PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407702
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar morghulis!

Temat, w sumie, mówi sam za siebie <i w przeciwieństwie do innego tematu o fabule sezonu 4 i co możemy w nim zobaczyć, ten nawiązuje już do scen/bohaterów/etc. rzeczy, które CHCEMY my sami zobaczyć w sezonie 4 <czyli stricte naszych upodobań>.

Z oczywistych względów temat dla ludzi, którzy przeczytali chociaż „Nawałnice Mieczy”.

Moje typy <od najbardziej wyczekiwanego do najmniej, czyli 1 = najbardziej, 10 = najmniej>:
1. Oberyn Martell aka Czerwona Żmija VS Gregor Clegane aka Góra, Która Jeździ
Bez dwóch zdań najbardziej wyczekiwany przeze mnie moment <i w dodatku walka, nie wybaczę, jeśli by ją schrzanili xP> w 4-tym sezonie. Walka, którą nie sposób zapomnieć czytając NM, a w dodatku jest dosyć długa i od niej zależy dalsze życie Tyriona xD

2. Śmierć Tywina
Liczę na fenomenalną grę aktorską i Dance’a <jak zawsze, nawet scena śmierci xd>, i Dinklage. Poza tym jest to jedna z tych scen, gdzie Tyrion naprawdę jest badass’em xP Mam nadzieję, że scena z wychodkiem będzie w 100% odwzorowaniem tej znanej z książki.

3. Atak Dzikich na Mur
Nie wierzę, po prostu nie wierzę, że nie wezmą się za zekranizowanie tej bitwy, zwłaszcza, ze jest stosunkowo łatwa <taa, tak sobie wmawiaj..> do realizacji: Nocna Straż na Murze, Dzicy u dołu <sceny z bliska z aktorami,statystami; sceny z daleka mogą być komputerowe przecież xd> i jazda xD

4. Zimnoręki
Samo jego wprowadzenie będzie czymś, i nie mogę doczekać się, jak go przedstawią w serialu.

5. Wesele Joff’a
Nie mogę się doczekać fenomenalnie zagranej sceny śmierci przez Gleeson’a xP

6. Śmierć Lysy Arryn
Epicki moment epickiego LF’a – na samą myśl aż smutno mi się robi, że jeszcze rok czasu trzeba czekać xd

7. Wyznanie Jaime’a do Tyriona
Podejrzewam, że i Waldau i Dinklage fenomenalnie odegrają swoje role: tego, który wyjawia i tego, który się dowiaduje.

8. Pani Kamienne Serce
Wprawdzie jest to oczywista oczywistość <nie ważne czy początek czy koniec sezonu>, i tak się nie mogę jej doczekać <a zwłaszcza sceny, jak ściąga kaptur xd>

sunshine08

Ja też:) To jeden z moich ulubionych fragmentów w sadze.

sunshine08

Wow, mam nadzieje, ze tego typu szczegol pojawi sie w serialu <tylko czy to czasem nie dzieje sie w UdW, i to calkiem dalej niz blizej poczatku? Bo jesli tak, to nie wiadomo ile z tego pojawi sie w watku Sansy - cos na pewno, ale ile, tego nie wiemy; jesli jednak byl to fragment w NM to nie ma o czym mowic xD>

matiiii

To jest w nawałnicy mieczy. Prawie zaraz przed śmiercią Lysy (na tą scenę też niecierpliwie czekam :)).

szepcik

W takim razie rowniez licze, ze pojawi sie w sezonie 4-tym <taki szczegolik, a moze cieszyc fana sagi> ^^

sunshine08

Musi byc, świetne wprowadzenie do śmierci Lysy:) (buziak z miętowym Lf)

ocenił(a) serial na 10
sunshine08

no to miałaś swoją Sanse budującą Zamek ze śniegu, jak na życzenie

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

scena nie tak klimatyczna jak w książce, ale nie mogę narzekać ;)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Ja czekam na te sceny już wymienione - śmierć Joffa i śmierć Lysy.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Odkopuję temat, w końcu do 4 sezonu coraz bliżej XD

matiiii

"6. Śmierć Lysy Arryn
Epicki moment epickiego LF’a – na samą myśl aż smutno mi się robi, że jeszcze rok czasu trzeba czekać xd"
Już niedługo.. xD Przyznam, że rok temu po zakończeniu sezonu 3-iego lista wyglądała na dobrą w moich oczach, a teraz bardziej mnie korci by ujrzeć tę scenę aniżeli cokolwiek innego <i podejrzewam, że to będzie scena zwieńczająca wątek Sansy>.
Dalej jestem ciekawy przedstawienia śmierci Tywina, ale już pojedynek Oberyna znalazłby się dużo niżej <a po różnych scenach wnioskuje, że nie będę zawiedziony xd>
Wyżej również umieściłbym wyznanie Jaime'a do Tyriona - nie mogę doczekać się takiej prawdziwej i uczciwej rozmowy braci.. no aż do momentu, w którym Tyrion skłamie xP
A Panni Kamienne Serce niech będzie na finał <3

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
matiiii

na smierć joffa!!!

matiiii

Podpunkt 4-ty już nieaktualny, skoro wg aktora Bradley'a aka serialowy Sam, Zimnorękiego ma nie być <a przynajmniej w tym sezonie>, heh.

