PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=595358}

Homeland

2011 - 2020
7,9 67 tys. ocen
7,9 10 1 66874
7,5 25 krytyków
Homeland
powrót do forum serialu Homeland

Myślę, że po kilku odcinkach z pierwszej części sezonu, po zakończeniu których dosłownie łapałem się za głowę, bo kompletnie nie spodziewałem się takiego obrotu spraw, przyszło kilka mniej zaskakujących i mam poniekąd wrażenie, że mógł to być mniej lub bardziej celowy zabieg przed finałem.

Finałem, o którym oficjalnie wiadomo do tej pory tyle:

Wg zapowiedzi z Showtime powiązanych z trailerem:

"Carrie is faced with a pivotal decision, Saul undertakes a secret assignment, and Quinn has a decision to make that may prove to be a game-changer in the Homeland season 2 finale."

Wg słów Alexa Gansy:

"The final episode is called ‘The Choice,’ and what I can say about it is Walden is dead. Nazir is dead. So we’ve sort of left the thriller aspects of the show behind and now we come to a very personal story about Carrie and Brody and all the obstacles that lie in the way of them being together. That is what the finale is about. It’s a real character study of these two people, where they’ve come from, how they regard each other, and whether or not there’s a future for them."

I wg samego już trailera:

http://www.youtube.com/watch?v=Ozs9dy-Z8-c

W trailerze pojawia się zdanie:

NOTHING WILL PREPARE YOU

Wiem, że są w internecie fora, które specjalizują się w spoilerach i wiem, że już na tygodnie przed danym odcinkiem są tam często ujawniane pewne wątki, które okazują się prawdziwe, więc może z góry zaznaczę, że tutaj takich spoilerów nie ma i jeśli ktoś jest w ich posiadaniu niech ich nie wyjawia, przynajmniej nie tutaj.
Tutaj proponowałbym, jeśli ktoś ma ochotę, na czysto teoretyczne rozważania co może zdarzyć się w finale, co mogą oznaczać ujawnione informacje i sceny z trailera.

ocenił(a) serial na 10
solsky

A dotarłeś może do info, ile będzie trwał ten odcinek? Mam nadzieję, że 1,5h.
Strasznie pomieszali te sceny, czy raczej ich wyrywki. Czy "coś" się stanie na pogrzebie Waldena. Wydaje mi się, że te łzy Dany i Jess dotyczą własnie tego pogrzebu, no ale może się tylko oszukuję...
Abu Nazir wrzucony do morza jak Osama, ha.
Saul walczy, aż się w gajerek ubrał? Czy sięgnie po stanowisko Estesa? Mam nadzieję.
No i LOL, zwięzłe, ale idealne podsumowanie Carrie: "you're the smartest and the dumbest person I've ever known". Strzał w 10, aż żałuję, że sama na to nie wpadłam ;)
Ta kasa i paszport, jakieś pomysły? Brody (z Carrie?) ucieka/ją?

ocenił(a) serial na 8
forgetme

To by miało sens bo Damian ma też jakiś inny serial kręcić w przyszłym roku a takie chwilowe ograniczenie jego pojawiania się miało by sens.
I będzie w sezonie trzecim obecny w rozmowach z Carrie na Skypie a ona będzie czekać:D.

ocenił(a) serial na 8
forgetme

wydaje mi się, że Saul powie Carrie, że Quinn i Estes chcą zabić Brodiego. Carrie zaplanuje ucieczke z kraju, a Quinn będzie isch ściagał (chyba są w tym domku letniskowym Carrie?) a jeśli chodzi o tytułowy "choice" to obstawiam że Carrie musi zdecydować czy chce być z terrorytom czy nie, no i Quinn czy go zabije czy nie

forgetme

Podejrzewam, że tak jak w ostatnim sezonie będzie dłuższy, nie wiem ile dokładnie. Krótszy musiał by mieć tempo tego trailera, który rzeczywiście jest pomieszany.

