Kto pod koniec ostatniego odcinka 2 serii udostępnil nagranie z wyznaniem Brodyego, które nagrał dużo wcześniej. Przecież Saul, Carrie o nim wiedzieli. Kto więc wyskoczył z tym wyznaniem jako nagranym do wybuchu na pożegnaniu wiceprezydenta. CIA wiedziało, że to nagranie przecież nie dotyczy tej sytuacji.
Racja to najprawdopodobniejsza opcja (ale nie z tym tu przychodzę).
Ponieważ nie mogę wysyłać wiadomości na PW (odzywam się tu, aby dać znać, iż napisałem odpowiedź na pytanie pod blogiem)
http://www.filmweb.pl/user/zjonizowany/blog/566715?commentsPage=1#comment-275605 0
Terroryści oczywiście. To zresztą najpewniej nie jest ta sama kopia, którą widzieli Saul, Carrie. Pewna część osób z CIA o nagraniu wiedziała, opinia publiczna - nie, a to do tej drugiej zostało ono zaadresowane. To, czego pierwotnie nagranie dotyczyło nic nie zmienia. Liczy się wydźwięk jaki spowodowało jego upublicznienie; fakt, że po zamachu zyskało ono na "prawdzie" i aktualności - zyskało swój nowy (a dla opinii publicznej również jedyny) kontekst.
A myslisz, ze bylo tylko jedno nagranie? Zapewne teorrrysci, ktorzy przyznali sie do organizacji tego zamachu, posiadali inne kopie i je w odpowiednim momencie udostepnili. To, ze tym razem Brodski nie byl obleczony w bombe nie ma znaczenia, bo opinia publiczna takimi detalami sie nie zajmuje. Maja winnego i juz.
Co innego CIA. Niestety, w tym serialu CIA jest swoja wlasna parodia, wiec wszystko jest mozliwe. Mozliwe bylo, ze wyszkolony zabojca CIA odmawia wykonania rozkazu z powodu dylematow moralnych. Mozliwe bylo podlozenie bomby pod hiper strzezony budynek. Zapewne okaze sie, ze monitoring nie dzialal, albo wszystkie nagrania przepadly. Profesjonalizm rodem z biura ochrony szkoly podstawowej w Legionowie. No, ale takie jest CIA w tym serialu i trzeba sie z tym pogodzic.
Pisane na szybko...
Wg mnie (jeśli zakładamy, że Brody jest faktycznie niewinny) za wszystko odpowiedzialny jest Saul.
1) Nie było go, całkiem wygodnie, na nabożeństwie Warrena.
2) Prosił Carrie by Jej też tam nie było, by pojechała z nim na pogrzeb Nazira.
3) Nigdy nie zdał testu na wariografie.
4) Jest i zawsze był zafascynowany Bliskim Wschodem, jego kulturą etc. (Odsyłam do odcinka z pierwszego sezonu, kiedy eskortował tą blond terrorystkę z Meksyku)
5) Jeśli zakładamy, że Brody jest niewinny (co w sumie też jest zagadką) to chyba już nie ma nikogo innego kto mógłby dokonać zamachu.
dobrze że nie pisałeś tego szybko, bo szkoda czasu, pudło :)
Twórcy zaprzeczają, w paru tematach też pojawiają się dyskusje. Co do punktu 5- niekoniecznie musi to być wprowadzona już postać. Przetrzepali obsadę, więc na bank wprowadzą nowych bohaterów, zwłaszcza ci wysoko postawieni będą automatycznie podejrzani (jak nie ataki to drony i brudy amerykańskie) ależ ten serial jest fajny! :D
ehh gdyby wprowadzili edycje postów to ten portal lepiej funkcjonowałby. Oczywiście chodziło mi o to, że nie pisałeś tego długo, nie szybko :)
1) Nie było go, całkiem wygodnie, na nabożeństwie Warrena.
-Bo miał nadzworować pochówek, nie wiadomo kto wydał rozkaz że to on ma tam być
2) Prosił Carrie by Jej też tam nie było, by pojechała z nim na pogrzeb Nazira.