Odświeżam temat, może ktoś coś dorzuci : )

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Wciąż uważam, że Bradley wspominał o Zimnorękim jedynie w kontekście swojego wątku. Jego pojawienie na pewno uatrakcyjniłoby podróż Brana, dlatego dla mnie wycięcie tej postaci byłoby strzałem w stopę.

Bronson__AK_47

Ja mam takie same nadzieje.

Bronson__AK_47

Hmm, jeśli rzeczywiście mówił to w takim kontekście to pan Inny z trailera na koniu musi być Zimnorękim.. xd

ocenił(a) serial na 6
matiiii

0gólnie wszystkie 10 punktów ale przede wszystkim czekam na tekst: "Elia z Dorne. Zabiłem jej rozwrzeszczanego bachora. Potem ją zgwałciłem. A potem rozwaliłem jej j**aną głowę, o tak". To będzie mocne
2 Bitwa o Mur a raczej bitwy o Mur bo tych potyczek w książce było kilka. Bitwa o czarny zamek, później walka o obronę głównej bramy (to znamy z POV Jona Snow), a był też wąwóz kości największa i najkrwawsza bitwa z dzikimi, w której Jon nie brał udziału, poza tym wiele innych potyczek na całej rozciągłości Muru. Podobno budżet i rozmach tych bitew ma być większy niż w bitwie o KP.
3 Wesele Joffreya. Twórcy ponoć włożyli wiele starań w tą scenę. Zobaczymy jak będzie.

matiiii

A ja najbardziej czekam na Alayne. Plus kto nie zginie i sama nie wiem, kogo bym wolala z dwojga (czy kilkorga) złego.

ocenił(a) serial na 8
fune

Wszyscy obstawiają Shae albo Ygritte, a co jeśli to ktoś mało znaczący, taki pachołek, który biega pokracznie za głównymi postaciami, taki, np....... ser Dontos? Miałoby to sens, wyruszyłby w podróż z paczką LF i w Orlim Gnieździe mógłby przejąć rolę Marilliona (tę drugą, bo o fascynacji mowy nie ma) :)

samwise_6965

Gdzieś tam też niedawno pisałam, że może Dontos. Ja bym ogólnie wolała, gdyby poszło zgodnie z książką. Tzn, Dontos jak Dontos, może też i przeżyć, ale jeżeli chodzi o dwie panie, to co by w sumie miała robić dalej Shae? Przejąć rolę Grosik? :D
Na logikę dałoby sie upchnąć Yigritte w fabule, ale ja zawsze liczyłam, że Jon będzie miał ten teges z Val.... :(

ocenił(a) serial na 10
fune

Tak, ja też uważam że najlepiej byłoby gdyby nie umarł Dontos, ale jak już mają nie zabijać Ygritte, to dobrym pomysłem byłoby wysłanie ją do Winterfell po Aryę. Chociaż najlepiej by było gdyby umarła xD

Zipox

Przychylam się do wniosku. Bez urazy Yigritte :D

ocenił(a) serial na 8
fune

Ygritte to już chyba możemy skreślić z listy ocalałych, bo w jednym z materiałów promocyjnych Kit mówi, że przed nim ciężkie zadanie, ponieważ jego postać przeżywa bardzo ciężkie chwile, wiec pewnie miał na myśli utratę ukochanej.

ocenił(a) serial na 9
samwise_6965

I bardzo dobrze, bo dziewczyna zaczela mi na nerwy działac. Tak naprawde to myslała tylko o tym zeby sie pie*rzyc z Jonem. Jako postac juz dawno przestała mnie interesowac.
Natomiast moim marzeniem (baaardzo nierealnym , wiem ze tak, ale pomarzyc zawsze mozna) była by smierc Daenerys. Naleze to frakcji anty-Dany, wiec to chyba zrozumiałe. Nie rozumiem kto moze ja wg lubic. Najbardziej denerwujaca postac w całej serii.

