Poszukuje takiej osoby coby widziala juz conajmniej 10 sezonow i wyjasnila mi dokladie o co chodzi z tymi rasami, o ktorych wspomina Jakson w pierwszych 2 odcinkach sezonu 9-tego !!!!!!!!!! Pradawni to w koncu pradawni czy Ori czy co /??
do tego nie trzeba oglądać wszystkich serii :) choć oglądałem wszystko co wyszło o stargatach :)
pradawni i ori byli kiedyś jedna rasą jednakże kilkanaście tysięcy lat temu nastąpił miedzy nimi rozmał i poszli dwiema drogami. Pradawni przenieśli się do naszej galaktyki i w niej rozsiali życie, o czym nie wiedzieli do tej pory Ori, którzy zostali w pierwotnym miejscu. Ewoluowali osobno, wykształcając różne kultury i wierzenia. Ostatecznie jedni i drudzy uzyskali możliwość ascendencji z której skorzystali. Jednakże Ori dzięki ascendencji zaczeli wykorzystywać normalnych ludków jako tanią energie :) a pradawni przyjeli zasadę nieingerowania w życie nie ascendentów. W ten sposób wyróżnia się dwie odrębne nacje w konflikcie. Jeszcze jakieś pytania ? :)
ja widziałam wszystkie no i SGA ale chyba wcześniejsza osoba powiedziała wszytsko nic dodać nic ująć. Z mego punktu widzenia na pierwszy rzut oka można stwierdzić że prawdawni są dobrzy,a ori źli. Na drugi rzut oka pradawni już nie sa tacy idealni, nie obchodzi ich nawet zniewolenie całych galaktyk. Moim zdaniem wten sposób równowaga jets dosc zachwiana bo mamy złych i obojętnych.
No ok, a w odcinku Avalon Daniel znalazl ksiege w ktorej jest mowa jeszcze o jakiejs rasie, kojarzycie ? Domyslalem sie ze to ta sama rasa a dwie drogi ale tam non stop byla wzmianka jakby o innej jeszcze rasie ze wojna byla czy co ? Mowili o tych ktorych widzielismy a Avalonie, w ktorych sie Daniel i Vala zamienili ??
z tego co pamiętam to jest mowa o tej właśnie pierwotnej rasie z której wywodzą się pradawni i ori, ale ze względu że nie można ich nazwać ani pradawnymi ani ori są nazywani jako osobna rasa. Wtedy jeszcze nie byli tak rozwinięci i bardziej przypominali ludzi. Ludzie którzy byli pod władzą ori w których się wcielili Daniel i Vala to są albo pozostałości po rasie ori przed ascendencja (nie wszyscy pradawni też ascentowali) albo stworzeni przez ori słudzy.
Ok juz po kolejnych odcinka ciutmi sie wyjasnilo, wielkie dzieki. Ale wspolczuje druzynie ze wpakowali sie w wojne z Ori heheh biedni !!!
A Vala niezla jest :)
no jakby nie było nie mieli za dużego wyboru nie wiedzieli gdzie lezą :) bardziej mi sie Carter podoba :P
jakby nie było dobierają tak laski do seriali żeby zawsze się podobały :) nie znam serialu w którym występują same paszczury :)
Hmm ale dla mnie laski kojarza sie raczej z sex blonnd mlodymi dupami a tu raczej graja dojrzale kobiety.
no tak, a wyobrżasz sobie żeby jakaś 20-stka dowodziła grupą zadaniową w bazie wojskowej... pomimo że jest to serial sf to jakieś realia musi mieć :) a pozatym już niby 10 lat ratują świat więc mają prawo dojrzeć :D
a Vala przecież też była nosicielką goulda przez jakiś czas więc nie jest taka młoda
hhehe :) skoro jest to tak bardzo ważne dla ciebie :) to mogą to być piekne kobity zamiast lasek :)
Ok, ale wiecie co jedyna jedyna rzecz mnie denerwuje w tym serialu ! Daniel Jackson powinien zmienic okulary !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jezu jak on debilnie wygladaaaaa, a byly odcinki gdzie mial fajne okulary !!!! Te oprawki sa do d......
rzecz gustu :) jak dla mnie te oprawki wyrażają jego osobe i jakby były inne to nie był by juz ten sam Daniel :)