Szczerze mówiąc, zapowiedź z trailera - NOTHING WILL PREPARE YOU - trochę podniosła moje oczekiwania co do następnego odcinka, bo skoro scenarzyści, którzy w tym sezonie potrafili nieraz zaskoczyć, deklarują coś takiego to być może rzeczywiście będzie się działo coś niespodziewanego. Oto moje teorie:

Co do decyzji Carrie to nie jestem pewien co to może być. Może chodzi o zasadniczą kwestię czy chce być z Brodym czy nie. A może coś nowego wychodzi na jaw i staje przed decyzją, albo Brody, albo kraj.
Tajne zadanie Saula to być może zorganizowanie pogrzebu Nazira (ciało w białym całunie zrzucane do wody ze statku).
A co do Quinna to może tutaj chodzić o taki prosty wybór jak zabić/nie zabić Brody'ego, albo w jakiś sposób zaszkodzić Estesowi i poniekąd pomóc Saulowi (sprawa z bombardowaniem), albo może pozwolić uciec Brody'emu i może upozorować jego śmierć.

Co do scen w trailerze to tak:

Quinn jest być może w domu Carrie z bronią z tłumikiem, a dokumenty (paszport Carrie) i pieniądze (minimum 40 tys. dolarów) jakie widzimy właśnie on znajduje (może zabezpiecza, żeby nie uciekła).
Dokumenty być może jeszcze oznaczają, że będzie chciała wyjechać/uciec z kraju. Sama lub z Brodym.
Widzimy również sceny Brody'ego w jakimś pomieszczeniu, w którym ma robione zdjęcia, być może do paszportu, żeby mógł uciec z Carrie albo sam, po tym jak wydaje się, że Quinn ma go zabić. Być może to jeszcze coś innego, nowa tożsamość, nadana przez rząd, albo kogoś z siatki Nazira.
Bo wcale nie jest powiedziane, że Brody nie ma wciąż jakichś planów. Z tego co wiemy, to kamizelka nadal się nie znalazła, więc może Brody ją zachował w jakimś miejscu, być może po to by jej użyć ponownie.
W trailerze jest scena z roztrzęsionym Brodym pod murkiem z czerwonej cegły (być może gdzieś w Gettysburgu), może przed podjęciem jakiejś decyzji. Ponadto mamy tajemnicze "Oh, my god" wymówione przez Carrie, dodatkowo Dana z Jessicą patrzą w telewizor i płaczą. Saul na tle karetek, dymu i chyba postrzępionej flagi USA (jakby po wybuchu).
Co do "Oh, my god" Carrie z końcówki trailera, to może moment, w którym dowiaduje się, że Quinn ma zabić Brody'ego, może na wieść o Saulu, albo tak jak wyżej (Brody boom), albo jeszcze coś innego.

Wiadomo też, że Carrie z Brodym udadzą się do jej domku (chyba), Quinn cały czas na niego poluje. W pewnym momencie jest też ujęcie jakby zadrapanego Brodyego.
Jeszcze jedna interesująca rzecz wpadła mi w oko, scena z Estesem i Saulem, bardzo krótka pod koniec trailera. Estes stoi nad Saulem i zwraca wzrok jakby na stół, jak gdyby spoglądając na coś. W moim wyobrażeniu Saul wyciąga asa z rękawa i to on wychodzi górą z tej sytuacji. Byłoby to bardzo w jego stylu.

Nie wiem co by więcej napisać, póki co to tyle ile mogłem wymyślić :)

ocenił(a) serial na 10
solsky

Rzeczywiście można odnieść wrażenie, że Brody coś jeszcze wywinie.... (Co z tymi danymi, które wykradł od Estesa?). Może ta scena przy murze łączy się ze zdobyciem tych paszportów i kasy? Podarta flaga amerykańska.... niefajnie. Ciekawa jest ta scena, kiedy Brody i Carrie spoglądają na siebie w takim ciemnym pomieszczeniu i rzeczywiście Brody ma zadrapania a i Carrie na moje oko ma nową ranę. No i jest nałożony głos Saula, który próbuje się dodzwonić do Carrie.
To "Oh my God" - mam wrażenie, że Carrie znajduje się w jakimś szklanym biurowcu, ma takie duże okna przed sobą ;) No i jest szaro za oknem... kiedy Quinn celuje w lesie = dzień, Saul przy podartej fladze + Dana i Jess = wieczór/noc.

