będzie na wiosnę 2019.
Najpierw poznamy zakończenie w serialu,
bo ostatni 7 tom "Sen o wiośnie" nie wiadomo,
kiedy skończy. Może 2021-2025, a może nie zdążyć.
Zresztą wystarczy, że podam ci ile czasu zajmowało mu pisanie ostatnich tomów:
Uczta dla wron 2005 (5 lat)
Taniec ze smokami 2011 (6 lat)
Wichry zimy 2018 (7 lat)
Jeśli Sen o wiośnie nie jest w połowie już napisany to słabo to widzę ze względu na obecny wiek pisarza (blisko 69 lat).
Dzięki za informacje. Czy książka "Historia Targaryenów" będzie dotyczyć nowej, pobocznej historii? Bo to dziwne, że jeszcze jednej serii nie skończył a już tworzy jakieś spinoffy.
On stworzył więcej książek w tym uniwersum niż
"Pieśń lodu i ognia" np:
"Świat lodu i ognia" czy "Opowieści z Siedmiu Królestw"
Do tej pory ukazały się trzy opowiadania z cyklu
Opowieści Siedmiu królestw:
Wędrowny rycerz, Wierny miecz i Tajemniczy Rycerz.
W zapowiedziach czwarta.
Historia Targaryneów z tego co pamiętam ma obejmować ich 300 letnie rządy panowania w Westeros. Podzielona na dwie książki. Pewnie 2 część dopiero w 2020.