Całkiem dobry, bardziej dramat, ale akcja jest i da radę ogladnąć, choć niektóre retrospekcje niepotrzebne. Natomiast serial ultra feministyczny, kobiety generalnie rzadza, mężczyźni to koszmarne ułomy, alkoholiki, zdradzieckie świnie, ogólnie chamy i przygłupy. Logika kobieca jednak powala gdy Ira chwali lekarza że chce leczyć ludzkość i krzyczy na męża że ten myśli tylko o sobie, po czym gdy lekarz chce jechać to ona absolutnie się na to nie zgadza, oskarżając męża że to jego pomysł :) Cudowne :)
Wszystkie kobiety w tym serialu to manipulatorki wykorzystujące seks żeby coś ugrać. Tylko Irze się nie udało, chociaż przeleciała dwóch.
Czy feministyczny ,no nie wiem po trzecim odcinku, czekałem na chwilę gdy Irina otrzyma postrzał w potylicę a ktoś wrzuci ją do przerębla i na wszelki przypadek poczeka ,aż ten zamarznie.
Wg. mnie to krytyka matriarchatu ,zwanego równouprawnieniem , w którym żyjemy.A przynajmniej ten wątek.
Nie feministyczny tylko po radziecki. Jeśli byś nie wiedział, równouprawnienie w ZSRR zostało wprowadzone kopem brudnym buciorem w twarz, już dawno temu. I wygląda teraz tak jak wygląda. Kobiety są twarde i pyskate, i chłopów się nie boją. To 70 lat życia wśród mężczyzn i w oparciu o regulamin zakładu pracy, z batem na wrogów systemu w ręce. Tam nawet sprzątaczka mogła zniszczyć życie kierownikowi odcinka, gdy ten nieregulaminowo utrudniał jej wykonywanie czynności służbowych.
To nie feminizm tylko zwyczajne życie w Rosji.
Akurat w Rosji jest taka mentalność, ze względu na historię, dosyć ciężką w sumie dla tego narodu. Kobiety faktycznie tam musiały radzić sobie bardziej niż ich odpowiedniki z zachodu, przestępczość i alkoholizm stoją na dość wysokim poziomie. Może to taka metafora, która idzie z filmu. Ale nie brak też scen ułomności u kobiet, Polina kiedy mówi Miszy, że ma "babski humorek", albo scena kiedy Ira nie radzi sobie z samotnością i brakiem miłości, przejawiająca się w jej zachowaniach neurotycznych, albo Marina i jej "księżniczkowate" zachowania. Jak dla mnie akurat, każdy męczy się tutaj ze swoim zestawem ułomności.