8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 59595
7,7 42 krytyków
Heweliusz
powrót do forum serialu Heweliusz

Pod względem realizacji i efektów super. Gra aktorska też świetna, ale jedyne co tam się pokrywa z tą katastrofą to nazwisko kapitana i postacie jego rodziny.
Całość fabuły to zmyślona historia osadzona w wydarzeniach zatonięcia promu napędzana przez teorie spiskowe jakie wokół tego wypadku krążyły. Poza tym przestawiają je tam tak jakby w rzeczywistości zostały potwierdzone i udowodnione przez poboczne osoby, które jakimś cudem potem nie mogły tego przestawić przed sądem. Nie będę spoilerować.
Całość należy traktować jako wyobrażenia reżysera i wtedy na spokojnie można dać 8/10. W żadnym wypadku jako źródło wiedzy o tym co tam się wtedy wydarzyło.

ocenił(a) serial na 3
Ivelise

Dokładnie i powiem więcej - całość fabuły opiera się bardziej na historii zatonięcia promu Estonia i teorii spiskowych związanym z tym wydarzeniem, aniżeli o zatonięciu Heweliusza... Dziwne to i mi się serial Heweliusz nie podoba. Uważam przede wszystkim, że chronologią wydarzeń została kiepsko przedstawiona. Wolałbym abyśmy jako widz, na początku poznali bohaterów, a nie w ten sposób że serial zaczyna się od zatonięcia promu i później tylko takie migawki właściwie z tego wydarzenia, a 90% to przegadane sceny z moim zdaniem bardz kiepsko dobranymi aktorami. W dodatku strasznie na pasowały mi wplątane przekleństwa bohaterów - wyglądało to jak zrobione naprawdę na siłę, według mnie brak w tym wiarygodności. Serial nie byl w stanie przykłuć mnie do ekranu, ciagle zaglądałem w telefon. Szkoda bo mialem ogromne oczekiwania.

ocenił(a) serial na 3
p1et

Przepraszam za błędy i literówki ale pisałem na szybko z telefonu, na którym nie potrafię poprawnie pisać, a nie da się edytować wpisu.

ocenił(a) serial na 8
p1et

Też tak mi się zdarzyło, bo edytować można w bardzo krótkim czasie po wysłaniu posta, więc warto sprawdzać tekst od razu.

ocenił(a) serial na 3
kira13

Dzięki, teraz już wiem gdzie jest edycja - trzeba  wcisnąć te 3 kropki. Wcześniej na to nie wpadłem, a miałem zamiar edytować wpis momentalnie po kilkunastu sekundach.

ocenił(a) serial na 8
p1et

Cieszę się, że pomogłam.

p1et

Też mi się ta chronologia nie podobała. Końcówkę katastrofy dali w pierwszym odcinku, a jej początek w ostatnim. Powinien być cały pierwszy odcinek poświęcony scenom z ostatniego. Ale podejrzewam, że to miało na celu czymś zająć widzów. Pewnie doszli do wniosku, że jeżeli dadzą wszystkie sceny katastroficzne na sam początek to później widzowie już będą się nudzić oglądając tylko gadanie i sprawy sądowe.

p1et

Co masz na myśli mówiąc o Estonii, prześledziłam kiedyś sporo dostępnych materiałów na temat Heweliusza, i oczywiście przy okazji poznałam sporo mniej i bardziej realistycznych teorii dotyczących tej katastrofy, i raczej pokrywa mi się to z fabułą serialu?

samotyja

W przypadku Estonii rząd szwedzki faktycznie potwierdził, ze na pokładzie statku przemycano broń.

ocenił(a) serial na 3
samotyja

Kurcze dosłownie 1 listopada czytałem komentarz na YT pod filmem o Estonii, w którym to człowiek opisał historie gdzie ktoś z załogi po latach powiedzial o tym, że Estonia wyplynelą dodatkowo opóźniona bo czekali na jakąś ciężarówkę, która miała wjechać na pokład i kapitan dostał taki rozkaz 'z góry' nie wiadomo od kogo ale miał pojęcia prostu zadbać o to żeby wjechała i nikt nie miał robić rewizji tej ciężarówki. Poszukam tego filmu i tego komentarza, może uda mi się znalezc.

