chciałbym zacząć przygodę ze stargate, na koncie mam jedynie kinówke Emmericha. Jak mam zacząć z serialami? jaka jest chronologia? czy mocno są ze sobą powiązane? znalazłem Sg-1, atlantis, universe i wiem, że jest parę filmów telewizyjnych, w jakiej kolojności to ogarnąć?
Stargate - Film pełnometrażowy z 1994 roku jest początkiem całej historii.
Stargate SG-1 - 10 sezonów serialu z lat 1997 - 2007
Stargate Atlantis - można oglądać równolegle od 8 sezonu 8 SG-1 ale wg mnie to nie ma mniejszego sensu bo się może pomieszać. Zupełnie nowi bohaterowie i nowi wrogowie. 5 sezonów serialu z lat 2004 - 2009 {znaczy naprzemiennie odcinek 01.08-01.01 do końca SG-1)
Stargate: The Ark of Truth - Drugi film pełnometrażowy.
Stargate: Continuum - Trzeci film pełnometrażowy. Te dwa filmy to tak naprawdę uzupełnienie serii SG-1 więc można je obejrzeć nawet przed Atlantis.
Stargate Universe - Kolejna odsłona serialu, znowu nowi bohaterowie i nowi wrogowie. Jest to zupełnie nowy serial i nie odnosi on się w żadnym stopniu do poprzednich odsłon.
Właśnie obejrzałem film Gwiezdne wrota, czy tak jak napisałeś teraz serial Stargate SG-1 powinienem oglądać czy przed tym jest jeszcze film(pilot do tego serialu) Gwiezdne wrota: Dzieci Bogów?
Od dawna zamierzałem zacząć przygodę ze Stargate, ale czekałem aż w tv puszczą film z 1994, w końcu się doczekałem ^^
Jest tak Film 1994 potem normalnie był pilot zaliczany jako 1 i 2 odcinek pierwszego sezonu SG-1. Ale jakoś niedawno chyba wypuścili ten sam plot tylko z dodanymi scenami (dodatek dla fanów nie wiem czy warto 2 razy to samo pod rząd oglądać, jak chcesz).
Zdecydowanie nie warto oglądać tej popsutej wersji z 2009.. jak ktoś pierwszy raz ogląda serial to nie będzie wiedział o co chodzi dalej, bo wycięte zostały sceny. Najpierw film w 94r potem serial SG-1 w którym "dzieci bogów" to dwa pierwsze odcinki.