PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=595358}

Homeland

2011 - 2020
7,9 67 tys. ocen
7,9 10 1 66874
7,5 25 krytyków
Homeland
powrót do forum serialu Homeland

Sam temat serialu jest owszem bardzo ciekawy, ale niestety jest on ciągnięty zbyt długo.

Wątki melodramatyczne nie wciągają, przez co serial momentami niemiłosiernie się dłuży.
Tego melodramatu jest tu więcej niż thrillera, czy dramatu z prawdziwego zdarzenia. Do tego dochodzą niemal tradycyjnie już kręcone, absolutnie nic nie wnoszące sceny seksu.

Postac głównej bohaterki jestnieziemsko ciekawa i to w sumie tylko dzięki niej dotrwałem do końca sezonu.
Z kolei trójkąt Brody - jego kumpel - jego żonka był skutecznym spowalniaczem, w dodatku bardzo irytującym, bo przerabianym już dziesiątki razy.

Morena Baccarin to ładna kobietka, niestety dostała rolę nijaką i bez wyrazu. Polubiłem jej postać w Mentaliście. Niestety w Homeland mogła tylko pokazac cycki i stać u boku mężusia.

Sezon oglądało się z umiarkowanym zaciekawieniem. Liczyłem, że mozolnie toczona akcja doprowadzi do świetnego finału na który warto czekać. Niestety nic z tego. Jak na finał sezonu było niesamowicie słabo, a napięcia było tyle co na rybach, bo kto trzeźwo myślący nie przewidziałby tego, że Brody nie zrobi absolutnie nic?

Zostałem skutecznie zniechęcony do oglądania kolejnych sezonów.

Ode mnie 6/10

ocenił(a) serial na 6
Maniek2008

Dokładnie, sam główny wątek (zamachu) był bardzo uproszczony i do granic wydłużony, a na pierwszy plan poszły wątki romansowo - psychologiczne co mi osobiście nie przypadło do gustu.

użytkownik usunięty
Maniek2008

Właśnie chciałem zobaczyć ten serial z tego co czytam dość słaby jest ale coż tak bywa a za co te nagrody dostał tego nie wiem.

Mimo, że nie wypowiedziałem się dosyc pochlebnie o tym serialu, to nie wyrabiaj sobie o nim opinii przed obejrzeniem ;) Zobacz cały sezon, a potem z czystym sumieniem stwierdzisz czy serial jest słaby. Może jednak tobie się spodoba.

A ja uważam, ze serial jest bardzo dobry i nagrody, które dostał są jak najbardziej zasłużone.
Są słabsze i lepsze momenty, ale ogólna moja ocena to 8.

ocenił(a) serial na 9

a skąd masz wiedzeć jak nie oglądałeś? Nie zachowuj się jak potulny baran.

użytkownik usunięty
Maniek2008

Jeśli lubisz seriale od Showtime to obok Dexa polecam Ci "Shameless".

ocenił(a) serial na 10
Maniek2008

Sugerowanie, że Dexter, w którym przez 6 lat nikt nie jest w stanie odgadnąć dlaczego członek rodziny / kolega z pracy wymyka się nocami z domu, podczas gdy prawie wszyscy z nich pracują w policji, a głównymi czarnymi charakterami jest banda zboków czy pracownik muzem o tępym wyrazie twarzy, zabijający 5 osób, jest lepszym serialem niż ten profesjonalnie zrobiony dramat polityczno-psychologiczny / thriller jest nawet bardziej obraźliwe dla autora takiej wypowiedzi niż dla jej adresatów.

Po zakończeniu emisji fenomenalnych "24", nie dostrzegałem żadnego serialu z potencjałem na choć częściowe zastąpienie produkcji z Kieferem Sutherlandem. Aż do obejrzenia "Homeland". Widać kunszt Howarda Gordona.

Jest jednak parę drobiazgów, które mogłyby być dopracowane lepiej (motywacja obu weteranów - podwójnych agentów) i nie będę się spierał, że tak nie jest.

HaRdBucK

Chłopie, czepiasz się temu, że nikt przez 6 sezonów nie był w stanie rozszyfrowac Dextera, a o 24 godzinach, gdzie jest tyle niedorzeczności i uproszczeń piszesz jak o świętości. Jesteś niekonsekwentny.

