Pierwsza osoba którą po włączeniu widzę: Fatih :) Kto śledził poprzednie seriale tureckie transmitowane u nas ten wie :)
Ale rzecz która rzuciła mi się w oczy, to dynamiczna praca kamery, której szczerze nienawidzę.
Fabuła jak na razie wiadomo, pierwszy odcinek to raczej wprowadzenie. Reszta wkrótce.
no witam :) stary skład widzę ;d
ja się waham właśnie, ale może będę zerkać raz na jakiś czas
młody Fatih jest uroczy
O tak stary skład prężnie działa ;)))) szalejemy tu na filmwebie ;))) zwłaszcza w kiraliku a najlepsze jest to, że żadna z nas już praktycznie go nie ogląda ;))) no może ja jestem jedna, która nie widziała tylko 6 odcinków, reszta poległa Madzik na 17- tym a Słoneczko na 26 chyba ;))) a już będzie 43 w Turcji
hohoho, powinni wam stworzyć oddzielny dział na forum filmwebu ;D
a przy okazji czemu już nie oglądacie Kiralika? brak tłumaczeń czy poziom spadł?
czyli dopadło go to samo co Kiraz Mevsimi? ach ci Turcy się nie uczą na błędach wcale
niestety, ale tak ;(((
Kiralik dopadło to samo co KM, czyli wypalenie materiału.
i oni jeszcze planują drugą serię KA, haha :D
dziewczyny wróżą, że 2 seria KA skończy się szybciej niż 2 seria KM :D
Tak jak pisała Vanessa poziom spadł i nam już entuzjazm na dobre....
a serial jest tłumaczony na bieżąco w tej chwili jest w tłumaczeniu i pewnie jutro już będzie dostępny odcinek 42 .... dziewczyny tłumaczki w 4 miesiące zrównały się z Turkami ;))) zdolne są ;)))
Cóż ciągną na siłę fabułę i chcą przedłużyć do II sezonu... pożyjem zobaczym....
Dobra pogadamy o KIraliku w kiraliku, bo się dziewczyny zdenerwują na nas w tym wątku ;)))
hej, mistrzyni, tyle Cię nie było :D
ja widziałam tylko fragmenty pierwszego odcinka i zdziwiła mnie taśma/obraz - jak w filmie dokumentalnym.
No był Fatih z Kontraktu :D Taki tej scenie w samochodzie był pewny siebie :D
a główny bohater niech podetnie włosy, bo wg mnie wygląda niechlujnie.
hey ;P
ja trafiłam przypadkiem, bo wróciłam trochę wcześniej do domu i jak zwykle oglądałam tv do kotleta ;)
a do włosów zgadzam się całkowicie, powinien ściąć tak do uszu, będzie git ;D
Vanessa nie podoba Ci się look Engina wygląda tak latynosko nie ;)))) ja go wolę w KPA z zarostem jest o niebo lepszy ;)
Pierwszy odcinek średni ,ale pewnie się rozkręci.
Główna bohaterka przedstawiona jako skromna dziewczyna.
Ten Kerim sympatyczny się wydaje i niezły tylko mógłby jeszcze włosy podciąć;D Narzeczony Fatmagul również przystojny wgl sami przystojniacy tu grają ;p
Oglądałam kontrakt na miłość i fajnie ,że gra tu Fathi od razu polubiłam jego postać.
Gra też aktor ze WS co wcielał się w Selima chyba jego bohater też lubi sobie wypić xd
Ta bratowa Fatmagul pewnie da jeszcze jej popalić
Czytałam, że ona sporo namiesza chyba wydaje mi się, że Kerim nie będzie brał udziału w tym gwałcie. Zastanawia mnie skoro Kerim będąc dzieckiem widział jak jego matka się powiesiła dlaczego odciął na zdj twraz ojca?
Może to przez niego matka się powiesiła.
On nie będzie brał udziału nie pomoże jej i potem będzie miał wyrzuty sumienia i postanowi wziąć całą winę na siebie by chronić znajomych.
Też mi się wydaje ,że ojciec mógł mieć coś wspólnego ze śmiercią matki pewnie poruszą ten temat.
Tak widziałam w zwiastunie ale nie byłam pewna jeszcze coś o zbrodniach i zemście gadali pewnie Mustafa będzie się mścił w tym m.in na Kerimie. Podobno na tej plaży Fatmagul wpadnie w oko Kerimowi.
