PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409760
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

SPOILERY KSIĄŻKOWE a więc temat dla ludzi, którzy przeczytali sage – najlepiej - do „TzS” włącznie.

Wzorem tematu z poprzedniego sezonu/roku:
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Zako%C5%84czenie+ 3-ego+sezonu,2205794
kopiuje i dodaje:
Jak w temacie <ponieważ można już co nieco wywnioskować i zostały 3 odcinki do końca sezonu> - ponieważ "Nawałnica mieczy" kończy się wraz z tym sezonem a niektóre wątki zahaczają na całego o te z „Uczty dla wron” i „Tańca ze smokami”, po spekulujmy na temat poszczególnych zwieńczeń wątków różnych postaci i na którym etapie zostaną one zakończone przez twórców serialu w sezonie 4-tym. Później będzie można zweryfikować, o ile ktoś ma zamiar 'pobawić' się w przypuszczenia ; )

Pozwolę sobie zacząć, tym razem dzieląc na punkty – łatwiej będzie można się odnieść lub napisać post, kolejność przypadkowa:
1. Arya – jak dla mnie mogą mieć miejsce dwa zwieńczenia: albo jej wątek w tym sezonie zakończy się na wejściu na statek do Braavos, albo już w Braavos <w sensie: zejdzie tam na ląd a widz dostanie panoramę lub coś zbliżonego do tego, co widział przy ‘wjeździe’ Stannisa do Braavos w 6-tym odcinku 4-tego sezonu>.
2. Jon – zostanie Lordem Dowódcą, byłoby to swego rodzaju w ostatniej scenie w jego wątku, a tym samym całkiem ‘epickie’ zakończenie.. chyba xD
3. Jaime/Tyrion/Cersei/ogólnie Królewska Przystań – wszystko zgodnie z „NM”; wątpię, że od razu miałyby miejsce deklaracje Jaime’iego o wyjeździe czy coś, to zostanie na pilot s5. Najlepsza scena dla Tyriona? Odchodzi 'korytarzem' w ciemność, widz zostaje z SZOKiem przez cały rok zastanawiając się, co teraz on pocznie.
4. Brienne – nie mam zielonego pojęcia, ale wbrew pewnym opiniom nie obstawiam spotkania z LS.
5. Bran – dotarcie i poznanie Trójokiej wrony wydaje się sensownym zwieńczeniem jego wątku. Z drugiej strony przed premierą s4 myślałem, że już zaczną się jego nauki to jednak teraz wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu wielki ‘cliffhanger’ z poznaniem Trójokiej wrony <w końcu aktor jest zatrudniony, więc musi się pojawić, a i mamy w obsadzie leśne dziecię>.
6. Sansa – najprawdopodobniej scena z LFem objaśniającym jej swój plan nieco szerzej <skoro w 8-mym jest spotkanie z niektórymi lordami z Doliny to tak właśnie myślę, że to byłby najlepszy 'cliffhanger' jej wątku>.
7. Samwell – GDYBY zostanie Lordem Dowódcą Jona przebiegło szybciej niż jego końcowe sceny z odcinka 10-tego to byłbym skłonny uwierzyć, że Sam wyruszy do Starego Miasta już w tym sezonie, ale raczej w to wątpię i skłaniam się, że nic specjalnego z jego udziałem oprócz możliwej pomocy przy wybraniu LD nie widzę <nie, żebym oczekiwał coś więcej, już samo to jest istotne.. no i Arya w Braavos dopiero zawita, więc wątki muszą sensownie o siebie zahaczać, a podejrzewam, że tego D&D nie oleją, więc Sam i podróże na s5>.
8. Davos – pojawi się wraz ze Stannisem na Murze, tak to widzę, stąd możliwe, że na koniec zostanie oddelegowany z ‘misją’; myślę również, że może nie być oddelegowania do misji i Davosa nieco dłużej uświadczymy na Murze <w sensie: w tym sezonie zawita tylko ze Stannisem na Murze-D&D lubią parować postacie, które nigdy się nie spotkały lub pewnie okazji do spotkania nie będą mieć, więc pewnie Davos spotka Jona>.
9. Theon/Fetor – zdobycie Fosy, nie wykluczam też, że Roose powie Ramsay’owi o zaślubinach z ‘fake Aryą’ <nie, że ją pokażą, ale np. podczas jakiejś rozmowy ojca i syna będzie o tym mowa i że wybierają się do Winterfell - takie, no, wywołanie u widza reakcji 'wow' na wieść o 'powrocie' Winterfell xP>.
10. Daenerys – zwłoki dziecka, rozkaz zamknięcia smoków, wygnanie Joraha <jak się tak zastanowić, to twórcy serialu zaoszczędzą na animacji smoków w s5 xP>, tak to widzę.

