PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409799
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

W sieci pojawiły się niepotwierdzone spoilery ostatniego sezonu. Wiem, że nie są one wiarygodne. Czytając je można dostrzec, że ich twórcy sami się wyłożyli na niewiedzy dot. serialu. Ale to pokazuje, że spekujacje i dyskusje na temat przyszłych epizodów już się zaczęły. Też chciałbym pogdybać w związku z tym i podzielić się swoimi przewidywaniami.

Oznaczam je jako spoilery bo nie chciałbym psuć zabawy temu kto nie oglądał jeszcze tegorocznych odcinków, a to co napiszę jest w oczywisty sposób z nimi związane.

Co może się wydarzyć:
- Tormund i Beric jakoś przeżyją zburzenie muru
- Bran zaalarmuje o ataku na mur ludzi w Winterfell
- Denerys zajdzie w ciążę
- Dojdzie do wielkiej bitwy na północy i siły żywych poniosą ciężkie straty. Wiele osób zginie i król północy wygra pierwszą wielką bitwę
- Tyrion uratuje Sansę
- rozwiną się relacje między Brienne i Jamiem
- Cercei nie urodzi kolejnego dziecka
- Cercei zostanie zabita przez kogoś z trójki: Arya, Jamie, Euron
- Arię zaatakuje i być może zabije jej nauczyciel
- Siły Cersei przyłączą się do resztki ocalałych z wojny na północy
- Ogar i Góra się pozabijają
- w drugiej ostatecznej bitwie weźmie udział Darioo
- zginą: obecny dowódca Nocnej Straży, Melisandre, Euron, Jorah, Bronn, Szary Robak, Darioo, Davos, Beric Dondarrion
- Jon Targaryen zabije nocnego króla, poświęcając swoje życie
- na żelaznym tronie zasiądzie Denerys

Chciałbym aby jak najmniej z tych moich przwidywań się sprawdziło. Aby ten serial jeszcze mnie czymś potrafił zaskoczyć.

returner

Dzięki. Jest przynajmniej materiał źródłowy na kolejne HBOwskie seriale.

ocenił(a) serial na 8
returner

wiesz Andre Norton pisała do smierci w wieku 90 kilku lat, on tez moze, oczywiscie wolaałabym zeby jednak sie sprezył

ocenił(a) serial na 8
returner

on tak od paru lat mowi ,ze w tym roku zostanie wydana, moze w końcu naprawde wyjdzie

Ami_656

Bardzo chciał skończyć do końca 2015 roku, by wydać przed
6 sezonem. Później mówił, że mu przykro, że nic z tego nie wyszło, a teraz się okazuje, że minęły dwa lata i książka nadal nie skończona :) Ewidentnie coś tu nie gra skoro jeszcze w październiku 2015 był prawie pewny, że skończy do końca 2015 i da do druku.

ocenił(a) serial na 8
returner

Dokładnie i ,ze pisze ciagle jakies dodatkowe ksiazki z tego świata a tej najwazniejsze nie może skończyc. W tym roku maja wyjsc chyba dwie inne , które był w stanie napisac a tutaj nagle nie jest. Mam nadzieje,ze on pisze dwie naraz i obie ma skończone juz prawie bo dziwne to jest.

ocenił(a) serial na 7
returner

Trochę trudno i uwierzyć w taką treść ostatniego sezonu. Ogólnie serial jest z sezonu na sezon coraz słabszy, ale to tutaj to już jest tandeta. Jednym słowem wybijanie większości bohaterów i to na siłę, zostawienie tylko tych "dobrych" i połączenie ich w pary.

dkf

Śmierć Cersei, Eurona i pokonanie NK to raczej i tak 100% pewne.
Sprawa reszty głównych postaci jest bardziej dyskusyjna,
ale sądzę, że Daenerys ma zaklepaną śmierć, a także Jaimie.
Sansa i Tyrion jestem pewien, że przeżyją.

ocenił(a) serial na 7
returner

Kilku na pewno zginie, Cersei i Daenerys też obstawiam, choć dla ej drugiej marzyła by mi się jakaś banalna śmierć. Ale raczej nie taka ilość jak w tym niby przecieku. Do tego widać że twórcy lubią zabujać tych lubianych i ważnych, a nie jedynie sprzątać.
Dziecko Dany i Jona na tronie jak dla mnie to też tandeta i żadne zaskoczenie. Tyrion jako doradca, stoi w miejscu od 1 sezonu i tyle lat i przygód na nic.
Co do śmierci NK nie byłabym taka pewna, albo przynajmniej będzie miała następce , który będzie gromadził siły i wojsko na następną zimę.