ocenił(a) serial na 8
majku4

Dla mnie Ygritte to bardzo... hmmm sympatyczna postać. Ta w książce bardziej, jednak i ta serialowa wzbudziła moją sympatię, więc śmierci jej nie życzę, ale skoro już została zabita, to twórcy powinni trzymać się oryginału.
Ja również mam kilka postaci, których z chęcią bym się pozbył (Daenerys jest coraz bardziej irytująca, ale jeszcze do zniesienia) i równiez moje wizje są raczej dalekie od spełnienia, więc znam ten ból :)

samwise_6965

A ja Ygritte nie lubiłam w ksiażkach, a polubiłam dopiero w serialu.

ocenił(a) serial na 8
fune

Dla mnie Ygritte w książkach to taka typowa ruda kumpela, której nie sposób nie lubić. W serial głównie skupiłem się na Rose, nie na Ygritte, która sprawia wrażenie sympatycznej osóbki (no i jest bardzo ładna), ale i tak nie byłem jakimś jej antagonistą, ot kolejna postać, którą można polubić, ale nie należy się do niej zbytnio przyzwyczajać :)

ocenił(a) serial na 10
fune

Ale to jest pewne, że nie zabiją tej jednej osoby, która zginęła w książce, nie żadna plotka?

Zipox

Nie wiem. Taka informacja po prostu tu krąży na forum już od dawna w sumie.

ocenił(a) serial na 10
fune

Tak się zastanawiam, czy twórcom nie chodziło czasem o serialowego Orella. W końcu wywiad był chyba przeprowadzany gdzies przed premierą 3 sezonu. Można byłoby wrzucić między bajki te teorie o Shae, Ygritte czy też Dontosie.
Co do Val to coraz więcej wskazuje (brak jakichkolwiek wzmianek odnośnie castingu) na to, że cały ten wątek zostanie wycięty z serialu. A szkoda bo w sadze robi świetne wrażenie.

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Najbardziej chyba czekam na bitwę o Mur. Mam nadzieję, że przebiją tym Blackwater z 2. sezonu. Lokalizacja w każdym razie jest bardziej klimatyczna i pozwala na większy rozmach. Szkoda tylko, że zaspoilerowali z wyprawą Stannisa na Mur, byłby fajny i zwrot akcji, gdyby jego rycerze pojawili się nagle z odsieczą. Ale rozumiem, że inaczej musieliby wyłączyć Stannisa na prawie cały sezon. Swoją drogą ciekawe jakie sceny mu wymyślą pomiędzy decyzją o wyruszeniu na Północ, a bitwą. Może trochę go zrehabilitują dla odmiany...

Dwight_

Nie łudźmy się co do Stannisa... xD

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Ech, musiałeś mnie tak brutalnie sprowadzić na ziemię? ;) Już zaczynałem hodować w sobie nadzieję... Ale nic to - postanowiłem, że cokolwiek z nim nie zrobią i tak będę mu kibicował :P

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

Według zwiastunów i internetów, Stannis ma zawitać do Braavos :)

ocenił(a) serial na 3
mareczekp2

What?! Prima aprilis był wczoraj ;) Z którego zwiastuna to wynika, bo jakoś nie zauważyłem? I co niby miałby tam robić? Chodzi może o to, że Braavos ma wesprzeć Stannisa finansowo?

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

Chodzi o spotkanie z tym kolesiem od Żelaznego Banku. Nie pamiętam imienia. W zwiastunach pokazywali go na jakiejś chyba naradzie i pokazali Braavos. Po co innego mieliby je pokazywać, skoro Arya pewnie dotrze tam na 5 sezon. Sam bym się nie domyślił ale na pewnym forum znalazłem takie wyjaśnienie :)

ocenił(a) serial na 3
mareczekp2

Braavos pojawiło się w jednym z trailerów dosłownie w migawce, ale to, że w tle akurat leciała wypowiedź Stannisa o niczym nie świadczy. Były tam też inne ujęcia, nie tylko Braavos. Nie zauważyłem też w żadnym trailerze gościa, który jakoś zdradzałby wyglądem, że jest z Żelaznego Banku. Dla mnie od początku wydawało się jasne, że Braavos pojawi się wątku Aryi. Nic nie stoi na przeszkodzie - po prostu akcja trochę podgoni.

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

już kiedyś pytałem czy będzie Stannis w Braavos , a także przeczytałem na innym forum i to jest podobno prawda , pojawi sie tam po kasę na nowe wojsko żeby mieć kim wojować na północy

ocenił(a) serial na 3
panteraworange

Ale bzdura :/ Zaczynają mnie wkurzać te zmiany. Po co poprawiają coś, co jest dobre?

