PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 411 tys. ocen
8,7 10 1 410751
8,0 71 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

SPOILERY KSIĄŻKOWE a więc temat dla ludzi, którzy przeczytali sage – najlepiej - do „TzS” włącznie.

Wzorem tematu z poprzedniego sezonu/roku:
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Zako%C5%84czenie+ 3-ego+sezonu,2205794
kopiuje i dodaje:
Jak w temacie <ponieważ można już co nieco wywnioskować i zostały 3 odcinki do końca sezonu> - ponieważ "Nawałnica mieczy" kończy się wraz z tym sezonem a niektóre wątki zahaczają na całego o te z „Uczty dla wron” i „Tańca ze smokami”, po spekulujmy na temat poszczególnych zwieńczeń wątków różnych postaci i na którym etapie zostaną one zakończone przez twórców serialu w sezonie 4-tym. Później będzie można zweryfikować, o ile ktoś ma zamiar 'pobawić' się w przypuszczenia ; )

Pozwolę sobie zacząć, tym razem dzieląc na punkty – łatwiej będzie można się odnieść lub napisać post, kolejność przypadkowa:
1. Arya – jak dla mnie mogą mieć miejsce dwa zwieńczenia: albo jej wątek w tym sezonie zakończy się na wejściu na statek do Braavos, albo już w Braavos <w sensie: zejdzie tam na ląd a widz dostanie panoramę lub coś zbliżonego do tego, co widział przy ‘wjeździe’ Stannisa do Braavos w 6-tym odcinku 4-tego sezonu>.
2. Jon – zostanie Lordem Dowódcą, byłoby to swego rodzaju w ostatniej scenie w jego wątku, a tym samym całkiem ‘epickie’ zakończenie.. chyba xD
3. Jaime/Tyrion/Cersei/ogólnie Królewska Przystań – wszystko zgodnie z „NM”; wątpię, że od razu miałyby miejsce deklaracje Jaime’iego o wyjeździe czy coś, to zostanie na pilot s5. Najlepsza scena dla Tyriona? Odchodzi 'korytarzem' w ciemność, widz zostaje z SZOKiem przez cały rok zastanawiając się, co teraz on pocznie.
4. Brienne – nie mam zielonego pojęcia, ale wbrew pewnym opiniom nie obstawiam spotkania z LS.
5. Bran – dotarcie i poznanie Trójokiej wrony wydaje się sensownym zwieńczeniem jego wątku. Z drugiej strony przed premierą s4 myślałem, że już zaczną się jego nauki to jednak teraz wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu wielki ‘cliffhanger’ z poznaniem Trójokiej wrony <w końcu aktor jest zatrudniony, więc musi się pojawić, a i mamy w obsadzie leśne dziecię>.
6. Sansa – najprawdopodobniej scena z LFem objaśniającym jej swój plan nieco szerzej <skoro w 8-mym jest spotkanie z niektórymi lordami z Doliny to tak właśnie myślę, że to byłby najlepszy 'cliffhanger' jej wątku>.
7. Samwell – GDYBY zostanie Lordem Dowódcą Jona przebiegło szybciej niż jego końcowe sceny z odcinka 10-tego to byłbym skłonny uwierzyć, że Sam wyruszy do Starego Miasta już w tym sezonie, ale raczej w to wątpię i skłaniam się, że nic specjalnego z jego udziałem oprócz możliwej pomocy przy wybraniu LD nie widzę <nie, żebym oczekiwał coś więcej, już samo to jest istotne.. no i Arya w Braavos dopiero zawita, więc wątki muszą sensownie o siebie zahaczać, a podejrzewam, że tego D&D nie oleją, więc Sam i podróże na s5>.
8. Davos – pojawi się wraz ze Stannisem na Murze, tak to widzę, stąd możliwe, że na koniec zostanie oddelegowany z ‘misją’; myślę również, że może nie być oddelegowania do misji i Davosa nieco dłużej uświadczymy na Murze <w sensie: w tym sezonie zawita tylko ze Stannisem na Murze-D&D lubią parować postacie, które nigdy się nie spotkały lub pewnie okazji do spotkania nie będą mieć, więc pewnie Davos spotka Jona>.
9. Theon/Fetor – zdobycie Fosy, nie wykluczam też, że Roose powie Ramsay’owi o zaślubinach z ‘fake Aryą’ <nie, że ją pokażą, ale np. podczas jakiejś rozmowy ojca i syna będzie o tym mowa i że wybierają się do Winterfell - takie, no, wywołanie u widza reakcji 'wow' na wieść o 'powrocie' Winterfell xP>.
10. Daenerys – zwłoki dziecka, rozkaz zamknięcia smoków, wygnanie Joraha <jak się tak zastanowić, to twórcy serialu zaoszczędzą na animacji smoków w s5 xP>, tak to widzę.