ocenił(a) serial na 8
michaltbg_filmweb

przecieki moga byc prawdziwe w 70 procentach, zeby pozałatwiac sprawy organizacyjne, wszystkie pozowlenia , dokłądnie rozplanowac stroje, poszyc, terminy z aktorami itp. to trwa miesiace, scenariusz musi byc tak 1,5 roku przed kreceniem danego sezonu to olbrzymie przedsiewziecie a nie jakis Klan , czasem maj miejsca zamkniete dla turystów nawet trudno dostepne, a to ,ze oni sobie mowia ,ze scenariusza nie ma nie uwierze musi byc i to taki w miare porzadny zeby wstepnie wszytko dograc a później moga wprwadzac tylko pewne zmiany

Ami_656

Pewnie, że mogą już mieć scenariusz gotowy a na pewno jego konspekt. Ale to nie znaczy, że to co ujrzało światło dzienne jest prawdą. Zbyt wiele wydarzeń mi tam nie pasuje, np. moment śmierci Bericka.

michaltbg_filmweb

Miejsce pobytu Theona na początku 8 sezonu nie pasuje z tym co powiedział na
koniec 7 sezonu. Już po tym można wywnioskować, że coś tu nie pasuje.

returner

Zgadza się. Ja od tego momentu zacząłem patrzeć na treść tych przecieków z przymrużeniem oka.

ocenił(a) serial na 8
returner

no moze i tak , ale moze cos sie wydarzyc ze miejsce sie zmieni, czyja wiem , nie mowie tez ze to na stówe prawda bo w sumie to nie wiem, tak pół na pół,to usmiercenie Jona w taki głupi sposób troche, ale zeby całkiem niemozliwe to tez bym nie powiedziała

Ami_656

Żadne "przecieki" nie są prawdziwe w 100, 50 czy 5 procentach, bo to po prostu nie są przecieki z produkcji serialu, tylko wymyślona "twórczość własna" przypadkowego autora. Jeśli coś się będzie z tymi historyjkami ostatecznie zgadzało, to tylko na zasadzie przypadku. Pewne wydarzenia, których można się domyślić zostały silnie zasygnalizowane w poprzednich sezonach, stąd ich spełnienie jest mocno prawdopodobne (np. że Jon i Daenerys będą mieli dziecko), ale to mógłby wymyślić każdy jeden fan serialu i nie ma się czym podniecać.

[SPOILER]
Na freefolku właśnie odezwał się ktoś, kto ma jakieś wtyki i w produkcji serialu i z aktualnych "przecieków" można się dowiedzieć m.in. że aktor grający Eurona nie jest obsadzony w dwóch ostatnich odcinkach sezonu 8. Stąd można przypuszczać, że ta postać odpadnie przed finałem i to tylko dodatkowo potwierdza, że te rzekome "przecieki" całej fabuły ósmego sezony są g...o warte, bo tam Euron miał być super mega antagonistą na koniec, co od początku było wiadomo, że jest kompletną bzdurą, dla kogoś kto oglądał w ogóle ten serial. Dodatkowo można wyczytać, że reżyserem dwóch finałowych odcinków ma być Miguel Sapochnik, czyli ten sam pan, który wyreżyserował dwa ostatnie odcinki sezonu 6 (jedne z najlepszych moim zdaniem). To pozwala być w miarę spokojnym, że będzie dobrze.

ocenił(a) serial na 8
BLABLABLA123

czy ty rozumiesz o czym ja mowie, o arogancji takich ludzi jak ty, pracujesz przy pisaniu scenariusza ,ze wiesz, po prostu smiech mnie ogarnia i wsumie na tych przekonanych i na tych którzy mowia co ty, obie grupy jestescie tak samo aroganccy i tak samo głupi , bo bez zadnych podstaw sobie twierdzice cos i to mam na mysli, ale ciezko pojac , bedziesz mnie przekonywał hahaty wiesz, byłęs widziałes, pacowałes nad tym , raczej w3iec daruj sobie swoje dywagacje, to sa tylko i wyłacznie dywagacje , bo nie wiesz, co najwyzej sie domyslasz i możesz byc w błedzie

