PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10008127}

Kulawe konie

Slow Horses
2022 -
7,8 9,1 tys. ocen
7,8 10 1 9084
7,7 15 krytyków
Kulawe konie
powrót do forum serialu Kulawe konie

Jest w serialu fragment gdzie wspominają o polaku który nie znosi kiedy się dodaje mleko do herbat w złej kolejności.
Nie znam szczerze żadnej osoby która pije herbatę z mlekiem znam za to sporo które uważają to za obrzydliwe w tym siebie.
Herbata z mlekiem jest typowo stereotypowo angielska i żeby jakiś polak się się o to kłócił o kolejność wlewania mleka jest śmieszne.

Ps jakby ktoś nie zrozumiał to nie jest całkiem serio, tzn w kwestii jak mnie to oburza bo herbata z mlekiem to zło

peruniec

Na Śląsku taka herbata nazywana jest „bawarką” i jest bardzo popularna. Sam pije tak z 4 dziennie. Sęk w tym, że aby byla dobrze zrobiona trzeba mleko dodać na końcu, kiedy się dobrze naciągnie. W Anglii wszystko na odwrót. Najpierw mleko z tytka a na końcu wrzątek. Wychodzi z tego taka „rura” bez smaku, przypominająca bardziej w smaku wodę z mlekiem. Kilku Angoli udało mi się już przekonać do mojego sposobu. Historia jak najbardziej prawdziwa: ) Pozdrawiam

tomasz_kawczyk

W Wielkopolsce też pijemy taką "bawarkę". Tu też mleko dodaje się na końcu. Na Cejlonie też piłem taką. Mocny pył herbaciany miesza się z mlekiem dla złagodzenia smaku. My wiemy, że herbaty nie zalewa się wrzątkiem. Nigdy nie byłem w Anglii. Możliwe, że ta "tradycja" wynika z tego, że trudno im było zrozumieć tę zasadę i wymyślili własny sposób dla rodzimych kretynów.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
Bambim

Jakżeż dużo wnosząca i kulturalna odpowiedz

peruniec

zawsze chciałem tak kogoś pojechać, sorry że na Ciebie padło :-)

ocenił(a) serial na 8
peruniec

Moja babcia mnie taką bawarką karmiła. Obrzydlistwo!

ocenił(a) serial na 9
peruniec

Mnie też jako dziecko pojono bawarką, ale nie zapamiętałam jej jako paskudztwa, w przeciwieństwie do szpinaku :)