Gra o tron: Sezon 6 Gra o tron sezon 6, odcinek 10
odcinek Gra o tron (2011-2019)

Gra o tron | The Winds of Winter

1h 8m
9,3 6,0 tys. ocen
9,3 10 1 5999
Gra o tron
powrót do forum s6e10

High Sparrow został ukarany za swoje czyny bardziej okrutnie niż na to zasłużył.

ocenił(a) serial na 9
Radoslaw_1917

Jestem świeżo po seansie, myślę że zasłużył na to sobie, szkoda młodych.

Radoslaw_1917

Zapominasz o innych ludziach w Sepcie, którzy nie mieli niczego wspólnego z jego czynami. A sam High Sparrow dopuścił się zdrady, bo podniósł rękę na monarchię. Uwięzienie królowej Margaery i szantażowanie króla było wyzwaniem dla władzy. Przypadek Wiary Wojującej przypomina mi trochę bunt Strzelców przeciwko carowi Piotrowi Wielkiemu. Tylko tam zakończyło się to anihilacją korpusu.

ocenił(a) serial na 6
bazant57

Nie zapominam. Niemniej do tej całej eksplozji doszło przez niego i chyba była to zbyt okrutna kara dla takiego staruszka.

Radoslaw_1917

Z eksplozją to sprawa bardziej złożona. Bezpośrednio spowodowali ją dziecięcy agenci Qyburna. Ale czy Cersei wydała mu takie polecenie, możemy się tylko domyślać. Zgodnie z prawem rzymskim "zbrodni dopuścił się ten, co miał w tym interes", ale ilość dzikiego ognia pod Septem, ani potencjalne skutki jego użycia, nie były chyba nikomu znane. Co do staruszków, to wielu z największych zbrodniarzy-dyktatorów dożyło podeszłego wieku. Ale społeczność międzynarodowa i tak chętnie zobaczyłaby ich za kratami. A High Sparrow tak bardzo się od nich nie różnił, no może poza skalą działalności. Przy pozorach skromności i niemal ascetycznym życiu, upajał się władzą i żył w przekonaniu, ze jego działania podobają się bogom. Czyli jak nie przymierzając błogosławiący krzyżowców, czy konkwistadorów duchowny.

ocenił(a) serial na 6
bazant57

Oczywiście, jednak pomimo manipulacji, terroryzmu i nadużycia władzy High Sparrow nie był raczej wart bycia zniszczonym razem z całą świątynią i połową miasta. Bądź co bądź, to był zwykły człowiek i taki los jest w jego przypadku przesadzony (chociaż na karę zasługiwał). To tak, jakby wystrzelić sto rakiet, by zabić Stalina zamiast go po prostu otruć.

ocenił(a) serial na 10
Radoslaw_1917

Tylko, że jakby Cersei otruła High Sparrowa to reszta jego wróbli od razu by się na nią rzuciła. Wolała tego uniknąć i zmieniła wszystkich w popioł... łącznie z zagrażającą jej pozycji Margaery Tyrell