1. My, Jaffa, Goauld (nie pamiętam jak się pisze) mieszkamy w jeden galaktyce (nazwijmy ją M1, więc inne to kolejno M2, M3 itp), prawda?
2. Asgard (również nie jestem pewien czy dobrze piszę) oraz Replikatory z M2, tak? Choć wkroczyli do naszej galaktyki M1.
3. Ori znajdują się w kolejnej galaktyce, czyli M3, zgadza się?
Jeśli nie to proszę mnie naprowadzić. Podać błędy. Najlepiej ponumerować tak jak ja to zrobiłem wyżej.
Mam też jeszcze w zanadrzu 2 pytanie:
1. Z której galaktyki pochodzą Pradawni?
2. W której galaktyce znajduje się miasto Pradawnych Atlantis?
Ogólnie rzecz biorąc chce wiedzieć kto (ludzie, jaffa, goauld, asgard, [furlingowie, wraith] replikatory, Ori, pradawni) gdzie mieszkał (możecie podać przykładowe nazwy.
Wiec tak. Pradawni pochodza z galaktyki Pegeza (tam gdzie Atlantis) pozniej udali sie do nas (galatyka drogi mlecznej) gdzie czesc pomarla, a druga czesc poswiecila zycie na medycje i wkoncu ascendacje. Jeszcze wczesniej Pradawni podzielili sie na dwie grupy, dobra i zla. Poniewaz Ci zli chcieli wykorzystywac ludzi dla wlasnych korzysci. Ta zla to Ori i udali sie do "Galaktyki Ori" taka mamy nazwe w serialu. Ta dobra, inaczej Alteranie o ile pamietam juz pisalem najpierw Pegaz gdzie Atlantis itd, potem ich wlasny wymysl to jest Wraith ewoluowal i stal sie dla nich powaznym zagrozniem wiec uciekli.
Asgard nazwy ich Galaktyki nie pamietam, chyba byla podawana w serialu.
Replikatory mamy ich dwie wersje. Nasza i Altlantisowa. I nasza zostala stworzona w naszej galaktyce przez androida, ktory stworzyl je aby miec... zabawki. Dalsza historie replikatorow od nas znamy.
Natomiast replikatory z Atlantis to juz co innego. Nazywaja sie Asuranie. Zostali stworzeni prze Pradawnych, potem jak zwykle, eksperyment wymknal sie z pod kontroli i znukowali ich cale miasto, mimo to rasa przetrwala i urosla w sile. Obie wersje, nasza i asuranie nie sa ze soba powiazane.
O furlingach wiemy tyle co nic. Ot byla sobie potezna rasa i nie wiadomo co sie z nimi stalo.
Ludzi czyli Tauri byli tam gdzie sa na Ziemi. Pozniej Goauld trafili na nasza planete i zaczeli ich rozwozic po calej galaktyce. I Goauldzi pierwotnie zamieszkiwali planete ktorej oznaczenia nie pamietam w naszej galaktyce. Poprostu plywaly sobie w smierdzacych stawach, potem wiziely sobie na pierwszych nosicieli Unasow. Potem ludzi i urosli w sile. Jaffa stworzeni przez Goauld.
chwila chwila wróć... poplątałeś
Pradawni pochodzą z galaktyki Ori gdzie dawno temu nastąpił konflikt i te dwie "rasy" sie rozdzieliły a pradawni uciekli do Drogi Mlecznej na Ziemie. Z tamtąd odeszli tysiące lat temu odlatując Atlantydą do Galaktyki Pegaza. Gdzie udało im sie wytrwać dopuki ich Wraith nie zmusili do "zatopienia" miasta i wtedy przez wrota wrócili na ziemie gdzie poświęcili sie ascendencji.
Reszta informacji sie zgadza
Asgardzi pochodzili z galaktyki Idy.
Furlingowie. Nie wiadomo. Wiadomo tylko, że postanowili zrobić coś podobnego do Noxów tzn. zaszyć się w jakimś buszu i dać sobie ze wszystkim spokój, no ale jakiś czas później wymarli.
Wszystko bardzo ładnie-fajnie, ale może prościej?
najlepiej aby wyglądało to tak:
numer Galaktyki (1,2,3 itd.) | Rasa
taka tabelka. Chodzi mi o "dawne dzieje" czyli kto skąd pochodzi... dałoby się?
Najprościej będzie jak dam ci linka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Gwiezdne_wrota
Najważniejsze rasy są tu opisane.
1. Nasza galaktyka - My, Goa'uld, Jaffa, Replikatory itd.
2. Galaktyka Idy - Asgardzi
3. Galaktyka Pegaza - Asurianie, Writh itd.
4. Galaktyka Ori - Ori, Alteranie (Nie chcąc walki z Ori opuścili galaktykę. Potem dotarli do naszej galaktyki, gdzie ich zdziesiątkowała zaraza. Na końcu udali się do galaktyki Pegaza, gdzie jeszcze bardziej uszczuplili ich Writh. Po porażce w wojnie z Writh ostatni pradawni porozjeżdżali się po kosmosie (niektórzy wrócili na ziemię, inni spędzili resztę życia na medytacji chcąc ascendować itd.)
dzięki! przejebane mają Ci Pradawni, no nie? Niby tacy silni a Ori im po dupie dają, jakaś zaraza też, Wraith też, garstka ludzi daje rade Ori, czym udowadniają im, że są lepsi (pokonali też Goauldów, Replikatory, odziedziczyli wiedzę Asgard...)!
Po prostu myślę, że to dziwne: twórcy serialu przedstawili Pradawnych jako tych lepszych, "budowniczych Wrót" a Ludzie (my) i tak jesteśmy lepsi...
Pradawni maja dziwna zasade nie wtrącania się dlatego wydaje ci się że są gorsi. A Ori to pradwani co sie tracaja wiec sam widzisz jacy sa gorsi i pradawni by takmogli. Ah te zasady :) ehhe