8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 59595
7,7 42 krytyków
Heweliusz
powrót do forum serialu Heweliusz

Świetnie zrobione. Realizm epoki, wierność wydarzeniom, kapitalne zdjęcia i muzyka, scenografia. No ciacho z kremem. I bije na głowę wszelkie amerykańskie bzdety. Kawał świetnego kina na światowym poziomie. Warto!

ocenił(a) serial na 9
Balum_balum

Rozmach realizacyjny wprost niewiarygodny. Holoubek wyraźnie lubi ten czas transformacji i dobrze się scenograficznie w tym czuje i to się widzowi udziela. Jakie mam zarzuty? Ostatnia scena, rozmowa z córką, taka banalna, nieprzystająca, taki happy end na siłę, chcę zdawać na nawigację, a może pojedziemy na narty, no nie, błagam. Brakowało mi sceny seksu między Żurawskim a Dereszowską, nie zaszkodziłaby. No i za mało odcinków, powinno być 10 odcinków, bo ja też lubię się napawać tą scenografią, tym światem wykreowanym przez Holoubka, więc pięć odcinków pozostawia niedosyt.

ocenił(a) serial na 8
Dramat

Trudno się nie zgodzić. Spokojnie mógłby mieć 10 odcinkow. Ale nawet z drobnymi wadami - to jest klasa światowa.

Balum_balum

Ta „wierność wydarzeniom” to chyba tak nie za bardzo, biorąc pod uwagę, że większość to wymysły scenarzysty. Cały problem z tym serialem jest taki, że ludzie teraz wierzą, że to wszyściutko prawda… 

ocenił(a) serial na 8
zofiam_filmweb

Może najpierw poczytaj coś na ten temat zanim zarzucisz brak wierności. Kapitan żeglugi wielkiej ktory przez 20 lat zajmował sie Heweliuszem i pomagał rodzinom w dojściu  do prawdy udzielił wywiadu Onetowi w którym stwierdził że ten serial to jest wręcz dokument.

Balum_balum

Jeśli tak stwierdził o całym serialu to źle to świadczy o jego rzetelności. Nawet osoba nie znająca szczegółów katastrofy zauważy bardzo dziwne zbiegi okoliczności w tym serialu, zwłaszcza w ostatnim odcinku.

ocenił(a) serial na 4
Balum_balum

Dokument chyba o wszystkich teoriach spiskowych i naciąganiu fabuły :)

ocenił(a) serial na 7
Balum_balum

"wierny wydarzeniom" a połowa zdarzeń to jakieś posklejane teorie spiskowe (przewożenie broni) a druga to wymysły (ginący ławnicy)