Homeland

2011 - 2020
7,9 67 tys. ocen
7,9 10 1 67319
7,6 20 krytyków
Homeland
powrót do forum serialu Homeland

Szok i niedowierzanie. Pierwszy sezon Homeland będzie w TVP1 od 9 września.

assassin2601

O proszę. Myślałam o zaczęciu oglądania teraz, ale skoro ma być w TV...
Dawno nie oglądałam seriali na godzinę w TV. Znając życie oglądnę tak pierwszy odcinek, a potem w necie całą serie na raz :D

ocenił(a) serial na 7
assassin2601

Wreszcie jakis dobry serial w TVP. Oczywiscie nie bede tam tego ogladal, bo w tym czasie poprzez net zaznajamiac sie bede z fabula sezonu numer 3.

per333

Według zapowiedzi każdy odcinek ma być emitowany o godzinie 21:50. W przypadku emitowanego wcześniej na tym paśmie Downton Abbey godziny trzymali się prawie zawsze, chociaż należy pamiętać, że wcześniej jest nieregularne pasmo Teatru Telewizji.

Ciekawi mnie od czego była uzależniona godzina emisji. Wg. zapowiedzi program będzie od lat 12, co dziwne, bo w USA było TV-MA (odpowiednik od 17 lat). Z kolei The Walking Dead (sezon 3), które też będzie emitowane w TVP1 w soboty jest 18+ (po 23:00) mimo że w USA było TV-14.

ocenił(a) serial na 8
assassin2601

W końcu przeciętny Kowalski obejrzy coś ciekawego. Szkoda mi ludzi, co całe życie, oglądają jakieś gnioty, typu ksiądz na rowerze-policjant, bo nie są świadomi, jak dobre rzeczy wychodzą za oceanem.

jasiekhh

Ludzie, w szczególności młodzi, coraz bardziej zdają sobie z tego sprawę i szukają innych, lepszych treści, ale osoby w wieku ~35-40 lat, nieobeznane aż tak z tym, co dzieje się za naszymi granicami, same nic nie zrobią. Najsmutniejsze jest to, że często ci ludzie, bez wskazówek od innych, młodszych, nie wyjdą poza nasze polskie horyzonty. Ja moim rodzicom podsuwam różne filmy, albo seriale, ale dla nich największym problemem są napisy, a nie lektor (ja z kolei odwrotnie, jak w TV nie da się wyłączyć lektora, to zwyczajnie nie obejrzę).

ocenił(a) serial na 8
assassin2601

Zgadzam się, jednakże troszkę przesadziłeś z tym przedziałem wiekowym .Myślę, iż problem ten dotyczy ludzi koło 50 wzwyż. Co do napisów, to nic dziwnego, że za nimi nie nadążają, skoro przez kilkadziesiąt lat byli przyzwyczajeni do lektora. Uważam, iż na co dzień anglojęzyczne filmy/seriale w tv powinny być z napisami, co pozwoli oswoić się z nimi starszemu pokoleniu, a także pozytywnie wpłynie na chociażby podstawy języka angielskiego. Podobnie jest w Skandynawii.

P.S Zapraszam do bitwy postaci "Homeland", która ma na celu weryfikację popularności bohaterów serialu. Szczegóły w poniższym linku. Pozdro

http://www.filmweb.pl/serial/Homeland-2011-595358/discussion/Bitwa+postaci+%22Ho meland%22,2264256#post_10427377

ocenił(a) serial na 7
assassin2601

Roznice pokoleniowe istnieja, ale w tym przypadku to nie jest kwestia wieku. I na pewno nie dotyczy to 40-latkow, jak juz, tylko ludzi znacznie starszych. Zreszta latwo zauwazyc, ze poziom wiedzy u ludzi obecnie mlodych jest znacznie nizszy niz w poprzednich pokoleniach. Tzw. wiedza ogolna u najmlodszych pokolen wyraznie szwankuje. Mniej wiedza, mniej rozumieja, mniej czytaja. Z drugiej strony wiecej podrozuja i czesciej mieszkaja poza granicami kraju, co na pewno ich w jakis sposob uelastycznia. Maja latwiejszy dostep do wszelakich dobr, nie tylko materialnych. Ale to nie zawsze sprzyja ich rozwojowi. Lepsza znajomosc jezykow obcych to ewidentny plus, ale mniejsza wiedza ogolna sprawia, ze potrzebuja przekazow prostszych, mniej skomplikowanych, krotszych by mogli ich tresc zrozumiec. Sa podatni na przekaz uproszczony, stabloidyzowany. Gdy sie rozmawia z NIEKTORYMI ludzmi mlodymi czasem ma sie wrazenie, ze sa troche jak polanalfabeci, albo osoby lekko niedorozwiniete - o wielu sprawach nie maja pojecia, albo maja silna sklonnosc do infantylnego ich upraszczania.

