Nie wiem czy był już taki temat. Nie chce mi się przeglądać ponad 800 wątków...
Zaczęłam oglądać "Friends" i już w pierwszym odcinku narzuciło mi się podobieństwo. Rachel dochodzi do grupy przyjaciół, Robin także nie jest od początku w grupie przyjaciół. W 3 odcinku "Friends" Chandler zaczyna palić, aż w końcu dochodzi do tego, że wszyscy wypominają sobie jakieś dziwne nawyki. W HIMYM też jest taka scena, choć ona bardziej mi się podoba. Ross jest hiperpoprawny, Ted też...
Nie wiem czy już ktoś o tym nie wspominał, ale przypomnialo mi się, że zarówno Chandler jak i Ted mają na drugie babskie imię. I było jeszcze parę rzeczy, które zauważylam oglądając ostatnio Friendsów, ale zapomniałam. Jak coś to skrobnę ; >
samo wracanie do przeszłości, gdzie pokazywani są młodzi bohaterowie, często w komicznych sytuacjach, mi to się kojarzy właśnie z Friends
lub "alternatywny klip otwierający sezon" (ten z rosyjską muzyczką), w Przyjaciołach w 5 czy 6 sezonie, były 2 odcinki z alternatywnym otwarciem ("Co, by było gdyby")
ale ogólnie pomysł HIMYM jest oryginalny - całe to opowiadanie dzieciom przez Teda i szukanie matki , tego nie kwestionuję, mówię tylko o pomniejszych sprawach, nie wiem może dla wielkich fanów Friendsów, a za taką się uważam, są one łatwe do podchwycenia
plus cała masa gagów, takich małych, nie wiem na szybkości np. wyjście Teda i Barneya (Chandlera i Joeya) z dzieckiem i zachwyt panienek nad nim
czy rozwód rodziców Rachel, a rozwód rodziców Teda,
puszczalstwo matek - Barneya i Chandlera
honorowe uznawanie zaklepywania
Barney (Joey) udzielają ślubu najlepszym przyjaciołom
przesiadywanie ciągle w tym samym lokalu, na tych samych miejscach
umawianie się na śluby po 40
kariera teda i rossa na uczelni, przejmowanie się opiniami studentów i spotykanie się ze studentką (Elizabeth, Cindy)
długość związku Rossa i Rachel oraz Robin i Teda jest podobno (trwały cały drugi sezon)
skąd znają się Ted i Marshall a Ross i Chandler
powiedzonko Barneya i Joeya
nawiązanie do kawiarni Friends na początku sezonu 2
z resztą, skoro Friends zarobili tyle forsy, to logiczne , że nawiązania będą
''przesiadywanie ciągle w tym samym lokalu, na tych samych miejscach''
To akurat powtarza się w niema wszystkich sitctomach, na przykład w ''Rules of Engagement'' : )
''nawiązanie do kawiarni Friends na początku sezonu 2''
A mógłbyś wskazać w którym odcinku? ; o