forgetme

Te dane to były bodajże jakieś miejsca potencjalnych ataków i może to już zostało wykorzystane przy tej nieudanej próbie zabicia tych 300 żołnierzy.
Nie wiem czy Brody coś wywinie, bo chce czy będzie zmuszony. Może jakaś postać z szajki Nazira się odezwie, a może jak się dowie, że Quinn chce go zabić, to będzie chciał odejść z przytupem.
Z telefonem Saula zakładam, że może przez jakiś czas Carrie będzie oddawać się uciechom w domku z Brodym i dlatego się nie dodzwoni. Te "Oł maj gad" swoją szarością dnia przypomina pogrzeb Waldena, tam też dużo okien jest.
W sumie najbardziej zastanawiające jest to co się wydarzy w nocy, tam gdzie jest Saul (może to to samo dlaczego płaczą Dana i Jessica).

ocenił(a) serial na 8
solsky

Pokuszę się o analizę tego promo i napiszę o moich przypuszczeniach co do finalnego odcinka:

-Na początek przypuszczalnie będzie scena pogrzebu Waldena na którym Broddy oficjalnie zrezygnuje również z kongresu,fajny fragment jak tak Carrie mrugnął i jak się na niego patrzyła:D. Następnie Carrie będzie rozmawiać z Saulem który wstawi jej standardową porcję tekstów dlaczego nie może być z Broodym(terrorysta bla,bla,bla),Carrie wygląda na wkurzoną na Saula po tej rozmowie ale nieźle się mu odgryzie co słychać w promo:D.
-Następnie będą sceny w domku w których sobie pogada(i nie tylko:)) z Broddym,świetny pomysł na te sceny w tym miejscu właśnie:D.Czy aby nie było czegoś o Qunnie jakby Carrie mówiła:-Quinn się spóźnił-(czyżby Broddy był o Quinna zazdrosny cały czas:D)albo nie dosłyszałem/nie zrozumiałem.
No i tekst na granicy płaczu-żadnych więcej sekretów-:D.
W tle Quinn, chyba ma rzadką satysfakcje ze swej pracy znaczy zabicia Broddiego:D.
Następnego ranka Broddy wybierze się na modlitwę do lasu i tam pewnie Quinn go zakatuje choć mam silne przeczucie że facet skopie sprawę(swoją drogą dziwny karabin sobie Quinn wybrał no ale pewnie nie ma nic lepszego,ech te cięcia budżetowe:). Wnioskuję to po tym że w promo jest też scena jak Carrie i Broddy się na siebie tak patrzą i są czymś szczerze zaskoczeni, na twarzy Broddiego widać ślady jak by mu ktoś przylał, w lasku tego nie miał więc....
-W między czasie jak Broddy i Carrie są zajęci ''sobą'' wydarzy się jakiś spory zamach zapewne odwet za śmierć Nazira a to oznacza że Nazir ma jeszcze kogoś w stanach więc Broddy ponownie staje się ''przydatny'' zwłaszcza jeśli reszta Al-kaidy nie wie o jego zdradzie.
Pewnie temu Saul tym łamiącym się głosem starał się z Carrie skontaktować a może było mu głupio po tej ostatniej rozmowie.
-Sceny z rodzinką Broddiego nie wierze by oni tam przeżywali jego śmierć,Jess była za spokojna to coś innego się wydarzy(dowiedzą się o nim całej prawdy)....
-Pogrzeb tu raczej na 90 procent chodzi o pogrzeb Nazira, nawet widać kawałek jego głowy przez chwilę zanim go zawinęli, no chyba że drugiego pogrzebu nie pokazano...
Cóż mam przeczucie że zrobią z Broddiego asa amerykańskiego wywiadu i nie miał bym nic przeciw temu:D.

Cóż sporo miłości się szykuje:D, pewnie niektórym to nie odpowiada ale ja nie mam nic przeciw:D.
A do tych co mają coś przeciw temu że Carrie tak szybko Broddiemu odpuściła