W kinie od dawna nie ma rzeczy genialnych. Duzo natomiast papki strawnej dla niezbyt rozgarnietej mlodziezy. Natomiast produkcje telewizyjne rzeczywiscie sie, pod wzgledem technicznym, mocno udoskonalily. Takie seriale jak The Wire czy Boss wnosza cos do swiata telewizyjnego, sa produkcjami bez watpienia wybitnymi. Oba seriale, gdy byly emitowane, mialy niska ogladalnosc, bo dla wspolczesnego mlodego czlowieka przekaz inteligentny jest zbyt trudny. Tak jakby mlodsze pokolenia sie lekko zdegenerowaly intelektualnie. To oczywiscie zludne, te pokolenia sa po prostu inne. Dla nich wazne jest by bylo szybko, kolorowo, efektownie, sensacyjnie - glebia tresci jest dla nich meczaca, wywoluje zniecierpliwienie i znudzenie.

Homeland, na motywach izraelskiego serialu, nie jest dzielem genialnym. Fabularnie zawiera wiele idiotyzmow. Ale jest efektowny, trzymajacy dobre tempo i klimat. Dla mlodego czlowieka luki fabularne nie sa tak istotne, wiec czesto ocenia ow serial jako genialny ;)

per333

lubie Twoj post

ocenił(a) serial na 7
assassin2601

P.S. i oczywiscie wiele zalezy od tego z jakiej rodziny sie kto wywodzi. Jezeli z inteligenckiej to ciezko jest rodzicom dorownac, bo kiedys poziom edukacji stal jednak na wyzszym poziomie a studiowanie bylo czyms elitarnym. Mniej niz 10% Polakow mialo wyzsze wyksztalcenie.
Dzis co drugi mlody Polak studiuje, ale poziom na wiekszosci uczelni jest niekiedy "symboliczny".
Jezeli zas sie pochodzi z prostej rodziny to proces jest odwrotny i polega na tzw. awansie spolecznym. Nawet byle jakie studia moga zwykle dac wiecej, niz rodzicom dala kiedys zawodowka.

Pogardliwe okreslenie "gimbaza" nie wzielo sie z niczego, ale nie jest stosowane przez "rodzicow", ale przez osoby mlodsze, ktore zalapaly sie juz na postep cywilizacyjny (po smierci PRLu), ale jednoczesnie zdobyly lepsza edukacje niz obecne pokolenia uczniow polskich szkol.

ocenił(a) serial na 8
assassin2601

Reklamują jako wielką premierę, chociaż mają 2 lata poślizgu;) Ale w końcu lepiej późno niż wcale. Ciekawe czy się chociaż ludzie wkręcą w to...

katrina_15

Dla publicznej 2 lata dla serialu tego formatu to naprawdę wielka premiera.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Eph

"sukwo"? Mam nadzieję, że to jakaś niefortunna literówka.

ocenił(a) serial na 9
assassin2601

http://www.miejski.pl/slowo-sukwa

ocenił(a) serial na 6
katrina_15

Jak polecą od razu z 2 sezonem (jak bodajże ze Spartakusem w TV Puls, ale tak bardzo tego nie śledziłem), a co najlepsze po 2 od razu dadzą 3 to już będą naprawdę blisko światowej premiery :).

tomciog18

Polecieli od razu z trzema sezonami i nawet ułożyli je we właściwej kolejności, także duży plus dla TV Puls. Proponuję oddać im Homeland.

ocenił(a) serial na 6
Cairns

Aczkolwiek nie ma to jak HBO wszystko mamy równo ze światem np. Gra o Tron ;].

assassin2601

Lepiej późno niż wcale :)

Fanów zachęcam do polubienia polskiego profilu HOMELAND :) -> http://www.facebook.com/pages/Homeland-PL/269912209796406

assassin2601

Dobrze że już jest taki temat, bo ja już nie muszę się powtarzać;)
Zobaczyłam przypadkowo zwiastun na TVP i zaciekawiło mnie, teraz czekam niecierpliwie jak na rozżarzonych węglach;)
Widzę że ludzie oceniają dobrze więc chyba będzie git;)

assassin2601

Również nie dowierzam, tym bardziej, że przeczytałem o nim kilka godzin wcześniej i pomyślałem, że warto by go w końcu obejrzeć

ocenił(a) serial na 8
assassin2601

Miałam zamiar obejrzeć przez wakacje Homeland i Hannibala, ale nie miałam czasu. A tu nagle rekalama na TVP1 i moja radość nie zna granic. Akurat się ze wszystkim wyrobiłam i teraz czekam, mam nadzieję, że serial mi sie spodoba :)

The_Slayer

też oglądam, w ogóle jeszcze nie widziałam tego serialu,warto?