Warci wspomnienia z ‘drugoplanowych’ postaci xP
- Tywin – liczę na książkową scenę, bez udziwnień : )
- Oberyn – śmierć w 8-mym odcinku, może pokazanie zwłok <jak to miało miejsce z Joffem w 3-im odcinku> w odcinku 10-tym.
- Varys – książkowy wzorzec, tj. pomoc Tyrionowi i tyle, bez zbędnych odp.

ocenił(a) serial na 9
kacperowski20

Uważam, że scena w tawernie powinna być na końcu właśnie a nie w 1 odcinku. Jest świetna i pasowała do początku, ale bardziej pasuje danie jej na koniec niż wysłanie ich do Orlego Gniazda :( Ah te książkowe zmiany. Znowu będzie pewnie coś typu : ,,Ojej jak blisko, już prawie.. A nie nie mogę, zapomniałem, że nie mogę" :D

ocenił(a) serial na 10
Vangelis7

No dokładnie.Znowu rodzeństwo blisko siebie będzie :D

ajkusz

"Jon – nie widzę szansy na Jona jako Lorda Dowódcę... nie teraz, za wcześnie i za mało czasu, 9 odcinek to sama bitwa a 10 to przybycie Stannisa. Wtedy Stannis dopiero zaproponuje Jonowi Winterfell a Jon będzie miał rozterki więc dopiero w 5 sezonie co Jon wybrał: Winterfell czy Nocna Straż?"
Ehh, im więcej odpowiedzi czytam z taką trajektorią tym bardziej myślę, że może macie rację xD No cóż, zmiana nie zmienię mimo wszystko, wszystko wyjdzie w praniu i wtedy dowiemy się co i jak xd

ocenił(a) serial na 8
matiiii

to będzie w ogóle ten Zimnoręki w tym serialu czy nie?

ocenił(a) serial na 10
gawlacki

Wątpię. Ta postać właściwie nic nie wnosi, a i tak ciężko by go było odpowiednio przedstawić. Jeleń jest problematyczny.

ocenił(a) serial na 9
MatiZ_3

Jeleń jest problematyczny, ale postać wniosła by trochę. Po pierwsze nowa bardzo intrygująca postać, po drugie PIERWSZY INNY inny od innych :D po 3 ten pomysł z łosiem, dla mnie bomba no i miał pomóc Branowi :( tak to poniekąd Jojen przejął wszystkie jego rady itp :(

ocenił(a) serial na 8
Vangelis7

słyszałem teorię, wedle której tym Zminorękim miał być Benjen Stark, ale raczej to nieprawda, skoro scenarzyści znający całą fabułę z niewydanych jeszcze książek z niego zrezygnowali

ocenił(a) serial na 10
gawlacki

Benjen Stark został wprowadzony do fabuły serialu, zaginoł tak jak w książce, więc jaego zniknięcie musi być jakoś wyjaśnione. Jeżeli nie jest Zimnorekim to dlatego najprawdopodobniej tej postaci nie wprowadzają bo nie jest taka istotna. Benjen odnajdzie się na pewno tylko ciekawe jako kto ;-)

ocenił(a) serial na 9
gawlacki

Co do Benjena to jest milion i więcej teorii, a i tak pewnie dostaniemy taką, której się nie spodziewamy, albo pstryczek w nos i w ogóle nic się nie dowiemy, albo jeszcze będą smaczki takie jak w przypadku Ogara po rozstaniu z Aryą.

