8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 59595
7,7 42 krytyków
Heweliusz
powrót do forum serialu Heweliusz

Serial świetny

ocenił(a) serial na 9

Tylko skąd ta maniera filmowców, że wszystko musi być takie niebiesko-brązowe? Dlaczego nie może być po prostu w naturalnych barwach?

ocenił(a) serial na 9
rafal_bigda

Kolorystyka idealnie pasuje do tego filmu. Nie tylko, ze styczeń, morze, biurowce. Ale też tak się tworzy klimat: zimno, zagrożenie, chłodny dystans, nieprzyjazne brązy biurowe. Taki niebieski to też kolor smutku.

piotrowy

Pomijając całą poetycką wypowiedź, to tego typu grading jest poprostu standardowy dla polskich produkcji, które chcą być jakoś bardziej artystyczne.

ocenił(a) serial na 7
piotrowy

Wg mnie również miało być to skojarzenie z kolorem morza.

ocenił(a) serial na 8
rafal_bigda

Ja to widzę tak: 1. styczniowa szarzyzna przełomu systemów - kto wtedy żył i pamięta, ten wie. Było szaro, buro i biednie, bezrobocie ponad 20 procent, paskudnie trudny czas. 2. Poza tym temat - ma być atmosfera smutku i marazmu. 3. ma być odczuwalna postkomuna, niby nowy system, ale stare myślenie - Polska była wtedy jak ten Heweliusz

ocenił(a) serial na 9
iwonrud

Dobrze opisane. Pamiętam ten rok doskonale (brałem wtedy ślub) . Niby komuna się skończyła, ale w 1993 roku mentalnie była jeszcze w rozkwicie. Fatalne czasy. Szaro, brudno i biednie.