joanna252

Zdecydowanie tak :)

assassin2601

wiecie kiedy następny odcinek w tvp ? :)

ocenił(a) serial na 8
kasbin

Za tydzień.

ocenił(a) serial na 8
mckk

Początek jest taki sobie ale fajnie się rozkręca:D.

assassin2601

Obejrzałem dwa odcinki na TVP i dłużej nie wytrzymałem. Musiałem natychmiast obejrzeć kolejne, nie wytrzymałbym przez kolejny tydzień. Żaden serial już od dawna mnie tak nie wciągnął. Skończyłem te dwa sezony i z niecierpliwością czekam na nowe odcinki. Polecam.

ocenił(a) serial na 8
ares765

No w odcinku 3x1 jest pierwsza pamiętna scena miłosna(nie ta na początku-:))

ocenił(a) serial na 8
WOLVERINE55

Miało być 1X3. Wczoraj zerknąłem na fragment odcinka 1X7,rozbawiło mnie tłumaczenie w trakcie sceny seksu: C:-chcesz przestać?- B:-chce tu poleżeć...przez chwilę-;-).

assassin2601

Czy coś ktoś wie o tym, aby TVP emitowało drugi sezon serialu? Zaniepokoił mnie artykuł na wirtualnemedia o wynikach oglądalności i się zastanawiam mam na co liczyć.

ocenił(a) serial na 8
karcianh

Nie ma jeszcze informacji, zależy czy kupili od razu dwa sezony czy tylko pierwszy. Downton Abbey nie miało oszałamiających wyników a jednak puścili dwa sezony. Wiem natomiast, że TVP wyczarowało 13 odcinków w pierwszym sezonie, chociaż wg wszelkich dostępnych źródeł jest ich 12 :)

ocenił(a) serial na 8
Alee

Dobra wiadomość dla fanów TVP1 i Homeland:www.press.pl/m/newsy/telewizja/pokaz/43486,TVP-nie-rezygnuje-z-seriali- Homeland-i-Downton-Abbey

ocenił(a) serial na 6
Alee

Zbaraniałam dzisiaj, jak sprawdziłam program tvp na następny poniedziałek. To błąd tvp czy odcinek finałowy był dwugodzinny, a tvp podzieliło go na dwa odcinki, wie ktoś może?

ocenił(a) serial na 8
orbitka90

Podzielili.

ocenił(a) serial na 8
assassin2601

Dla mnie to była miła niespodzianka, bo miałam w planach na wrzesień obejrzenie Homeland,co prawda obu sezonów przed startem trzeciego, ale TVP skutecznie utwierdziło mnie w moim lenistwie i pozwoliło na spokojne oglądanie z tygodnia na tydzień. Nie przepadam za lektorem i oglądaniem o konkretnej godzinie, chociaż telewizja ma w sobie coś czego nie czuje się przy oglądaniu w Internecie, ale nie zmartwię się szczególnie jeśli nie puszczą drugiej serii, chociaż załamie to dyscyplinę w oglądaniu kolejnych sezonów.

ocenił(a) serial na 8
Alee

A oglądając na necie nie ogląda się z tygodnia na tydzień? Ja przykładowo już się przyzwyczaiłem do tego, że w poniedziałek mam do ściągniecia kolejny odcinek.

ocenił(a) serial na 8
WektoreK

Niby tak, ale z doświadczenia wiem, że to coś wypadnie, to nie ma czasu a łatwiej jest odłożyć na później :)

ocenił(a) serial na 8
assassin2601

mam takie pytanie, 1 sezon liczy 12 odc. a w tvp pisze że będzie emitowany 13 odc jako ost. o co chodzi ?

ocenił(a) serial na 9
Yeety21

Z tego co mi sie wydaje TVP odcinek finałowy I sezonu podzieliło na pół

ocenił(a) serial na 8
Numek101

a to nawet nie wiedziałem, że finał trwa 2h

ocenił(a) serial na 8
Yeety21

Godzinę i 20 minut :) Odpuściłam sobie wczoraj i obejrzałam całość dzisiaj i szczerze mówiąc nie wiem, gdzie tam można było podzielić i po co to zrobiono.

Alee

Po co zrobiono? Dla pieniędzy oczwyiście. Dwa odcinki to dwa bloki reklamowe przed serialem zamiast jednego.

ocenił(a) serial na 8
marcin261287

Ok, ja wiem, że szukają pieniędzy gdzie tylko mogą, co nie przeszkadza im co prawda w wydawaniu ich na bzdurne programy, Homeland ogląda w TVP niewiele osób, jest mało dochodowy itd., ale umowa zakupu nie zobowiązuje ich w jakiś sposób do zachowania oryginalnych odcinków?

Alee

Nie wiem jak wygląda taka umowa. Dzielenie filmów/seriali na części to jest częsta praktyka polskiej telewizji.