PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 407737
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar morghulis!

Temat, w sumie, mówi sam za siebie <i w przeciwieństwie do innego tematu o fabule sezonu 4 i co możemy w nim zobaczyć, ten nawiązuje już do scen/bohaterów/etc. rzeczy, które CHCEMY my sami zobaczyć w sezonie 4 <czyli stricte naszych upodobań>.

Z oczywistych względów temat dla ludzi, którzy przeczytali chociaż „Nawałnice Mieczy”.

Moje typy <od najbardziej wyczekiwanego do najmniej, czyli 1 = najbardziej, 10 = najmniej>:
1. Oberyn Martell aka Czerwona Żmija VS Gregor Clegane aka Góra, Która Jeździ
Bez dwóch zdań najbardziej wyczekiwany przeze mnie moment <i w dodatku walka, nie wybaczę, jeśli by ją schrzanili xP> w 4-tym sezonie. Walka, którą nie sposób zapomnieć czytając NM, a w dodatku jest dosyć długa i od niej zależy dalsze życie Tyriona xD

2. Śmierć Tywina
Liczę na fenomenalną grę aktorską i Dance’a <jak zawsze, nawet scena śmierci xd>, i Dinklage. Poza tym jest to jedna z tych scen, gdzie Tyrion naprawdę jest badass’em xP Mam nadzieję, że scena z wychodkiem będzie w 100% odwzorowaniem tej znanej z książki.

3. Atak Dzikich na Mur
Nie wierzę, po prostu nie wierzę, że nie wezmą się za zekranizowanie tej bitwy, zwłaszcza, ze jest stosunkowo łatwa <taa, tak sobie wmawiaj..> do realizacji: Nocna Straż na Murze, Dzicy u dołu <sceny z bliska z aktorami,statystami; sceny z daleka mogą być komputerowe przecież xd> i jazda xD

4. Zimnoręki
Samo jego wprowadzenie będzie czymś, i nie mogę doczekać się, jak go przedstawią w serialu.

5. Wesele Joff’a
Nie mogę się doczekać fenomenalnie zagranej sceny śmierci przez Gleeson’a xP

6. Śmierć Lysy Arryn
Epicki moment epickiego LF’a – na samą myśl aż smutno mi się robi, że jeszcze rok czasu trzeba czekać xd

7. Wyznanie Jaime’a do Tyriona
Podejrzewam, że i Waldau i Dinklage fenomenalnie odegrają swoje role: tego, który wyjawia i tego, który się dowiaduje.

8. Pani Kamienne Serce
Wprawdzie jest to oczywista oczywistość <nie ważne czy początek czy koniec sezonu>, i tak się nie mogę jej doczekać <a zwłaszcza sceny, jak ściąga kaptur xd>

ocenił(a) serial na 9
Grievous

O tak zgadzam sie co do zabicia Oberyna. Miał potencjał, zeby stac sie jedna z ciekawszych postaci, a tu nagle BUM. I jeszcze szczerze mówiac to umarł tan głupia smiercia, ze naprawde miałam ochote sie zastrzelic. Mam jednak nadzieje ze jego "styl" beda dalej kolazywac Bękarcice, bo one tez zapowiadaja sie baardzo ciekawe.
Ale jesli chodzi o najbardziej zatrwazajaca reakcje widzów, to obstawiam jednak wesele Joffa. Gdy czytałam ksiazke, nawet przez mysl mi nie przeszło, ze cos takiego mogło by sie zdarzyc. A gdy już doszłam do tego momentu, to pamietam ze na jakies pól strony przed tym gdy to sie zaczeło, Joff znowu pokazał potwora, który w nim jest i zaczał chyba dreczyc Sanse. I tak sobie pomysłałam, ze ale bym miała radoche gdyby ktoś mu z ten jego blondwłosy łeb przywalił. No a potem Joffrey (Pierwszy tego imienia czy jakoś tak) napil sie wina i sie zaczeło...