Ami_656

W którymś miejscu Cię obraziłem, że tak się unosisz, bo nie zauważyłem? Nawet nie pisałem tego do konkretnego rozmówcy, tylko do ogółu. Po prostu próbuję uzmysłowić, żeby umieć odróżnić to co prawdopodobne od tego co jest na pierwszy rzut oka bzdurne. Niektórzy przesadzają i uważają, że "wszystko co napisane w internecie jest prawdą" i są w stanie uwierzyć nawet w najgorszy chłam. Jakby ktoś wrzucił w internet wersję, gdzie przylatuje UFO i atakuje Westeros, to pewnie też niektórzy by to łyknęli. Ja też nic nie wiem oprócz tego co przeczytam i się domyślę, ale zwyczajnie facet na freefolk brzmi dużo bardziej przekonująco niż jakiś tam pierwszy lepszy szkic scenariusza wrzucony anonimowo i napchany takimi bzdurami i grafomaństwem, że aż oczy bolą od czytania tego. Tutaj, gdyby kogoś interesowało:

https://www.reddit.com/r/freefolk/comments/6zi03l/david_lynch_is_in_talks_to_dir ect_season_8/

"Just read the supposed season 8 leaks and they're laughably bad and wrong because I know for a fact that Pilou Asbæk won't be around for the filming of the Miguel Sapochnik episodes (episode 5 and 6)."

ocenił(a) serial na 8
BLABLABLA123

a czy japisałam cos o obrazeniu, znasz zneczenie słowa arogancja, arogancja to zbytnia przechodzaca w bute pewnosc siebie ,ze mam racje, drażnia mnie ludzie, którzy sa przekonani o swojej nieomylnosci i tyle, ja wiem i koniec , ze ta nie jest prawda albo jest , to jest własnie arogancja w podejsciu do tematu, moze nie powinnam uzyc słowa obie grupy sa tak samo głupie, ale jakby ie patrzec znowu ie uzyłam bezposrednio sformułowania wprost do ciebbietylko pośrednio do danej grupy jako całosci, jests teraz ci powiem wpris, butny ,arogancki, uzywasz słowa chłam argumentujac tez w ten sposób ,ze nie szanujesz innych ,ale o takie cos do mnie masz pretensje, niestety ,ale własnie takie zachowania mnie drania, sama rzadko obrazam innych mowiac ,ze ktos jest głupi i wierzy w chłam, ale na takie wpisy odreagowuje czesto, z twojego postu bije pogarda dla ludzi, którzy mysla inaczej i to mei drazni, wiec czesto takim jak ty pisze zaczepne posty zeby moze cos zrozumieli własnie tak

BLABLABLA123

Gdyby dogadali się z Lynchem, by reżyserował epizod 8x4 to byłaby świetna wiadomość na równi z tym, że Sapochnik nakręci dwa finałowe epizody 8x5 i 8x6.
Lynch w końcu odpowiada za najlepszy serial w historii Twin Peaks.

returner

To może być akurat tylko jakaś plotka i tu bym się nie emocjonował za bardzo. Ważne żeby w ogóle jakieś informacje zaczęły zakulisowo spływać, to będzie można odsiać trolli od sprawdzonych przecieków. Może znowu będą jakieś fotki wyniesione z planu, które potwierdzą konkretne sceny. Dlatego dopóki nie zaczną zdjęć, to nie ma co liczyć na konkretne spojlery fabuły. Przy tym sezonie na pewno będą się o wiele mocniej kryli, wiedząc ile informacji udało się ludziom wynieść i upublicznić podczas kręcenia sezonu 7.

BLABLABLA123

Kto ma kręcić jakie epizody dość szybko wypływało do sieci więc w tym roku dowiemy się raczej tego.
Jak już wiadomo, odcinki 8 sezonu Gry o Tron będą znacznie dłuższe od wcześniejszych, co ma zrekompensować widzom ich małą ilość. Średni czas trwania każdego odcinka ma wynosić około 80 minut. Możliwe jest jednak, że w Grze o Tron 8 pojawią się odcinki o długości filmu pełnometrażowego 90-100 minut.