PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34327}

Lśnienie

The Shining
1997
7,0 4,2 tys. ocen
7,0 10 1 4188
5,2 4 krytyków
Lśnienie
powrót do forum serialu Lśnienie

King zrobił swój film i jest oczywiście dużo lepszy niż poprzednia "ekranizacja"
Nie ma wątków biorących się z nikąd tylko wszystko pokolei jak powinno być. Wersja z 1980 roku poprostu ubliżała Kingowi bo ktoś kto nie czytał książki mógłby pomyśleć, że stworzył banalną fabułe.
Tak oczywiście nie jest!! Książka genialna! Ten film również jej nie dorównuje, ale nie da się zrobić filmu który by jej dorównał, bo najlepsze co w książcze to wewnętrzne przemyślania bohaterów, szczególnie Danny'ego. Ten chociarz w pełni oddaje świetną fabułę.
W wersji Kubricka dobry był tylko Jack Nicolson (jak zawsze), reszta ról do bani i schrzaniona fabuła.
POZDRO

ocenił(a) serial na 10
LaughJoy

absolutnie się z Tobą zgadzam! ma niesamowity klimat !

ocenił(a) serial na 8
LaughJoy

Nowa wersja rzeczywiście jest o niebo lepsza niż jej poprzedniczka, jedyne co ją mąciło, to Danny, który był kompletnie irytujący. W wersji Kubricka o wiele bardziej mi się podobał. No i zabrakło mi tych psychodelicznych bliźniaczek ;p
Jednak sama historia nie przedstawia już tatusia-psychicznego mordercy, ale tatusia-opętanego przez hotel, a to było ważne w książce. Tak więc, duży plus.

użytkownik usunięty
magvalley

dno, dno i jeszcze raz dno... Dany faktycznie w Lśnieniu z 1980 był 100 razy lepszy tak jak lepszy był Nicholson, klimat i w ogóle WSZYSTKO. Tak dennego filmu jak nowsze Lśnienie nie oglądałam naprawdę dawno... Film NIGDY nie może dokładnie adaptować książki... No chyba że ktoś drży z emocji przed chodzącym żywopłotem...

użytkownik usunięty
LaughJoy

Założyciel tematu oraz przedmówcy chyba sobie żartują.