Vangelis7

Dokładnie.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Wszystkie wątki, które był z Nawałnicy skończą się jak w książce najpewniej. Smoki Dany spalą dziecko i będzie trzeba je zamknąć. Zastanawia mnie Brienne, tzn. wydaje mi się prawdopodobne, że zamiast sceny z powieszeniem Freya w Nawałnicy przejdą od razu do sceny z Uczty. Brienne rozgadując, że szuka Aryi przykuje uwagę Bractwa i ją pojmą. A sezon zakończy próba powieszenia Podricka i Brienne. W ten sposób będą mogli tą postać praktycznie wyeliminować z i tak zapchanego piątego sezonu. Tym bardziej jest to możliwe, że już pozbyli się Kąsacza z serialu i ewidentnie historia Brienne potoczy się inaczej. Historia, która swoją drogą jest dosyć nudna, bo Brienne tylko obija się po Westeros. Wiecie? Po napisaniu tego jestem niemal pewien, że tak zrobią. Ma to sens.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Mam nadzieję, że wszystkie te sceny rozegrają książkowo czyli oryginalne dialogi, wydarzenia, zero zmian.

matiiii

Po najnowszym odcinku robię lekkie przetasowanie na finał:
- Arya x Sandor - zakończenie w finale, ale będzie chyba tego więcej.. w sensie: jakaś akcja z kimś, randomami, albo po prostu Sandor padnie i tyle <już w tym odcinku widać oznaki wcześniejszej głupoty>;
- wątek Fetora zakończy się już w Winterfell i tam zakończy się ogłoszeniem o ślubie Ramsay'a z Aryą. A najbardziej chciałbym się mylić, tj. to co widzieliśmy w 8 odcinku mogło by spokojnie domknąć wątek Fetora w tym sezonie, podobnie jak Sansy - oba zakończenia takie, no, mogły by być zakończeniem ich wątków w sezonie : )

ocenił(a) serial na 10
matiiii

wlasnie intryguje mnie ten 10 odcinek jak cholera, tyle jeszcze do pokazania a tak mało czasu (chociaż z tego co slyszalem to 10 odcinek ma trwac chyba niecale 70 min?). Arya zostawia Sandora, Tyrion i akcja w lochach, potem na gorze, walka Brienne i oczekiwany powrot Stoneheart, może pokaza jeszcze jakiś aftermath po bitwie o Mur? Może będzie Daenerys? dużo tego, oj dużo.... i ciekaw sam już nie wiem jaka scena zakoncza ten sezon: czy to będzie Lady Stonehart czy może sranie z Tywinem xD

cha0s

Idealnie byłoby: bełt, a następnie LS na finał sezonu - ale jak tu dużo osób pisało, wstrzelą jeszcze Daenerys pomiędzy <ja liczę, że nie na sam koniec xd>. A ostatni odcinek ma chyba trwać gdzieś tyle, więc nie jest tak źle - czasu starczy <po pojedynku Oberyna, który okazał się 'szybki', jestem pełen nadziei xP>

matiiii

@Dwight, jednak przychylam się ku Twojej wizji finału sezonu nr 4, mianowicie: na pewno pewne wątki już nie dostaniemy w finale <mogłoby to być po raz pierwszy w sezonie, który po raz pierwszy miał więcej ważniejszych śmierci w trakcie sezonu aniżeli poprzednicy>, mianowicie:
- wątek Fetora ładnie zakończył się w odcinku 8 s4, Ramsay został Boltonem i wraz z ojcem kierują się do Winterfell = świetne zakończenie wątku w tym sezonie. Powody dla których to piszę są dwa:
+
http://winteriscoming.net/2014/06/02/director-alex-graves-details-gruesome-trial -combat-says-boltons-power-will-set-tone-season-5/
"Ramsay, of course, double-crosses the men [at Moat Cailin].
It’s a typical Ramsay move, but it’s in fact setting up next season. The Boltons have taken the North and they are now powerful. The man who helped carry out the Red Wedding has capitalized on his success in a very significant way. Ramsay and Roose — one of the things that really sets the tone for next year is they’ve really got some serious power going now."
Na sezon 5? Drugi powód to filmik 'inside the episode' gdzie gdy mowa o wątku Boltonów ma się wrażenie, że to koniec tego wątku w tym sezonie, bo ton na s5 ustanowiony z całą armią Boltonów kierujących się na Winterfell.

- Sansa - jej wątek w odcinku 8 zakończył się tak zgrabnie <i w ogóle z tymi lordami i Robinem>, że nie mogę sobie wyobrazić czegoś nowego na finał.. bo i po co?