Z pewnością później więcej się dowiemy gdyby nie cięli odc z pewnością byłoby ciekawiej a tak odetną w nie wiadomo jakim miejscu i jeszcze jedno ten lektor jest dla mnie jakiś dziwny.
jeszcze przed plażą, na tym przyjęciu zaręczynowym, jutro będzie próbował do niej zagadać... też mi się wydaje, że matka się powiesiła przez ojca.... Fatmagul i Kerim wezmą ślub i Mustafa będzie chciał ich zabić, bo pomyśli, że ona go po prostu zdradziła...
Tak wyczytałam ze streszczenia swoją drogą ten Mustafa to niezły raptus. Nie wie dokładnie co się stało a już chce zabijać ciekawie się zapowiada. Czytałam też, że gdy Fatma i Kerim wezmą ślub to ona będzie go nienawidzić z całych sił on również nie będzie jej darzył sympatią ale z czasem się w niej zakocha. Sam zgłosi się na policję (swoich kolegów też wsypie) i opowie o tym co się stało żeby zapłacili za to co zrobili.
Dla mnie tytuł jest kompletnie zrypany jaki Grzech Fatmagul?
No tytuł naprawdę nie pasuje do filmu. Oni najpierw będą go próbowali wrobić tzn jego bogaci przyjaciele, bo on nic nie będzie pamiętał...więc kto wie czy ta miłość spowoduje, że doniesie na nich czy chęć zemsty.
A ja się nie zgodzę, że tytuł nie pasuje. Jest przewrotny. Dziewczyna zostaje skrzywdzona, a wszyscy zachowują się, jakby zrobiła coś złego, popełniła jakiś grzech. Dodatkowo w opinii miejscowej społeczności popełnia kolejny "grzech", bo postanawia walczyć o ukaranie gwałcicieli, zamiast pokornie zejść ludziom z oczu i ukryć się ze swoją "hańbą".
Ale nawet po turecku tytuł brzmi inaczej niż po polsku i dla mnie też tytuł jest nietrafiony. Tytuły zagraniczne stacje telewizyjne powinny tłumaczyć, a nie wymyślać swoje własne.
Oczywiście, zgadzam się, że jeżeli tytuł da się przetłumaczyć tak, żeby brzmiał sensownie, to powinno się tłumaczyć dosłownie. Nie zawsze jest to możliwe. Czasami tytuł jest grą słów, która ma sens w danym języku, a po przetłumaczeniu na jakikolwiek inny brzmi absurdalnie. Czasami po przetłumaczeniu ma sens, ale brzmi dziwnie. Wtedy powinno się wymyślić tytuł jak najbardziej odpowiadający treści. W tym przypadku akurat uważam, że powinni byli przetłumaczyć dosłownie, ale nie mogę się zgodzić, że tytuł, który wymyślili nie pasuje do serialu. W każdym razie bardziej mi pasuje niż "stracona cześć" czy "popiół z róż", jak to przetłumaczono w niektórych krajach.
Mnie sie osobiscie tytul nawet podoba. Jak slusznie zauwazylas jest przewrotny. Grzech trzeba rozumiec jako metaforę zakłamania. Mogli zostawić oczywiście " W czym winna jest Fatmagul?" i też byłoby dobrze, ale z drugiej strony użycie słowa grzech też jest dobre, prowokujace do refleksji.
Tak to ten co grał Selima w WS. Masz rację, tu też lubi wypić i nawet też się chyba nazywa Selim. :D
Ani Mustafa ani Kerim sympatii nie wzbudzają. Pierwszy traktuje ją jak puszczalską, chociaż cały czas jest mu wierna. A drugi pozwolił na to, by jego kumple ją zgwałcili Fatma ma fantastycznych kawalerów do wyboru.
No trochę to dziwnie zrobili, że nie próbował ich powstrzymać, chociaż by powiedział hej chłopaki zostawcie ją itd, przecież ona mu się podobała...
On chyba do końca nie ogarniał co się dzieje myślę ,że jak wytrzeźwieje to uświadomi sobie co się wydarzyło ma mieć później ogromne wyrzuty sumienia.
Ten Mustafa myślałam ,że jest inny ,ale dzisiaj pokazał swoją drugą twarz okropnie zazdrosny.
druga twarz hahahah dziecko... to jest serial. nie ma przewidywalności, musza być emocje. I naucz się wreszcie, bo już najwyzszy czas, że nikt nie jest albo dobry abo zły, bo kazdy z nas jest sumą róznych tożsamości
Wow nie wiedziałam ,że to serial...