-Nie prosił tylko zaproponował raz, ona odmowila i na tym sie skonczylo nie drazyli tematu
3) Nigdy nie zdał testu na wariografie.
-Nie przeszedl testu za pierwszym razem gdy go pytano czy to on dał żyletkę, wyglądał wtedy na zdenerwwanego bo akcja była w toku, następnego dnia przeszedł test na wariografie
4) Jest i zawsze był zafascynowany Bliskim Wschodem, jego kulturą etc. (Odsyłam do odcinka z pierwszego sezonu, kiedy eskortował tą blond terrorystkę z Meksyku)
-Tutaj chyba mu chodziło o zmiekczenie tej dziewczyny, pokazanie że on ją dobrze rozumie i chce jej pomóc.
5) Jeśli zakładamy, że Brody jest niewinny (co w sumie też jest zagadką) to chyba już nie ma nikogo innego kto mógłby dokonać zamachu
-Roya dziennikarka powiedziała że Nazir jest wstanie poświęcićwszystko i wszystkich by dopiąć celu więc może się pojawić jakaś postać której jeszcze nie znamy i która maczała palce w wybuchu. Ale skoro uroczystość odbywałą się w siedzibie CIA to oznacza żę był to ktoś kto mógł wejść do Langley, może queen.
"1) Bo miał nadzworować pochówek, nie wiadomo kto wydał rozkaz że to on ma tam być"
Ad. A tam 'rozkaz' od razu, założę się że się sam zgłosił.
2) "Nie prosił tylko zaproponował raz, ona odmowila i na tym sie skonczylo nie drazyli tematu"
Ad. No tak, na pewno gdyby planował zamach, dałby Jej do zrozumienia między wierszami, że jak tam pójdzie to zginie.
3) "następnego dnia przeszedł test na wariografie"
Ad. właśnie o to chodzi, kiedy zna się pytania łatwiej jest oszukać podczas testu.
4) "Tutaj chyba mu chodziło o zmiekczenie tej dziewczyny"
Ad. Owszem, ale jedno nie wyklucza drugiego.
To wszystko spekulacje oparte na przeczuciach. I według mnie ma to sens ;)
Wg mnie coś w tym jest co piszesz. Od pewnego czasu podejrzewam Saula, ale za bardzo go lubię. Prawda jest jednak taka, że możemy sobie tylko pogdybać, nic nie wiadomo. Najlepsze jest jednak to, że sporo osób poumierało. Zostali tylko Ci, co w teorii NAM odpowiadają - Virgil, Max, Carrie, Saul(?), Queen
Nie mam pojęcia co zrobią z Brodym. Będzie na jakimś zadupiu? czy okaże się terrorystą, który zamieszka w saudyjskim/irańskim pałacyku? Plusem jest to, że skoro filmik wyleciał teraz, to może Saul i reszta dadzą się przekonać, że to wszystko to ściema. Pytanie tylko: Brody jest dobry czy zły? W jakimś temacie, ktoś pięknie wykazuje, że jest terrorystą a to wszystko to misternie uknuty plan - co gorsza, od teraz w to wierzę ;P
Poczekamy, zobaczymy.. Jeszcze tylko....... 6 miesięcy;p
A kto udostepnia informacje w temacie topicu tym, ktorzy jeszcze nie obejrzeli odcinka? ;D Na szczescie ja juz obejrzalam, ale nastepnym razem napisz, ze to spojler....
a teraz zastanów się jeszcze raz - jak ktoś nie oglądał całego serialu, to może czytać komentarze dopiero PO obejrzeniu wszystkich serii? Po to są spolery, dżizas. Myślenie nie boli.
moim zdaniem Saul... lubie gościa, ale od kilku odcinków już do końca sezonu już był podejrzany...
Jacyś terroryści przecież zapewne znaleźli tylko jedną kopie, moim zdaniem nie przypadkiem.
Ale pewnie kopii tego nagrania było znacznie więcej.
no tak, ale akurat nagranie wyszło po tym zamachu?
troszkę to naciągane jest i teraz Saul jest najwyższym rangą w CIA także ;)