Tak obecnie sobie upatruję, że finał może obejść się bez tych dwóch wątków <choć zastanawiające jest, czy rzeczywiście złamana zostanie zasada 'wszystko na finał' xd>

matiiii

Po przedostatnim odcinku + obczajeniu promo do odcinka 10 po raz ostatni weryfikuje przypuszczenia:
- wątek Fetora i Sansy został domknięty już w odcinku 8 w sezonie 4, a ponieważ s4 w ogóle wyłamał się ze schematu poprzednich sezonów tak po raz pierwszy również pewne wątki pewnych postaci zostały zakończone wcześniej aniżeli finał sezonu;

- wątek Brienne zahaczy o wątek Aryi i Sandora, co może wpłynąć na wątek Aryi.. nawet zastanawiam się, czy będzie też scena ze statkiem z "NM", zostawienie Sandora, wszystko tutaj może byc inne np. Arya zostanie przy Brienne i może ew. ucieczka od Brienne czy coś w następnym sezonie i Braavos.... nosz kurcze naprawdę nie mam pojęcia, co tutaj wykombinują.. jakieś propozycje JEŚLI spotkanie Brienne/Pod z Arya/Sandor będzie mieć miejsce?

- wątek Jona, ależ popełniłem błąd 3 odcinki przed finałem xD Zanosi się na akcję ze Stannisem w finale &lt;a nie, jak obstawiałem w 9 odcinku na końcu&gt;, więc do głowy przychodzi mi tylko to, że będzie mieć miejsce 'wygrana' z Dzikimi i chyba na tym koniec; zostanie Lordem Dowódcą i 'propozycja' Stannisa zostaną na początek s5, co by jednak to zgrabnie rozegrać wzorem z książek &lt;Sam się wykaże, etc.&gt;; możliwe również, że ostatnia scena będzie opiewać o stwierdzenie Stannisa, że należy wybrać nowego LD i na tym koniec wątku w tym sezonie; aha, super, że dojdzie do spotkania Jona z Mancem w namiocie, lubię 'to' w książce, tak samo jak kłamstwo Mance'a-o czym widz nie będzie wiedział aż do s5;

- wątek Sama też ulega zmianie, ale dalej uważam, że zakończy się 'niespecjalnie; &lt;no chyba, że liczyć zwycięstwo NS nad Dzikimi&gt;.

- Daenerys - wszystko zostaje tak jak napisałem, minus wygnanie Joraha które miało miejsce w odcinku 8 &lt;promo też sugeruje, że smoki na koniec zostaną zamknięte co osobiście uważam na plus - wielu 'anty-fanów' Dany będzie mieć radochę, że jej wątek w tym sezonie - chyba po raz pierwszy - kończy się dość 'kiepsko' dla niej xP&gt;;

- LS zostanie wprowadzona w sposób pokazany w epilogu "NM", tyle, że z mniejszym rozmachem: Walder Frey &lt;bo chyba aktor miał się pojawić?&gt; wysyła kogoś z okupem &lt;może podczas dialogu nakreślenie sytuacji z Bractwem i 'wieszaniem'&gt;, następnie na ostatniej scenie odcinka złapanie i wieszanie Frey'a, pokazanie/zdjęcie kaptura LS;

ocenił(a) serial na 10
matiiii

"Arya zostanie przy Brienne i może ew. ucieczka od Brienne czy coś w następnym sezonie i Braavos.... nosz kurcze naprawdę nie mam pojęcia, co tutaj wykombinują.. jakieś propozycje"

Kapitan statku z Braavos jest obsadzony, więc pewnie pokażą, jak Arya wchodzi na pokład.

A konfrontacja Brienne z Ogarem będzie miała miejsce w Dolinie raczej. A skoro tak, to Brienne nie spotka teraz LS. Więc jeśli pokażą LS w tym sezonie, to w scenie oderwanej od całej reszty.