ocenił(a) serial na 7
p1et

To prawda.

ocenił(a) serial na 9
samotyja

Bredzi. Z Estonią ma wspólnego tyle, że również transportowali broń - w rzeczywistości tam szwedzki rząd to potwierdził. Sama katastrofa i jej przyczyny są powiązane jedynie tym, że zatonęli również na Bałtyku. Ani nie oglądał serialu, ani nie ma pojęcia o przyczynach zatonięcia Estonii.

ocenił(a) serial na 9
p1et

Pełną czapkę bzdur nagadałeś. Może gdybyś oglądał serial, a nie jak przebodźcowany dzieciak siedział z nosem w telefonie, to byś tego nie poczynił? Z Estonią serial ma tyle wspólnego, że ta transportowała broń, co również zdarzało się na Polskich promach i było brane pod uwagę na Heweliuszu. Na tym "całość fabuły" się kończy. Ba zresztą w tejże fabule dość szybko wyjaśniają, że "wybuchu nie było, więc ładunek nie był istotny" - "trochę" inaczej niż urwanie furty i dziobu na Estonii, co faktycznie mogło podpalać wyobraźnie odnośnie wybuchu.
Powód zatonięcia w serialu? Zbiorniki balastowe, zawór który się zaciął, przekroczenie linii wiatru. Rzeczywistość? Zbiorniki balastowe, zawór, linia wiatru. Więc gdzie masz tę "całość fabuły"?
Chronologia... Po co miałbyś mieć wprowadzenie bohaterów PRZED katastrofą, skoro fabuła opiera się na śledztwie PO katastrofie. W dodatku kolejne retrospekcje odkrywają kolejne puzzle historii - w tym fakt, że odpowiedzialnym za katastrofę był oficer Skirmunnt (wzorowany na oficerzeLewandowskim, który w rzeczywistości mylił chronologię czy zasłaniał się niepamięcią, a to on sprawował wachtę w momencie początku problemów, tak samo jak on był oficerem z awansu, nie z wykształcenia). Jak wyobrażasz sobie całą resztę historii, gdyby pokazano to w pierwszym odcinku? No myk rodem z Niemiec gdzie konkurencyjna tv zdradziła kto zabił Laurę Palmer w Twin Peaks i widzowie darowali sobie oglądanie.

ocenił(a) serial na 7
p1et

Dla mnie to byl ciekawy zabieg z chronologia bo odkrywamy pomalu ze szczatkow jak bylo.

ocenił(a) serial na 10
Ivelise

W serialu połączone wszystkie teorie te mniej i bardziej prawdopodobne w jedną całość. Natomiast jak ktoś się tą katastrofą interesuje to nic nowego w tym serialu nie ma.

ocenił(a) serial na 10
fikcyjna_postac

ale nic nowego już nie bedzie - posłuchaj podcastu polskiego radia. Płyneli na zderzenie z niemieckim statkiem, dokonali zwrotu, zacieły się zawory. I to jest generalnie bezpośredni powód. Były też okoliczności sprzyjające. Wszystko to zostało pokazane w filmie. Jedynie tylko nie narysowali linii do kropek (trzeba to samemu zgłębić). Broń była przemycana. Opóźniła wypłynięcie. Płynęła ta laska VIP na spotkanie ze Szwedami i nie mogła się spóźnić, wybrano krótszą trasę której sie nie uzywa w czasie zimy, doszedł huragan (podobno nie było takiego na Bałtyku nigdy). Polacy nie polecieli na pomoc (brak umiejętności współpracy w standardzie NATO). Jest o tym 5h materiały na polskim radiu. Film porusza wiele wątków w 5 odcinkach jakie wtedy były na tapecie.