8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 59595
7,7 42 krytyków
Heweliusz
powrót do forum serialu Heweliusz

Świetny

ocenił(a) serial na 9

Czekałam na ten serial od kilku miesięcy. Lubię warsztat Holoubka ,za to nie przepadam za kreacjami Różdżki oraz Szyca. Nie z braku ich talentu ,ale z przesytu, bo grają dosłownie wszędzie. Strasznie bałam się, że schrzanią taką historię. Myślałam też, że 5 odcinków to będzie stanowczo za dużo: dłużyzny, przeciąganie. Po seansie mam wrażenie, że jednak serial był wręcz skrótem tej tragedii. Jestem wnuczką dwóch oficerów PLO, córką rybaka dalekomorskiego z Dalmor, gdynianką widzącą z okna promy Gdynia-Karlskrona. Opowieści o „wałkach” armatorów, statkach-trupach, wypadkach i układach na szczeblach znam od ponad 40 lat. Dziurka w furcie to bzdura: trawlery Taty stały na łowiskach czasem 6 mcy na gorszych morzach, sztorm nie sztorm: a te jednostki nie posiadają zamkniętych ruf. Za to wyjście statków niesprawnych to temat rzeka. Nie na darmo marynarze mieli swoich armatorów na czarnej liście. Wracając do tematu: serial sztos. Na minus tylko ilość odcinków. Po lekturze książek o Heweliuszu uważam, ze spokojnie można było pociągnąć wątki .