Ale boję się, że nie pokażą jej teraz. I Kamienne Serce pojawi się dopiero pod koniec V sezonu w scenie z Brienne.

potas13

Kapitan statku obsadzony? Przegapiłem te wieść xd Tak czy siak, i tak ciekawi mnie, jak rozwiążą tą ewentualną konfrontację Brienne vs Sandor, i jak do tego ma się Arya i, nie wiem, jej ucieczka? No chyba, że będą chcieli pokazać, że Arya ma już wszystko grzecznie mówiąc gdzieś i gdy usłyszy, że ktoś jej chce pomóc to będzie jakie psycho, że Sandor jej już niby pomagał i podczas konfrontacji Brienne vs Ogar ucieknie.

użytkownik usunięty
matiiii

W tym, sezonie najbardziej Bo leje nad arya. Liczyłem, że w tym sezonie dołączy do Bractwa. A w takim tempie, to 7 sezonie może, pojawi się w zakonie, gdzie trening to przewiduje na 10 sezon.

ocenił(a) serial na 7

nope, bo w przyszłym sezonie potwierdzona jest postać The Waif, więc Arya już dołączy do Bractwa.

użytkownik usunięty
superhiperbombaszau

wiesz, co poczekamy, może być, tak ze to nastąpi 5z10 w ostatniej scenie
według mnie, fajne dialogi z ogarem no ok. ale przeciągają ten wątek na maksa.
liczyłem, że w tym sezonie będzie już szkolenie itp siedzibę bractwa, bossów bractwa :d a to, wzmianki nie ma :d
a po kilku odcinkach, 4 sezonu myślałem, że ogar zbierze kwiatki na lace i się oświadczy aryii :d Only You

ocenił(a) serial na 7

e nie, na pewno nie:) zostało jej tylko znalezienie statku i sama droga do Braavos, myślę, że dużo szybciej dotrze:)

użytkownik usunięty
superhiperbombaszau

dotarcie do bravos, a do zakonu to 2 rzeczy. znając scenarzystów, mogą jej dać jakiś wątek poboczny :D

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Również wydaje mi się, że Theona i Sansy już w ostatnim odcinku nie zobaczymy. Ich brak w promo oraz - jak piszesz - zgrabne zakończenie ich wątków w e8 sugerują, że powrócą dopiero w następnym sezonie.

Za cholerę nie wiem co myśleć o wątku Aryi, jeśli potwierdzą się przypuszczenia, że natknie się na Brienne. Może Ogar zostanie ciężko ranny w walce, a Arya ucieknie? Kurcze, mam wciąż nadzieję, że już w pod koniec tego sezonu odpłynie do Braavos, ale z twórcami serialu nigdy nic nie wiadomo...

Odsiecz Stannisa dopiero w finale w związku z czym Jon zostanie LD raczej w następnym sezonie, nie wydaje mi się, by zdołali wszystko upchnąć w jednym odcinku, gdzie jest jeszcze kilka wątków. Jest jednak szansa, że zmieści się rozmowa Jona ze Stannisem i propozycja tego drugiego. Może to będzie taki cliffhanger w tym wątku? :)

Dany - szykuje się zamknięcie smoków i mam nadzieję, że to by było na tyle ;)

Fajnie, jeśli zakończenie będzie wyglądać tak jak piszesz :)

ocenił(a) serial na 8
Dwight_

ale jakim cudem Arya ma spotkać się z Brienne? B. będzie wiedzieć, że to córka Lady Stark?

ocenił(a) serial na 3
tolerancja91

To póki co nie jest nic pewnego, ale takie krążą przypuszczenia:
- Brienne wie, że Arya żyje i podążała do Orlego Gniazda w nadziei, że tam ją uprowadzono.
- Arya istotnie jest w Dolinie, gdzie Ogar chciał ją sprzedać Lysie.
- Brienne wie, że razem z Aryą był Sandor, a jego trudno raczej nie rozpoznać.
- W promo 10 odcinka w jednej ze scen Ogar stoi naprzeciw kogoś w czarnej zbroi, a taką nosi Brienne.
Po dodaniu tego wszystkiego jest wielce prawdopodobne, że dojdzie do spotkania. Pytanie z jakim skutkiem dla dalszego rozwoju fabuły w tych wątkach.

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

niestety boli mnie to ze reżyserzy odchodzą od fabuly posylajac arye pod samo orle gniazdo albo posylajac brienne w rece sandora. Teraz już wiemy komu Brienne odgryzie ucho, biedny Sandor..po trailerach widać, ze dostaje od brienne jakiś konkretny oklep, mysle ze książkowa brienne nie poradzilaby sobie z cleganem ;/

ocenił(a) serial na 3
cha0s

Ano właśnie - aktorka w jakimś wywiadzie wspominała, że ma komuś odgryźć ucho :D Dzięki za przypomnienie :) Heh, jeśli to się potwierdzi, to wyjdzie na to, że Sandora poobgryzają po kawałku - najpierw Kąsacz, teraz Brienne... ;) Akurat sam oklep bym przełknął - Ogar jest pewnie osłabiony, a Brienne to postawna kobita i na szermierce też się zna, ale z tym uchem to komicznie wyjdzie :/

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

- W promo 10 odcinka w jednej ze scen Ogar stoi naprzeciw kogoś w czarnej zbroi, a taką nosi Brienne.