Warci wspomnienia z ‘drugoplanowych’ postaci xP
- Tywin – liczę na książkową scenę, bez udziwnień : )
- Oberyn – śmierć w 8-mym odcinku, może pokazanie zwłok <jak to miało miejsce z Joffem w 3-im odcinku> w odcinku 10-tym.
- Varys – książkowy wzorzec, tj. pomoc Tyrionowi i tyle, bez zbędnych odp.

MatiZ_3

Kurcze, to by miało sens : ) I od razu, jak wiele osób tutaj pisało, Brienne spotkała by się z LS - na tym koniec <tak, wiem, inaczej i szybciej niż w książce, ale lepsze to niż nic..>. I wyszłoby, że LS nie jest priorytetem na zakończenie sezonu, a trójoka wrona, tyle.

matiiii

Ja jestem znacznie mniej zorientowana niż wy, ale słyszałam gdzieś że SPOILER SPOILER Brienne ma spotkać Nieumarłą Catlyn, powie jej że szuka Sansy ale Catlyn jej nie uwierzy i poleci wybrać śmierć lub zabicie Jamiego. Brienne odmówi wyboru więc padnie na nią wyrok śmierci. Tyle że z mojego 'źródła' nie wynika czy na pewno zginie

Indis21

Tak ogólnikowo opisana scena tego spotkania z książki : ) W serialu w sumie nie wiadomo, jak w ogóle to przedstawią i czy przedstawią, stąd domysły w tym temacie.

matiiii

Jedyne kobiety z serialu które polubiłam to Margaery, Brienne. Ygritte i Talisa. Dwie już załatwili, więc liczę że chociaż Brienne zostawią.

Indis21

Cóż, pozostaje poczekać na finał, który już niedługo będzie mieć premierę xD Ze swojej strony polecam Ci przeczytać książki, jeśli oczywiście spodobał Ci się serial - jeśli chodzi o Brienne i Margaery będziesz wiedzieć więcej, co i jak się z nimi dzieje, czy żyją, nie żyją, itp. : )

matiiii

Oj te książki akurat nie są dla mnie. Za bardzo przywiązuję się do postaci, które wujek Martin uśmierca, za to sceny z Daenerys przewijam w irytacji ( a w książkach jest jest pełno). Za to jeśli kiedyś w internecie zahuczy o nagłej śmierci smoczej matki, nadrobię książkowe zaległości w momencie :)

Indis21

A, rozumiem, ale pewnie się nie doczekasz albo dopiero na sam koniec sagi xP Albo.. w serialu wcześniej poznamy losy bohaterów za nim Martin wyda swoje książki : )

matiiii

Ja mam wrażenie,że albo się nie doczekam, ale tak jak mówisz na sam koniec, ponieważ to postać lubiana przez większość, a dodatkowo jeśli chodzi o serial, to piękna aktorka przyciąga widzów :) Tak samo jak Tyrion jest dość lubiany

Indis21

O Tyrionie mam podobne zdanie - JEŚLI już kopnie w kalendarz, to na sam koniec sagi/serialu : )

matiiii

oglądalność by spadła, gdyby ich uśmiercili :)

Indis21

Ale wiesz, na 'sam koniec' to nie - bo i tak byłby koniec serialu.

matiiii

Racja, jednak z drugiej strony, im mniej jest graczy, tym większe napięcie. Wyobraź sobie z jakimi wypiekami na twarzy widzowie/czytelnicy czekaliby na finał w którym mierzą się ze sobą kluczowe postacie lub przynajmniej mają wzajemnie wpływ na swoje losy. Ciągnięcie bytu takich postaci jak Daenerys czy Tyrion jest nie tylko emocjonujące ale i opłacalne. W końcu są ludzie, którzy już po ścięciu Neda tupnęli nóżką i stwierdzili,że nie ma po co dalej oglądać. Ja sama oglądam serial już raczej na spokojnie, do kotleta :)

Indis21

O, ja bym tak nie mógł - uważam, że serial 'GoT' jest dla widza uważającego na to, co dzieje się na ekranie : ) Ale fakt, po śmierci Neda może być tylko smutek i żal, albo spojrzenie na to bokiem i stwierdzenie, że.. 'tego nie było', 'to coś nowego', itp.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Przecież LS na pewno będzie zakończeniem. Cat nie chodzi przecież z nimi wszędzie. Będą pewnie dwie sceny: pojmania Brienne na początku odcinka, a potem druga, w której spotka Cat. Pojedynek z Ogarem będzie w dzień, a LS powinna być w nocy.