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

Stannis to jedna z moich ulubionych postaci i się dlatego pytałem kiedyś o to bo w zwiastunie był kolos z Braavos, i myślę że wysłali Stannisa do Bravos żeby mu dać jakieś zajęcie przed bitwą z dzikimi , bo jak by to wyglądało gdyby pojawił się w np. 1 odcinku i znów dopiero w 8 albo 9 a tak to ma zajęcie

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

Muszą coś z nim robić zanim dotrze na Mur. Jak dla mnie to dobrze bo lubię Stannisa a Braavos to moje ulubione miasto. Cieszę się ze zobaczę je wcześniej. Zresztą to co pisze ja i panterawoarnge to niekoniecznie prawda :)

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

a poza tym Stannis w jednym z trailerów mówi coś takiego - "Nie chcę być jedną kartką/stroną w czyjejś historii" co na serial mogło by brzmieć tak " nie chcę grać w jednym odcinku całego sezonu " :D

ocenił(a) serial na 3
panteraworange

Obawiam się, że to prawda, poszperałem w internetach i znalazłem filmik z planu, gdzie jest krótkie ujęcie Stannisa i Davosa negocjującego z jakimiś szychami, najprawdopodobniej właśnie z Żelaznego Banku. Nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony rozumiem, że muszą dać mu jakieś zajęcie przed bitwą o Mur, jak zauważyliście. Byłoby bez sensu wprowadzać go dopiero pod koniec sezonu, ale spodziewałem się, że dadzą parę scenek z podróży, z przybycia do Wschodniej Strażnicy i takie tam, czyli generalnie pokażą to, co rzeczywiście miało miejsce.
Pomysł z Braavos o tyle mi się nie podoba, że Stannis to nie jest koleś, który o cokolwiek prosi. Nie widzę go w roli petenta negocjującego pożyczkę... W książce nie przeszkadzało mu, że ma mało ludzi - trzeba było ruszyć z odsieczą na Północ, to wyruszył i nie zastanawiał się, że ma tylko te 1000 czy ileś woja. I tak dał łupnia dzikim. I fajne było to, jak później próbował pozyskać północnych lordów dla swojej sprawy, co mu się w dużej mierze udało i to bez proszenia kogokolwiek o kasę. To sam Żelazny Bank się do niego zgłosił z propozycją, co stawiało go już w zupełnie innej pozycji. I nie wiem, czy to oznacza, że przybędzie na Mur z nową armią i odpuści sobie pozyskiwanie np. górskich klanów itd.? Byłoby szkoda, bo ten motyw jak przełamywał nieufność do swojej osoby kolejnymi zwycięstwami był fajny, pokazywał jego twardy charakter, charyzmę. Obawiam się, że scenarzyści, którzy z jakichś powodów nie lubią Stannisa i robią wszystko, żeby go zdyskredytować, znowu coś tu spieprzą :/

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

mam nadzieję że Stannis da sobie radę tylko żeby ta ruda małpa nim tyle nie rządziła i nie mieszała w głowie to będzie ok :)

ocenił(a) serial na 3
panteraworange

O, kolejna postać z ekipy Pana Światła, która robi dużo lepsze wrażenie w powieści niż w serialu. Chciałbym przeczytać więcej jej POV-ów w następnych książkach.

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

Statek, który przepływa pod nogami Tytana ma żagiel z płonącym sercem, więc to raczej Stannis. Poza tym siedzieli z Tycho Nestorisem przy ławie, w którymś z filmików z planu.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Pani kamienne serce była by prawdziwą bombą na ostatnią scenę czwartego sezonu :D

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Dla mnie 3 najbardziej epickie sceny, jakie będą miały miejsce w 4 sezonie to oczywiście:
1. Śmierć Tywina - po prostu nie mogę z epickości tej sceny w książce :D
2. Latanie Lysy Arryn - niesamowita scena, szczególnie to wyznanie Littlefingera xD
3. Pani Kamienne Serce - liczę na świetny soundtrack tej sceny (lub w ogóle jego brak, wprowadziłoby to taką 'tajemniczość' xD), a najbardziej czekam na zdjęcie kaptura przez Catelyn xD

ocenił(a) serial na 10
Zipox

Śmierć Lysy ;) I oczywiście jestem mega ciekawa Lady Stoneheartn(charakteryzacja w szczególności), czekam czekam czekam i odliczam dni i wysiadam psychicznie. Błagam szybciej !!!!

matiiii

Zdecydowanie double kill Tyriona (jestem ciekaw reakcji widzów którzy nie czytali książki) oraz Oberyn vs Góra. Chyba nigdy nie wybaczę Martinowi uśmiercenia Czerwonej Żmii. W przypadku Neda miało to mocny "shock value", ale przy Żmii poczułem nieco zmarnowanie postaci.