Witam mam takie 2 pytania;
1. Po obejrzeniu GW ( film ) od razu wziąłem się za Atlantydę i tutaj mam mętlik gdyż w filmie to Ra
był na ziemi tą super zaawansowaną postacią więc czy starożytni żyli jeszcze przed nim ? A może
on był jednym z nich lub jakiej rasy on był ( tej wymarłej )
2. Czy w serialu grupa z Atlantydy trafi na starożytnych ? ( mam dopiero 3 odcinek 1 sezonu, ale
sam się proszę o ten spoiler gdyż strasznie chcę to wiedzieć )
1. Ra był 3000 do 4000 lat przed naszą erą. A starożytni ewakuowali się 10000 lat temu na ziemie i nie wiadomo co po tym zrobili bo teoretycznie został tam tylko posterunek z wrotami na Antarktydzie nic więcej.
Wiadomo, co zrobili. Wznieśli się i podzielili się na dwie frakcje. Jedna z nich to ci "normalni" wznieśli starożytni (jak na przykład Merlin i Gaja), a druga frakcja to Ori.
Wznieśli się tak, ale jeśli się nie mylę to podział na Alteran i Ori nastąpił na długo przed wzejściem, ponoć na długo przed stworzeniem sojusz z Azgardami, Fulringami i Noxami. Oraz to że po opuszczeniu Ziemi, przez długi czas prowadzili no dość opłakaną w skutkach wojnę ze Zjawami, głównymi antagonistami Seri Atlantis w galaktyce Pegaza.
W sumie racja, że podział nastąpił wcześniej. Ale fakt też, że wiadomo, co się z nimi stało się :)
Jestem wielkim fanem to spróbuje jak najprościej odpowiedzieć na twoje pytania :)
1.Ra - jest to Goa`uld. Goa’uld jest to rasa pasożytnicza przypominająca węże. Biorą sobie ludzi jako nosicieli. Są bardziej rozwinięci technologicznie niż ludzie. Nie są bogami tylko się pod nich podszywają. Jest to rasa z naszej galaktyki. Rasa ta prawie doszczętnie została zniszczona.
Starożytni (Pradawni, Alteranie) byli rasą nie z naszej galaktyki. Pochodzili z galaktyki Pegaza (tam gdzie znajduje się Atlantyda) żyli wiele tysięcy lat przed Goa’uld i przybyli do naszej galaktyki, kiedy Goa’uld jeszcze nie istnieli.
Wiec Ra nie ma związku z Pradawnymi. Zupełnie 2 inne rasy zupełne inne lata życia.
2. Czy trafią na pradawnych? Tak. Kilku spotkają ale to nie wielu bo rasa Pradawnych już nie istnieje na naszym stadium ewolucyjnym. Pradawni po tym jak udali się na Ziemię przeszli ascendencję czyli przeszli na wyższy poziom ewolucji i opuścili swoje ciała i żyją jako czysta energia. Jest zasada iż po ascendenci nie mogą się wtrącać w życie istot na niższym poziomie ewolucyjnym a więc wracając do pytania spotkają takich pradawnych którzy się sprzeciwili tej zasadzie, ale to pojedyncze przypadki. Serial raczej skupia się na innych rasach i na wykorzystaniu technologii pradawnych.
Jak masz jeszcze jakieś pytanie to pytaj :)
Małe sprostowanie - Starożytni nie pochodzili z Pegaza. Pochodzili z galaktyki, którą rządzili Ori. Tam właśnie nastąpił podział na dwie frakcje - Starożytnych (Lantian) i Ori. Alteranie to właśnie Starożytni i Ori. Ori byli bardzo fanatyczni i mieli zdecydowaną przewagę liczebną, więc Lantianie postanowili odejść. Do Drogi Mlecznej przybyli ok. 60 milionów lat temu; założyli swoje placówki na Ziemi i Dakarze. Około 5-10 milionów lat temu Lantianie musieli znowu uciekać. W Drodze Mlecznej rozpętała się zaraza, której nie potrafili wyleczyć. Tym razem udali się do galaktyki Pegaza. Tam przypadkowo przyczynili się do powstania rasy Wraith, a później w celu walki z nimi stworzyli Replikatory. Nie mogąc wygrać wojny, około 10 tys. lat temu ewakuowali się na Ziemię.
To tak w telegraficznym skrócie ;)
Masz na myśli Replikatory z Drogi Mlecznej. O ile wiem, nie miały one żadnego związku z Replikatorami Lantian - te zostały stworzone w Pegazie do walki z Wraith. Później Starożytni stwierdzili, że Replikatory nigdy nie spełnią ich oczekiwań i niemal doszczętnie je wybili.
Bo nie trzeba było się brać za Atlantydę, tylko najpierw SG-1. Taka jest kolejność. Najpierw SG-1, później filmy kinowe (Arka prawdy i Continuum), a później Atlantyda, a na koniec Universe
Ja definitywnie do oglądania zabrałam się od dupy strony. Chociaż jakby nie patrząc to nastąpiło z pełną świadomością..bo przypadkowo natrafiłam na SG-U na AXN i się wkręciłam.
Ale mam wielką nadzieje na jak najszybsze nadrobienie pozostałych seriali i filmów z serii SG.
Na Torrentach chyba nie znajdziesz tego z lektorem. Nawet nie wiem, czy znajdziesz z napisami. Emul ma sie dobrze, i jest na nim wiele więcej niż na torrentach.
Na torrentach znajdziesz wszystkie sezony w jakości zbliżonej do DVD, a sezony 8-10 w HD. Oczywiście bez polskich napisów, bo te pobieramy osobno ;)
Poza tym lektor odmieniający przez wszystkie przypadki "Goa'uld" poza poprawną wymową oraz tłumaczący mniej niż połowę naukowego bełkotu Carter? Nie, dzięki.
Baza torrent jest w tym momencie obszerniejsza od P2P, wiem bo dużo pobieram. Trzeba tylko korzystać z wyszukiwarek typu The Pirate Bay.
No widzisz. A zapewniam Cię, że wielu Polaków woli lektora, bo mają w nosie bełkot Carter, a wolą słuchać polskiej mowy :)
Wolą lektora, bo są leniwi. A potem trzeba im tłumaczyć o co chodziło w filmie, bo lektor czegoś nie przetłumaczył lub przekręcił.
Oczywiście, że tak. Sam to niedawno napisałem na innym forum o innym filmie. Ale tacy ludzie też istnieją, i maja prawo obejrzeć film. Po za tym akurat w Stargate lektor jest OK. Sam oglądałem cały serial (mam na blu-rayach - 10 płyt) z lektorem i było OK.
Polski lektor straszliwie spłyca ten serial. 3/4 żartów jest przetłumaczone źle lub wcale. to po prostu trzeba oglądać w oryginale, ewentualnie posiłkując się napisami. (najlepiej angielskimi). Cały urok tego serialu to krótkie teksy np Onila, które są zabawne w określonych sytuacjach.
Jak na razie nie mam takiej możliwości bo zostałam przerzucona na neta z transferem, więc pozostaje mi oglądanie tego co leci w tv.
I;e ja bym dał aby wymazać sobie całą historie Stargate i zacząć wszystko oglądać od nowa.