PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34050}

Gwiezdne wrota

Stargate SG-1
1997 - 2007
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27349
7,3 3 krytyków
Gwiezdne wrota
powrót do forum serialu Gwiezdne wrota

Nie wiem czy coś mnie omija, czy tak kultowy serial ma gigantyczne nieścisłości ?
Obejrzałem 1 sezon, zaczynam drugi, ale zastanawiam się, czy warto.

Przykładowo w sezonie 1 w odcinku 1, kule z karabinów ludzi odbijają sie o zbroje jaffa, a w ostatnim odcinku jaffa w tych samych zbrojach padają jak muchy od karabinów ludzi.
A najbardziej zaskakującą akcją było, gdy Skaara już jako syn Apofisa, dostał dwie kulki z pistoletu i padł, gdzie Teal'c oberwał milion razy z wszelkich broni i w okamgnieniu zdrowiał (bo larwa Goaulda go leczyła).

W międzyczasie było mnóstwo beznadziejnych rzeczy (typu, wrota w jaskini na antarktydzie, które energię pobierały z d**y, albo nielogiczna koncpecja statków kosmicznych Goauldów (na paliwo?! technologie, broń laserowa a statki kosmiczne na benę?!) i wiele innych, ale dawało się przymknąć na te rzeczy oko, jednak ostatni odcinek sezonu 1 był już przesadą.
Więc zastanawiam się czy coś źle zrozumiałem, czy coś mnie ominęło ?
Gdyż serial rzekomo tak kultowy, nie spodziewałem się tak wielkich nieścisłości.

ocenił(a) serial na 10
blazkowicz15

Pierwszy był masz rację trochę odmienny od reszty. Ale potem jest juz lepiej. A wrota pobierają energię ze sterownika jak nie wiem ale tak było (a sterownik był ale to nie ważne bo to tunel przychodzący był na Antarktydę). A statki tam było że na paliwo na pewno nie wiem na jakie. na pewno nie na benzynę. Broń na naquadah ciekły była. A kule nie wiem może zmienili naboje bo potem już zabijają się. A z leczeniem się to leczą się jak maja sarkofag lub goaulda w sobie)

666Slimak666

No tak paliwo, (benę napisałem tak potocznie), w każdym razie przy tak zaawanasowanej technologii jaką posiadali goauldowie, statki napędzane paliwem (zamiast jakąś energią, generatorami, prądem etc), wyjątkowo nie pasowały moim zdaniem, a jako że potrzebowali motywu z łatwo wybuchającym materiałem, to to paliwo wyszło moim zdaniem nieco przewidywalnie/naiwnie - wciśnięte na siłę.
Teal'c się leczył bez sarkofagu (np jak go podźgali nożem, albo dostał z broni jaffa),a o ile się nie mylę Skaara też miał właśnie goaulda w sobie, do tego jeszcze super moce jako syn Apofisa, a dwie kule z pistoletu od O'Neila wystarczyły żeby padł, co patrząc z perspektywy co Teal'c przeżywał, wyjątkowo mnie zaskoczyło.
Najprawdopodobniej kule musieli jakoś zmienić, tylko szkoda że wzmianki o tym nie było w serialu, bo przez to wychodzi tak głupio na "pierwszy rzut oka", jeśli ktoś pamięta pilota.
Mam wrażenie, że sezon 1 w połowie zaczyna się robić taki "na siłę", że koncepcja serialu była dobra, ale scenarzysta w połowie się wypalił i nie chciał wysilać, stąd takie rozwiązania naiwne momentami.
Ale jeśli sezon 1 jest "pięta Achillesową" serii to dam jeszcze szansę sezonowi 2, a nóż parę rzeczy się wytłumaczy.

ocenił(a) serial na 10
blazkowicz15

Akurat pierwszy odcinek jest dość sławny ze względu na swoje wpadki. Kule odbijające się od zbroi to pikuś. Powiedz jak Aopfis wybrał adres powrotny? xD
To takie tam małe podsumowanie ;). W necie jest sporo o takich wpadkach we wszystkich serialach ;).

PS
W jednym odcinku Tealc nie swojego symbolu na czole :D.

lakimakromedia

Sezon 2 odcinek 15 :) tunel tylko w jedna strone? ciekawe, utkneli na planecie, nie moga wybrac adresu ale gadac moga