Akurat są takie seriale gdzie bohaterowie dzielą się na kategorie : pozytywny i negatywny.
A pisanie o kimś dziecko kiedy nawet się tej osoby nie zna jest bardzo dojrzałe.
Co do dzisiejszego odc w szoku byłam oglądając ostatnią scenę nie dosyć, że brutalna to żal mi było Fatmy taka biedna dziewczyna. Rozumiem, że Kerim był pijany i pod wpływem narkotyków ale mógł jakoś zareagować a on stał i gapił się jak ciele na malowane wrota.
Dokładnie, nawet nie krzyknął. Kto widzi zło i na nie nie reaguje, jest za nie tak samo odpowiedzialny.
Ja myślę, że on był na takim haju, że ledwo kojarzył co się dzieje. Nazajutrz miał jakieś migawki, ale chyba nawet wtedy do końca nie ogarniał, co się tak naprawdę stało.
Brawooooo Dlugo nad tym myślałyście?! Jezu. Zajmijcie się może rózniczkowaniem czy coś, a nie marnujecie głowki na "jakże trudne rozwikływanie jakże skĄplikowanych scenariuszy byle telenowl"
Nikt nad tym nie musiał myśleć, to było oczywiste, więc nie sil się na złośliwość, bo sarkazm przyda się w innych sytuacjach ;) Kerim, nie był tak obyty z narkotykami i alkoholem jak koledzy, więc oczywiste, że musiał mieć lukę w życiorysie
Tak to Selim tak wogóle to wątek z jego kuzynem przypomina konflikt Bayazyda i Selima z WS i tu i tam rudy jest faworyzowany.
Dzisiejszy odcinek w końcu nakreślił choć trochę sytuację. Ale dalej dużo rzeczy musi zostać przestawionych.
W sumie to można już powiedzieć, że oglądamy w serialu Turcję o dwóch obliczach. Chociaż kobiety tam ubierają się po europejsku. Nie noszą burek, nikabów ani czadorów, to pewne elementy islamskiej tradycji zostały zachowane. Np. dzisiejsza reakcja Mustafy na to, że Fatma goniąc owcę wpadła do wody i szła przez wioskę w mokrej sukience.
w dzisiejszym świecie też byś takich zazdrośników znalazła... widzisz, że jemu przeszkadzało nawet, że Ktoś się pytał ją o toaletę...
Kupiłam sobie świat seriali i po jednej stronie jest Sułtanka Kosem, a po drugiej Grzech Fatmagul, patrzę na tą sułtankę i zastanawiam się skąd znam tą aktorkę, a to jest jedna i ta sama :) a Narzeczona Selima grała w Imperium miłości Tinę, siostrę Szury :)
Podoba mi się fryz głównego bohatera, wydaje mi się, że Wy po prostu mu zazdrościcie włosów :) rzadko która dziewczyna ma takie gęste i błyszczące kłaczki :)
To prawda Kerim ma świetne włosy tylko jakby mu zrobić bardziej męską fryzurę też wyglądałby świetnie.
Ja nie oglądałam dziś drugiego odcinka, zresztą raczej nie będę oglądać tego serialu.
Ale obejrzałam na youtube scenę gwałtu na Fatmagul i brak mi słów......
Jestem w szoku.......
Powinni tych facetów powiesić za jaja. Są skończonymi zerami.
w sumie ja z dzisiejszego odcinka też tylko tyle widziałam, bo trochę nie miałam czasu
ale cieszę się, że powstają takie seriale, które nie pozwalają na bierne radzenie sobie z problemem
niech Fatmagul walczy z tymi zwyrodnialcami
Też uważam, że dobrze iż powstają takie seriale. Nie tylko przyczyniają się do zmiany mentalności ludzi w Turcji, ale i mentalności ludzi w ogóle. Bo niestety nadal tak bywa, że potępiana jest ofiara gwałtu ("pewnie sprowokowała, bo się za szeroko uśmiechnęła albo miała za krótką spódniczkę albo za obcisłe spodnie" itp.), a gwałciciel jest cacy.
A najbardziej mnie wkurza kara w zawieszeniu za gwałt. Powinna być w zawieszeniu ale za jądra.