PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=595358}

Homeland

2011 - 2020
7,9 67 tys. ocen
7,9 10 1 66796
7,5 25 krytyków
Homeland
powrót do forum serialu Homeland

Nawet żona zwraca się do Nicka po nazwisku.

ocenił(a) serial na 8
bns

Też mnie to zastanawiało, może żeby podkreślić jego wyobcowanie?

ocenił(a) serial na 8
bns

Hah, też się dzisiaj nad tym zastanawiałem :P trochę to dziwne, ale to hameryka

ocenił(a) serial na 8
bns

Głupota. Od początku się nad tym zastanawiałem. Nie wiem po co robić coś takiego nienaturalnego. Oprócz Abu Nazira to nikt chyba się nie zwracał do niego Nick/ Nicholas

ocenił(a) serial na 8
modzel94

Też mnie to wnerwia zwłaszcza u Carrie która go tak ponoć kocha...

modzel94

Ja wiem czy tak nienaturalne. Sam mam znajomego do którego wszyscy mówią po nazwisku (oprócz rodziców :)) łącznie z jego dziewczyną. Podejrzewam, ze niektóre z osób, które obcują z nim na co dzień nawet nie wiedzą jak ma na imię. Bez przesady, takie sytuacje się zdarzają, nie tylko w Ameryce.

ocenił(a) serial na 10
bns

Może napiszemy petycję?

ocenił(a) serial na 10
Slowianin

nazwisko brzmi bardziej jak imię a imie jak nazwisko. BRODY NICHOLAS :D

ocenił(a) serial na 7
bns

W USA to standardowa forma, tam sie częściej w relacjach służbowych a nawet towarzyskich używa nazwiska niż imienia.

ocenił(a) serial na 8
belorek

Dobrze że Nick tak fajnie określił Carrie na pożegnanie w dwunastym odcinku:D.

ocenił(a) serial na 7
belorek

Dobrze powiedziane. Już dawno temu zauważyłem te 'dziwne' relacje.
W tej produkcji rzuca się to w uszy kiedy Jessica mówi do niego Brody; choć nie pamiętam czy zwraca się tak tylko w gniewie.

ocenił(a) serial na 8
chicken

Cały czas tak mówiła:D.

ocenił(a) serial na 9
bns

To samo tyczy się House`a. Wilson - to nazwisko, Cuddy - nazwisko, Foreman, Chase, Taub, Cameron - również, no - jest jeszcze 13-tka, ale to w tej chwili nie ważne. I Amber też była nazywana imieniem. Coś w tym jest, że w Stanach bardziej używa się nazwiska. Chociaż w Polsce jest zupełnie inaczej?

bns

często w Ameryce tak mówią

ocenił(a) serial na 8
bns

Ale on tak sam o sobie mówi. Sezon 1 Odcinek 1, 10:22, scena gdy żonka po bzyku z kolegą odbiera telefon.

ocenił(a) serial na 9
Kocio

Akurat odbieranie telefonu z użyciem nazwiska, to nic specjalnego. Także w Polsce. Szczególnie wśród służb

ocenił(a) serial na 8
bns

To, że wszyscy się tak do niego zwracają, nie jest dziwne, zwłaszcza w amerykańskim serialu, tylko ta żona mnie dziwi, bo sama ma przecież na nazwisko Brody O.o

ocenił(a) serial na 9
Mers

Brakuje jeszcze tylko tego, by dzieci zaczęły do niego mówić po nazwisku... w sumie córka już się inaczej nazywa ;)

ocenił(a) serial na 8
bns

typowe zachowanie w USA, do większości ludzi mówisz po nazwisku zarówno w pracy jak i poza, jeśli to Twój przyjaciel (best friend) albo naprawdę bliska osoba to wtedy dopiero używasz imienia, w przypadku zaznaczenia czyjejś osoby używasz pełnego imienia i nazwiska. Poza tym wielu ludzi może mieć to samo imię co może być mylące np. w wojsku zwracać sie do kogoś John podczas gdy w zespole jest i Jonathan i John - wtedy nie wiadomo do kogo mówisz tak naprawdę podczasy gdy powiesz Brody to konkretnie wiadomo, o którą osobę Ci chodzi

ocenił(a) serial na 9
spectralheaven

Problem pojawia się w przypadku tych samych nazwisk, co wcale nie jest takie wyjątkowe. Powiedziałabym, że ostatnie trendy za oceanem wskazują raczej na wymyślanie dziwnych imion dzieciom, które oznaczają często przymiotniki lub rzeczowniki