Jeśli oceniać po naramienniku to jest to ta sama zbroja.

ocenił(a) serial na 10
Dwight_

po dluzszym zastanowieniu naszla mnie jedna mysl - moze oprocz tego ze bedzie ogar vs brienne to tworcy tak naprawde nie wyszli poza fabula ksiazki, w koncu brienne spotyka pewnego Gravediggera z niejasna przeszloscia w Stawie Dziewic, hehe ;p

Dwight_

"Akurat sam oklep bym przełknął - Ogar jest pewnie osłabiony, a Brienne to postawna kobita i na szermierce też się zna"
Prawda.

"ale z tym uchem to komicznie wyjdzie :/"
Też musimy poczekać, jak to wyjdzie w praniu. Póki co tylko absurdalnie brzmi xD

ocenił(a) serial na 8
Dwight_

ale dla upewnienia się - to tylko wymysł scenarzystów? w książce tego nie ma?

ocenił(a) serial na 3
tolerancja91

Nie, w książce wątki Aryi i Brienne się nie łączą. Brienne nawet nie wie, że Arya żyje.

ocenił(a) serial na 8
Dwight_

Tak właśnie mi się wydawało. Dzięki!

Dwight_

"Również wydaje mi się, że Theona i Sansy już w ostatnim odcinku nie zobaczymy. Ich brak w promo oraz - jak piszesz - zgrabne zakończenie ich wątków w e8 sugerują, że powrócą dopiero w następnym sezonie. "
Tak właśnie pisałeś od początku, hehe : ) Ja po prostu zakładałem, że jak 'co sezon' w finale będzie wszystko, a jednak w tym sezonie wyłamali się ze schematu.. a przynajmniej wszystko na to wskazuje. Oczywiście nie mam nic przeciwko, bo zakończenie wątków Sansy i Fetora w odcinku 8 naprawdę było dobre.

Właśnie chodzi mi o to uciekanie Aryi - przeciez Brienne walnie pewnie jakąś konkretną gadkę o Aryi, 'lady Cat' i w ogóle, a Arya ma uciekac? To mi nie leży w tej chwili xD Wiem, że się przekonamy o tym za parę dni ale jednak.. no chyba, że tak jak odpisałem potasowi będzie chodzic o to, co by pokazac że Arya już ma gdzieś takie ratunki i woli 'spoeirdzielic' aniżeli byc znów 'pod kimś' <wzorując się na naukach Sandora, powiedzmy, bo naciągane trochę...>

"Jest jednak szansa, że zmieści się rozmowa Jona ze Stannisem i propozycja tego drugiego. Może to będzie taki cliffhanger w tym wątku? :)"
Powiem szczerze: to BYŁOBY COŚ! xD

"Fajnie, jeśli zakończenie będzie wyglądać tak jak piszesz :)"
Ostatni sezon twórcy mnie rozczarowali z brakiem LS ale byłem tez skłonny uwierzyć, że zostawili sobie tę postać na s4, zgodnie z duchem książek-epilog. Ale potas też dobrze pisze o soundtracku s4: ostatnie utwory nawiązywały do ostatnich scen z finału, a 'children' pasuje bardziej pod Brana aniżeli pod LS <zresztą jeśli odsłuchałeś sobie te 30-sekundowe kawałki to pewnie zauważyłeś, że muza do LS nie pasuje : / >

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Ja wierzę, że LS pojawi się właśnie na koniec, Sansa chyba nie na darmo w 1 odcinku wspominała, że ciało Cat wrzucono do rzeki :)

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Co do Aryi - może być tak jak mówisz, albo po prostu Arya nie uwierzy Brienne. W końcu dlaczego ma jej ufać? Nie zna jej, a po tym jak uciekła z KL powinna się raczej spodziewać, że szukają jej ludzie Lannisterów, więc naturalną reakcją powinna być daleko posunięta ostrożność :)

