Od dwóch dni oglądam na AXN. Nigdy nie oglądałem tego serialu regularnie. Planowałem zacząć, bo widziałem kiedyś kilka odcinków i mi przypadł do gustu oczywiście :] Na AXN nadają aktualnie 5 sezon (13 pierwszych odcinków sezonu już wyemitowano). I tu moje pytanie. Czy nie zepsuję sobie całej zabawy oglądając serial od tego momentu? Czy serial wykorzystuje jakieś wątki ze wsześniejszych sezonów, które lepiej poznać? Wiem, że i tak jestem całe 100 odcinków w plecy i na pewno wszystkie kiedyś nadrobię :D
To zacząłeś podobnie do mnie, bo moje pierwsze spotkanie z SG-1 również odbyło się dzięki emisji serialu we wspaniałej stacji AXN.
W piątym sezonie znamy już praktycznie niemal wszystkie wątki, które z mniejszym i większym powodzeniem są przez twórców rozwijane w kolejnych latach. Ogólnie rzecz biorąc fabuła nie jest jakoś specjalnie skomplikowana, choć dość obszerna - niemniej jednak sądzę, że po kilku (bądź kilkunastu) odcinkach, niedoświadczony widz powinien się bez problemów "wdrożyć" w świat Gwiezdnych Wrót. Pomagają też "przypominajki", które nieraz pojawiają się na początku odcinków, taki mini-skrót najważniejszych wydarzeń.
A w razie jakiś poważniejszych dylematów, zawsze można zgłosić się z pytaniem na forum, na pewno znajdzie się jakiś czujny fan, który pośpieszy z odpowiedzią;>
Jeśli chcesz zmarnować sobie "historię" i na zawsze pozbawić przyjemności obejrzenia tego serialu po kolei, to oglądaj. Dla mnie to podwójna głupota: oglądanie z lektorem i nie od początku.
Dzięki. Mimo że mnie strasznie korci, to chyba odpuszczę sobie jednak oglądanie serialu od połowy i cierpliwie poczekam, aż zaczną nadawać wszystko na nowo. Co do tłumaczenia to ja wolę wszystko z lektorem niż z dubbingiem, jak to ma miejsce u naszych zachodnich sąsiadów. Ale zgodzę się, że najlepsze są jednak napisy ;] Pozdrawiam wszystkich fanów :D