PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833945}
7,3 3,1 tys. ocen
7,3 10 1 3111
Ludzie i bogowie
powrót do forum serialu Ludzie i bogowie

To g ó w n o
Wszystko jest złe. Dekoracje, inscenizacja, dźwięk i cała reszta. Jest koszmarnie nudny. Kompletnie nie obchodzi mnie, jako widza, co będzie dalej. Bodo Koxie! Zobacz chociaż jeden odcinek "Czasu honoru" albo nawet "Wojennych dziewczyny" to się dowiesz jak się robi filmy.

ocenił(a) serial na 9
Slav_Rex

Przecież to polskie SinCity

Slav_Rex

Są lepsze wzorce robienia filmów, niż Czas Honoru, czy Wojenne Dziewczyny - oba te seriale to też bajki.

jan_niezbedny0

Oczywiście, że są. Pisząc "chociaż" miałem na myśli, że nawet te seriale są dla Bodo niedościgłym wzorem.

jan_niezbedny0

W tamtych przynajmniej było czuć jakieś napięcie, a ten ogląda się bez większych emocji.

Karo_oraK

No właśnie we mnie jakoś ich nie budziły.

jan_niezbedny0

Wiadomo, miały swoje wady, zresztą który serial czy film ich nie ma. Jednak w porównaniu z LiB wypadają moim zdaniem lepiej.

Karo_oraK

Mnie też LiB nie porwał, ale z drugiej strony mam powyżej uszu produkcji, w których konspiratorzy to chodzący materiał na pomniki, z przyklejonymi do twarzy minami bohaterów romantycznych.
Tu wiadomo było jeszcze przed premierą, że czegoś takiego nie będzie - bo koleś lubi kręcić komiksy.

jan_niezbedny0

No właśnie o to chodzi, że w LiB są jeszcze większe materiały na pomnik. Gdyby te wszystkie tajne organizacje podczas IIWŚ zastąpić takimi Dagerami to wojna trwałaby z rok.

Karo_oraK

Dager nie jest materiałem na pomnik, bo nie jest aniołem i swoje za uszami ma.
A że jest supermanem - była mowa o komiksach.
Tarantino też kręci komiksy. Lepsze - ale też komiksy.

jan_niezbedny0

Na pomnik prędzej zasługuje Dager, który jest niezniszczalny niż jakiś romantyczny typ. Wiem, że to komiks. Sama zresztą gdzieś o tym pisałam. Jednak w tym serialu wypada to średnio, a obok filmów Tarantino to nawet nie stoi.

Karo_oraK

A ci z Czasu Honoru to niby jacy byli - zniszczalni?
Na Pawiak wpadali i wypadali jak do/z kafejki... :)
No i te miny natchnione.
Ten ma przynajmniej zawadiacką.

jan_niezbedny0

Prawda taka, że żaden serial nie jest w 100% realistyczny. Nie jestem fanką CH, ale tam jak ktoś wpadł, to posiedział na Pawiaku cały sezon- Władek w pierwszym, Wanda w drugim. No i jeden z głównej czwórki okazał się być jednak zniszczalnym. W LiB jest parę rzeczy na plus, między innymi, pomijając podkoloryzowane walki z komiksu, że widzimy człowieka z wadami, a nie lalkę.

Karo_oraK

Ja bym do plusów dodał jeszcze zdjęcia i scenografię - nie ma modnej dziś sterylnej czystości, która mnie razi, zdjęcia "brudne", a miasto i mniejsze miejscowości zapyziałe, wynędzniałe.
Bo przecież rzeczywistość okresu okupacji musiała taka być. A i Polska przedwojenna to nie był raj, nie ma się co (dawać) oszukiwać.

Poza tym scenariusz niestety kuleje, a ja od komiksów wolę surowy realizm.

Długo jeszcze (jeśli w ogóle) nikt tutaj nie dorówna świetnym serialom Morgensterna, lub nawet bardzo udanemu, realistycznemu i właśnie surowemu serialowi "Popielec".
To już tak na marginesie, jeśli ktoś lubi produkcje traktujące o okupacyjnej codzienności.

jan_niezbedny0

Większość osób ma fałszywy obraz II RP, bo sugeruje się przedwojennymi filmami o amantach i kobietach z dobrych domów z wesołymi piosenkami. Mało który film z tamtych czasów porusza poważną tematykę. Z tymi produkcjami za czasów PRL-u to też tak średnio, bo oni za to idealizowali Rusków. Cenzura była zarówno przed wojną jak i po.