majku4

Akurat zgon Joffa był, przynajmniej dla mnie, dosyć przewidywalny. Zwłaszcza po magicznym mambo jumbo Melisandre i Stannisa oraz śmierci Robba. Do tego doszła jeszcze kombinująca Królowa Cierni, której nie za bardzo się widziało wydawać z niego swoją wnuczkę. Jedynie mnie zaskoczyło to jak Martin łagodnie go potraktował. Kto jak kto ale sądziłem że akurat Joffrey dostanie najbrutalniejszy zgon ze wszystkich postaci.

Swoją drogą, jestem ciekaw czy w 4 sezonie pokażą już Victariona.

ocenił(a) serial na 10
Grievous

Nie pokażą Victariona w czwartym sezonie.

majku4

"Miał potencjał, zeby stac sie jedna z ciekawszych postaci, a tu nagle BUM."
Miał? Myślę, że był jedną z ciekawszych postaci mimo wszystko : )

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Oczywiscie. Ale zanim go tak naprawde poznalismy to gryzl ziemie

majku4

Cały czas przewijał się odkąd się pojawił w NM w przeróżnych POVach <a zwłaszcza Tyriona, który miał ich wtedy pełno>, a późniejsze wątki w Dorne prawie cały czas mają jego postać w tle, dowiadujemy się nowych rzeczy - może wśród żywych go nie ma, ale na językach wciąż jest xD

matiiii

Na ród Martellów, kochane smoczki i spełnienie obietnic czerwonej pani odnośnie śmierci Joffreya i Balona. Na śmierć Waldera, Roose'a, Ramsaya, Tywina, Cersei, Jaime'a i pewnie jeszcze kogoś, to teraz nie przyszedł mi do głowy.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Ja nie mogę się doczekać wydarzeń, które będą miały miejsce na Murze, bo wątek Jona i Sama są moimi ulubionymi w całej sadze :D. Mam nadzieję, że tego nie spartaczą i dodadzą może trochę lepszych scen. Poza tym czekam z niecierpliwością na śmierć tego gnojka Joffreya i jego dziadygi - tyrana Tywina, oglądanie ich zguby, będzie dla mnie poezją. Ciekawa też jestem wątku i relacji Jamie - Tyrion, wreszcie będzie się coś działo w Królewskiej Przystani :).

ocenił(a) serial na 10
Zuzak222

+1 :)

Zuzak222

"Ja nie mogę się doczekać wydarzeń, które będą miały miejsce na Murze, bo wątek Jona i Sama są moimi ulubionymi w całej sadze :D. Mam nadzieję, że tego nie spartaczą i dodadzą może trochę lepszych scen."
Wątek z Jonem jeszcze ujdzie, ale to co robią z Samem w 3-im odcinku jest najzwyczajniej w świecie słabe : (

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Po emisji 3 odcinka ja doszłam do wniosku, że cały sezon się średnio zaczął, strasznie odbiegli od książki :(

matiiii

1,2,5,7 :)) ale chyba najbardziej to 7 , w książce ta scena aż kipiała od emocji, żeby tylko możliwie jak najwierniej ją przedstawili, to będę w siódmym niebie :)

matiiii

5-ty pkt. można odhaczyć - 'gnojek' Joff zginął, a Gleeson faktycznie do samego końca fenomenalnie grał xD
4-ty pkt. chyba<?!> też można odhaczyć, bo Zimnorękiego nie ma być w 4-tym sezonie.
A pozostałe wydarzenia dzieją się w drugiej połowie sezonu aż do samego końca, ehh ; )

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Ciekawi mnie charakteryzacja Lady Stoneheart, ale mam pewne wątpliwości czy w ogóle ją pokażą.

ocenił(a) serial na 10
zaja_c

Z tego co słyszałem jej wątek nie zostanie pokazany w serialu :C
Szkoda, bo jak czytałem tą scenę, to aż ciarki przechodziły.