MatiZ_3

Nie no, też tak myślę. Tyle, że scena z LS mogłaby mieć miejsce jako 'przedostatnia', a scena z motywem muzycznym 'children' <o ile to nie motyw LS> to scena z Branem i spotkaniem z trójoką wroną - mam wrażenie, że to również mocny cliffhanger na sezon z taką personą <o ile dobrze to przedstawią, zwłaszcza charakteryzacja i ewentualne efekty>.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Wątek Brana nie jest jakoś lubiany, no i kto będzie zawracał sobie głowy Wroną kiedy Cat wchodzi na scenę! To tak jakby dać Krwawe Gody na początku odcinka.

ocenił(a) serial na 8
MatiZ_3

Dlatego ja obstawiam, że LS nie będzie i zastosują cliffchanger z Trójoką Wroną. W przyszłym sezonie będzie posucha i nie będą wiedzieć jak zakończyć sezon, to dadzą LS.

ocenił(a) serial na 10
RobertSolski

Jakim cudem to wyciągnąłeś z mojego komentarza? Jestem niemal pewny, że Stoneheart będzie. Kolega wyżej zasugerował, że najpierw może być scena z LS, a potem Wrona. Ja stwierdziłem, że taka kolejność jest bez sensu, bo LS będzie zbyt miażdżąca.

ocenił(a) serial na 10
MatiZ_3

Mnie jakoś bardziej Wrona ciekawi, niż LSH, chociaż to nie znaczy, że uważam truposzkę za mniej ważną, po prostu dla akcji większe znaczenie ma Brann.

ocenił(a) serial na 10
Mallena28

A co ma jedno do drugiego? Nie chodzi o ważność, ale o to, które uderzenie jest mocniejsze.

MatiZ_3

Być może. Próbowałem racjonalnie wytłumaczyć utwór 'children' na koniec odcinka, ale w innym temacie już o tym pisaliśmy. Zresztą czytałeś tutaj moje komentarze, też CHCIAŁBYM LS na koniec, a jak ; )

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Ja mam tylko nadzieje, że po raz trzeci końcową sceną, nie będzie akcja ze świętą Danką od smoków, bo to by było już przegięcie. Albo LSH, albo Brann

Mallena28

Oj tam, daję sobie rękę uciąć, że Dany nie będzie na koniec xd

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Przypomnimy ci ten post w poniedziałek XD

RobertSolski

Mam nadzieję, że nie będę miał 'efektu wow' xP

matiiii

Małe podsumowanie:
1. +
2. Największa pomyłka w dziejach: ani nie było wyboru i zostania LD, ani nie było propozycji Stannisa. W zasadzie wątek skończył się spaleniem Ygritte.
3. Poniekąd +, ale Tyrion znalazł się w skrzyni.... xd
4. na + że nie było spotkania z LS jak wielu obstawiało ; )
5. +
6. -
7. + <nawet go olali swego rodzaju w finale, oprócz sceny z pochodnią nie ma go>
8. +/- <Mur/brak misji>
9. +/- <Fosa, Winterfell/brak fake Aryi, info o zaślubinach>
10. + <choć wygnanie było w 8 odcinku>
Warci wspomnienia:
Tywin - niby po książkowemu, ale zamiast udziwnień były braki w porównaniu do opisów;
Oberyn - brak zwłok w finale xd
Varys - oprócz pomocy <i to nie tak, jak w książce> dostał jeszcze scenę ze statkiem.

Podsumowując: większość przypuszczeń się pokryła, ba, nawet nie wspomniałem o LS na końcu, haha : )

ocenił(a) serial na 3
matiiii

No i dzięki temu, że Danuty nie było na końcu zachowałeś rękę, z czego pewnie najbardziej się cieszysz :D

Dwight_

Haha, masz rację xD