"Powiem szczerze: to BYŁOBY COŚ! xD"

Jak czytałem ten fragment w książce to od razu pomyślałem "ale by ta scena wyszła zajebiście w serialu!" :) Świetnie napisany dialog, a przy rewelacyjnym aktorstwie Dillane'a i coraz lepszym Kita to byłoby naprawdę coś :) Zakończyć to kwestią Stannisa, że uczyni Jona Starkiem i odda mu Winterfell, szok na twarzy tego drugiego, jakiś fajny podkład muzyczny i cięcie - ależ bym chciał, żeby to się znalazło w serialu, a najlepiej już w następnym odcinku :)

Jeśli chodzi o soundtrack z ostatniego odcinka to przyznam się, że nie przesłuchałem więc ciężko mi się odnieść. Ale może być tak, że jest to tak trzymane w tajemnicy, że akurat podkład do tej sceny będzie inny i nie jest zatytułowany tak, żeby cokolwiek zdradzić. Gdzieś na forum pojawiły się przypuszczenia, że utwór bodajże "Oathkeeper" by pasował do sceny LS - chętnie poznam Twoją opinię :)

Dwight_

"Nie zna jej, a po tym jak uciekła z KL powinna się raczej spodziewać, że szukają jej ludzie Lannisterów, więc naturalną reakcją powinna być daleko posunięta ostrożność :)"
Dokładnie, i w sumie chyba na to również liczę, bo jak inaczej? hehe

"Zakończyć to kwestią Stannisa, że uczyni Jona Starkiem i odda mu Winterfell, szok na twarzy tego drugiego, jakiś fajny podkład muzyczny i cięcie - ależ bym chciał, żeby to się znalazło w serialu, a najlepiej już w następnym odcinku :)"
Dla nas była by sceną-perełką, a pomyśl, co 'nieskalani' by pomyśleli na koniec? Padło by parę przekleństw, że w takim momencie kończy się serial i wio do internetu po spoilery.. w dobrym wypadku po książki xD

Bronson o tym pisał, ja się podpisałem, i widzę, że niżej to samo, tak więc też uważam, że "Oathkeeper" by pasował.. no ale jak napisałem, potas dobrze wspomniał, że zazwyczaj ostatni utwór na soundtracku to był związany z ostatnia sceną z odcinka - ale że tym razem i sezon jest ogólnie 'inny' niż poprzednie, to może tym razem też będzie inaczej z OSTem? Chciałbym, oj chciał : )

ocenił(a) serial na 3
matiiii

"Dla nas była by sceną-perełką, a pomyśl, co 'nieskalani' by pomyśleli na koniec? Padło by parę przekleństw, że w takim momencie kończy się serial i wio do internetu po spoilery.. w dobrym wypadku po książki xD"
I tak się skończy niezłymi cliffhangerami, więc jeden więcej nie powinien jakoś znacząco zmienić ogólnych nastrojów, a byłoby co przeżywać :) I może rzeczywiście sięgnęliby po książki. Ja jestem żywym dowodem, że tak to może działać, bo przerobiłem sagę przed 4-tym sezonem żeby wiedzieć co się dalej wydarzy ;)

Co do LS - pożyjemy, zobaczymy. Widziałeś temat o kolesiu, co ponoć widział i LS ma być niby ;) Może i się doczekamy :)

Dwight_

Haha xD

Tak, w tym w którym odpisałem że się zgadzam z Tobą co do zdrady Bronna ; ) Oprócz tego mankamentu odcinek prezentowałby się dobrze gdyby okazało się to prawdą, wg mnie.

ocenił(a) serial na 3
matiiii

No gdyby tak to wyglądało jak ten kolo opisał, ale bez zdrady Bronna i bez zmiany wymowy sceny w wychodku, to nie miałbym większych uwag :)

Dwight_

Dokładnie mam tak samo <ale jakoś przez palce wierzę w te 'spoilery', w sensie: dużo rzeczy dobrze poinformowany fan sam sobie odpowie + to, co wie z książek + njusy + obserwacje fanów, np. nawet tutaj na FW spotkałem się z opinią, że być może w finale dostaniemy Górę <fakt, o Qyburnie nikt nie wspominał ale chyba można to sprawdzić w gościnnie występujących aktorach - oczywiście jeśli LS się pojawi to z pewnością nie będzie wymieniona aktorka bo wartość SZOKu byłaby mniejsza>