ocenił(a) serial na 10
SamChilders

Skąd to wiadomo? Jeśli tak to będę wściekły :D

SamChilders

Ale skąd taka informacja? Wydaje mi się, że nie zrobią tego - jej wątek pociąga za sobą następne, Martin po coś ją stworzył. I co wtedy z Brienne i Jamiem? Nie wierzę, że jej nie będzie.

ocenił(a) serial na 8
Pani_Zima_1989

Ależ będzie, nawet jest gdzieś zdjęcie z planu z rozciętym gardłem Cat ;)

Erniszon69

A gdzie to zdjęcie widziałeś? Bo powiem szczerze, wątpię, żeby takie zdjęcie wypłynęło.

ocenił(a) serial na 8
nation_12

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/604056_65387060466 0155_2082847358_n.jpg

Zdjęcie nie musi być zdjęciem Ladystonehart, ale jeszcze Cat, a może jest tak zrobione, żeby właśnie każdy tak myślał bo samo w sobie nie jest spoilerem, jednak książkowcy mogą się domyślać i wysuwać pewne wnioski.

Erniszon69

Chyba, że jest to zdjęcie jeszcze z 3-iego sezonu, z KG? Ale chciałbym się mylić.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Dlatego napisałem, że czytający PLiO mogą się domyślać, a oglądający tylko serial mówić że to z KG ;)

Erniszon69

Wybacz, opacznie zrozumiałem : )

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Ciekawe, czy śmierć Lysy będzie w 7 odcinku (Mockingbird). Szkoda tylko, że po nim jest dwutygodniowa przerwa :D Ale będzie na co czekać, w następnym odcinku Obi Obi vs Grzesiu xd

Zipox

Dwutygodniowa przerwa to tylko utwierdzam się w przekonaniu <jak już po tytule się zdawało>, że tak właśnie będzie - co by widzów zostawić z wielkim 'wow' i szokiem przed 2-tygodniową przerwą, haha xD

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Tak samo było rok temu przed Red Wedding :D Ale wydaje mi się że śmierć Oberyna jest bardziej szokująca niż śmierć Robba i Cat, w końcu śmierć Oberyna = śmierć Tyriona :D

Zipox

A tutaj też podzielam zdanie - i z pewnością cała walka będzie mieć miejsce na końcu odcinka nr8 co by widzowie tak właśnie pomyśleli: "o nie, Oberyn zginął to Tyriona czeka śmierć". Ale myślę, że 'fruwanie' Lys Arryn też jest dobrym zakończeniem odcinka przed 2-tygodniową przerwą i niejedna osoba będzie tak czy siak zaskoczona, że LF pozbył się swojej lubej, haha xD

matiiii

A to w następnym odcinku nie miała nastąpić to coś z Lysą? Widziałam promo i wydawało mi się, że to będzie już, ale co ja tam wiem, haha :D

a tak w ogóle, sory ale muszę :D http://www.youtube.com/watch?v=TbwroS0YP54 wut, Tywin, czy tylko ja to widze pierwszy raz na oczy? :O

nutria_00

Nie sądzę, najpierw zrobią 'podbudowanie' postacią <tj. pokażą ją w paru scenach> za nim uśmiercą xP

Scena z Ali G in da house to już fenomen internetów GoTowych xD

matiiii

aaa spoczko, po prostu w tym promo jest taka scena jak ona sie przytula, i widać że mu się to wyraźnie, lekko mówiąc 'nie podoba' i wygląda jakby miał ją zaraz w tej sekundzie 'załatwić' jakimś sposobem :P

No cóż, ja jeszcze nie znałam Tywina z tej strony :P

Zipox

Sugerujesz, że śmierć Robba, Catelyn i całej jej otoczki ma dla masowego widza mniejsze znaczenie niż potencjalna śmierć Tyriona, w którą i tak wiele osób nie uwierzy?

ocenił(a) serial na 10
fune

No masz rację, ja przy czytaniu też nie wierzyłem za bardzo w śmierć Tyriona, ale o Oberynie mi opowiadali tyle rzeczy, że ja byłem pewny że nie umrze xd Tak samo przy Ygritte i Lysie Arryn (śmierć Tywina i Shae miałem zaspoilowaną :c ).