Może cię to zaskoczy, ale 24 ma u mnie maksymalną ocenę. Oprocz niego dychę dałem jeszcze tylko jednemu serialowi.

Ja w swoim poście piłem do tego, że Homeland jest serialem nudnym, rozwleczonym w czasie. Tutaj nie ma jakiegokolwiek napięcia.

ocenił(a) serial na 10
Maniek2008

Z przyjemnością usłyszę o niedorzecznościach w "24", których sezony 1-7 obejrzałem kilkukrotnie (ósmy był beznadziejny), więc mogę się nazwać ekspertem.

Średnia widownia Dextera we wszystkich sezonach to~ 2 mln przy ~13 mln 24. Ponadto w Dexterze grają aktorzy z 3 ligi, a w 24 było dużo znanych nazwisk.

Jeśli za wzór bierzesz Dextera, w którym prawie w ogóle nic się nie dzieje, to nie wiem jak możesz czynić jakiekolwiek zarzuty na tej płaszczyźnie wobec Homeland...

Nowy serial Howarda Gordona nie jest serialem akcji, a hybrydą dramatu i thrillera. Jeśli szukasz nieustannej akcji, to powinieneś obejrzeć Spartakusa.

HaRdBucK

Ale "24" było zarąbiste. Jack Bauer był postacią nie ziemską i świetnie zagraną przez Sutherlanda.W dodatku większość się ogladało z mordą na podłodze, tak wciągało.. a Homeland bardzo liczlem że będzie tak dobry i się przeliczyłem. tak jak koledzy wyżej napisali niektóre wątki się dłużyły i były wręcz nudne. Główni aktorzy jak dla mnie grali bardzo średnio. Mina Lewisa miałem wrażenie, że się w ogóle nie zmienia a ta cala Carrie też jakoś bezpłciowa )dopiero jak dostała atak choroby to coś tam grała). No i przewidywalność była bardzo męcząca. Bardzo mało zaskoczenia. ale i tak serial niezły 6/10

HaRdBucK

nic nie przebije 24 godzin

ocenił(a) serial na 10
marcepun

Duży uśmiechnięty props.

ocenił(a) serial na 9
Maniek2008

Maniek2008: " kto trzeźwo myślący nie przewidziałby tego, że Brody nie zrobi absolutnie nic?"

Czy ja wiem, czy tak nic nie zrobił nic? Pytaniem które wisiało w powietrzu cały sezon było to, czy Brody jest zdrajcą, czy nie. I na końcu padła na nie odpowiedź, a nie że nie do końca jednoznaczna i biało-czarna...czy nie o to chodzi? Nie powiesz chyba, że padłbyś na twarz z zachwytu, gdy po prostu wysadził wszystkich w tym bunkrze? Ja osobiście raczej spodziewałem się swego rodzaju happy endu i obawiałem się, że na końcu Brody dojdzie do wniosku, że jednak kocha swój kraj ponad wszystko. Mnie zakończenie usatysfakcjonowało, bo odpowiedziało na sporo pytań, a zaraz zadało kilka innych, może i ciekawszych. Jedynie potraktowanie Carrie tymi nieszczęsnymi elektrowstrząsami było trochę zbyt wygodne, ale z drugiej strony to serial, który w zamyśle ma trwać kilka sezonów, więc takie lekkie błądzenie zamiast kroczenia szybko do przodu można uznać w zasadzie za cechę gatunkową.

Maniek2008

Dexter nie ma juz poziomu, od sezonu 5 :)

ocenił(a) serial na 7
dawid1420

Ja bym powiedział, że skończył się z końcem 2go.

Midknight

Odświeżam temat, ale zgadzam się w pełni. Zostałem dosłownie zmuszony przez innych do obejrzenia ostatniego sezonu, bo podobno miał zajebiste zakończenie. Zawiodłem się i nie wiem czy zacznę oglądać znowu ten serial, bo jak to świadczy o twórcach, skoro zakończenie, które powinno być ok. 2 max 3 sezonu daje się dopiero teraz? Kasa psuje wiele seriali i mam nadzieję, że nie zepsuje Homeland - 2 sezony i koniec, bo jeżeli mam być szczery to nadchodzący sezon ma potencjał dużo większy od 1szego i mam zamiar zapisać ten serial do moich klasyków :).

Pozdrawiam.