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Ale właśnie dlatego, że wiele z tego co on pisze, taki ogólny szkielet odcinka, można sobie było samemu wydedukować z dostępnych już danych, może się okazać, że koleś jednak nieco "ubarwił". Bo niby opis pasuje do tego, czego każdy się spodziewa, ale wszystko rozbija się o te szczegóły - jak będzie wyglądała rozmowa Jaime'a z Tyionem i tego drugiego z ojcem np. Mam wciąż nadzieję, że to tak nieprawdopodobne, że zostało wyssane z palca.
Mocno się wqrwię, jak to wszystko się okaże prawdą i będę musiał poważnie przemyśleć swoje stanowisko w kwestii tego serialu :( Naprawdę nie uważam, że trzeba się tekstu trzymać niewolniczo i jestem chyba dość wyrozumiałym fanem, ale są granice. Nie będę tolerował robienia ze mnie idioty przez dwóch cwaniaków, którzy dorwali się do kury znoszącej złote jaj i uznali chyba, że to daje im prawo przepisywać PLiO na nowo...

Dwight_

Oczywiście, że są pewne granice - w końcu to nie serial powstały na bazie ich pomysłu i o ile rozumiem pewne zmiany, tak takie, które nie mają w ogóle żadnego wytłumaczenia <koszta, czas, trudność wykonania, itp.> są.. żałosne <tutaj za przykład podałbym 'tylko Cat' zamienione na 'tylko twoją siostrę' i mimo, że mnie to nie specjalnie raziło to byłaby to zmiana właśnie tego typu - gdzieś, gdzie nie jest za cholere potrzebna>.

Dwight, jeszcze się okaże, że koleś nas wszystkich trololo a my tak zawczasu przeżywamy.. oby xP

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Świnto prawda ;) Nie odmawiam D&D tego, że rozkręcili ten projekt, ale mam coraz częściej wrażenie, że ich największy jak dotąd wkład w ten serial to nie wpieprzanie się w to, co napisał Martin... Kiedy jednak zaczynają sobie folgować i poprawiać sagę patrzę w przyszłość z niepokojem. Również jestem w stanie zaakceptować nawet poważne zmiany względem oryginału, jeśli widzę, że czemuś służą, że są uzasadnione, ale zmienianie czegoś z czystej fanaberii, czy przekonania, że my to zrobimy lepiej? Tego nie kumam.
Obyś miał rację że kolo sobie zrobił z nas jaja - przyjąłbym to z ulgą ;)

Dwight_

Ja również ; )

ocenił(a) serial na 10
matiiii

BARDZO BARDZO chciałbym żeby ostatnia scena Jona była propozycją Winterfell, epicka scena, jedna z najlepszych ze Stannisem w roli głównej.
Tak w ogóle to wiadomo takze, ze bedziemy mieli scene z Qyburnem i umierającym Górą, (ponadto Qyburn bedzie w 5 odcinkach nastepnego sezonu).
A co do soundtracku to
http://www.youtube.com/watch?v=c4H7FRz5PEo
ten kawałek jest idealny na LS, wciaz jestem niepoprawnym optymistą i uważam, ze nie ma mozliwosci zeby zabrakło naszego Kamiennego Serca.

ocenił(a) serial na 3
Bronson__AK_47

O właśnie, czytałem gdzieś że ten utwór fajnie by pasował :) Po przesłuchaniu potwierdzam - świetnie się nadaje jako podkład do sceny ujawnienia się LS :)

ocenił(a) serial na 10
matiiii

A może walkę przerwie atak Bractwa? Mogli tropić Sandora. Arya z Sandorem jakoś uciekną, a Brienne i Pod trafią w ich ręce. Warto pamiętać, że w serialu Kamienne Serce działa już dłużej niż w książce. Jeden sezon to rok. Sami bohaterowie wspominają, że to wszystko dzieje się już kilka lat, a Jaime był w niewoli przez rok. Catelyn musiała być wskrzeszona tuż po Godach, zanim się rozłożyła. Czyli mści się już od roku. O Freyach też NIC nie mówią, może po to, żeby nie pokazywać, że znikają. Może zobaczymy już obwieszone trupami drzewo?