Zipox

To szkoda, bo to faktycznie jest szybka i niespodziewana akcja. Ni stąd ni zowąd pojawia się u nich Tyrion i bach, nie żyją.
No i tak, zejście Oberyna będzie chyba wielkim szokiem z powodu samego jego zejścia, taki o to efektowny facet, tyle osób się nim podnieca, jak super, że nienawidzi Lannisterów, a tu zonk (ironia losu zresztą, nienawidzić Lannisterów i zginąć w obronie jednego z nich). Po Ygritte podejrzewam będzie trochę płaczu a Lysa to jak niespodzianka, bo też nagle ni z tego ni z owego.

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Ja chętnie obejrzałbym nagie ciało szanownej pani seniorki rodu Taryellów.
A kiedyś miała co pokazać.

matiiii

Zdecydowanie zombie Catelyn!

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Oprócz tego co wymienił mattii pragnę ujrzeć jak Jon Snow ścina głowę Janosa Slynta wcześniej delektując się strachem w oczach tego zdrajcy i sprzedawczyka. A najbardziej czekam oczywiście na odcinek w którym Tyrion rozprawia się z ojcem i Shae. Czuje, że to będzie emocjonalny ładunek wybuchowy, który rozwali mózgi widzów.

matiiii

5 i 6 możemy odhaczyć

za 2 tygodnie będziemy mogli odhaczyć 1 (tylko dlaczego następny odcinek za 2 tygodnie ??)

ocenił(a) serial na 10
Seba_paj

W Ameryce jest Memorial Day.

Seba_paj

Faktycznie, 6-tka odhaczona i.. no cóż, pewna zmiana trochę mi nie pasi z punktu widzenia ksiażkowca ale gdybym oceniał tę scenę jako statystyczny widz to: WoW <ale nie taka gra>, normalnie fajne zdania wypowiadał LF: „I have only loved one woman. Only one.. my entire life.... Your sister” I ta mina Lysy = bezcenne. Muszę dodać, że rozplanowanie odcinków jeśli chodzi o terminy wypadło im genialnie przed 2-tygodniową przerwą - zakończenie, że tak powiem, z przytupem.

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Walka Martella, Lady Stoneheart, Tywin na wychodku konający.

matiiii

Nr 1 na mojej liście - bezapelacyjnie się nie zawiodłem, a pomyśleć, że towarzyszyły mi emocje podobne do tych, jakie odczuwałem czytając ten pojedynek w 'NM' <wertowałem te 1,5 strony opisu pojedynku co by wszystko zrozumieć, co jak z której strony etc. xP> - no po prostu serial wywiązał się z tego zajedwabiście <3 Jeden z najlepszych pojedynków w GoT, o ile nie najlepszy, jeśli zastanawiać się, o co toczy się stawka, w jakich okolicznościach ma miejsce, kto w niej bierze udział. No i nowy Góra podobał zadaniu - obejrzałem już z 6 razy sam pojedynek i jestem wręcz wniebowzięty, hyhy ^^

matiiii

I znów małe podsumowanie:
nr2 mnie nieco rozczarował jako książkowca - jednak nie dostałem "100% odwzorowania"; nie mniej podobało mi się gdybym oceniał tylko jako widz: gra aktorska, scenografia, klimat, no fajnie się to oglądało;
nr3 Nie rozczarowała mnie, powiem nawet więcej: było naprawdę super;
Brak nr 7 i 8 - cóż.. ; )