8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 59595
7,7 42 krytyków
Heweliusz
powrót do forum serialu Heweliusz

Serial bardzo mi się podobał. Podobało mi się również to, że twórcy wyraźnie zaznaczyli na początku, że serial jest ich wizją artystyczną. Co mi się nie podoba to forsowanie konkretnej tezy, co może zmylić szerszego odbiorcę, który ma prawo zakładać, że serial będzie możliwe wiernie trzymał się faktów (z elementami fikcji), bo przedstawia prawdziwą historię tragedii, która wydarzyła się przecież nie tak dawno. Trochę to razi, bo żyją jeszcze rodziny ofiar, ludzie zaangażowani w śledztwo i myślę, że mogli zostać potraktowani niesprawiedliwie.
Z dostępnych szerszemu odbiorcy opisów badania tragedii wątek krwiożerczej komisji, która od pierwszych dni po katastrofie próbuje za wszelką cenę uratować dupę armatora ma się nijak do faktów. A takich akcji jest tam więcej. Myślę, że przez to serial wiele traci względem Czarnobyla, w którym generalnie wszystko się zgadzało, a fikcja na potrzeby fabuły była tylko uzupełnieniem całości. W Heweliusza mamy generalnie fikcję, dla której katastrofa promu jest fabularnym uzupełnieniem.

marcin__31

Bardzo podobnie ma się rzecz w filmie Gniew Oceanu (swoją drogą rewelacyjny film, kto nie widział temu polecam). Czytałam, że rodziny ofiar wnosiły pozwy na producenta filmu ponieważ przedstawił ich w filmie jako niekompetentnych, podejmujących nadmierne ryzyko, zdesperowanych i pazernych na pieniądze co wg rodzin mijało się dalece z prawdą.