PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833945}
7,3 2,3 tys. ocen
7,3 10 1 2310
Ludzie i bogowie
powrót do forum serialu Ludzie i bogowie

1.Jestem warszawiakiem od pokoleń. Nie mogę słuchać jak wszyscy aktorzy wymawiają słowa z Ł jakimś dziwacznym przedniojezykowym L. Wychodzą z tego perełki takie jak "poszlaś", "glupi","slowa". Nie można tego słuchać, a nawet zaawansowani aktorzy nie są wolni od tego dziwactwa. Wiele do życzenia przedstawia też gwara "ferajny". Nie tak panowie, nie tak. Czy konsultant od spraw gwary z kimś to konsultował (jest wymieniony w napisach końcowych) Nie sądzę !
2. Jako syn chłopaka z Warszawy, który dorabiał do skromnego budżetu domowego jako "gazeciarz" podczas okupacji mogę wskazać też też błąd w tle. Ojciec opowiadał :
"Gazeciarze" nie darli się w kółko jak najęci "kurier warszawski" , tylko "kurieeeer warszaaaa... , lub wręcz " nowy kurieeer warszaaa", a najczęściej używali zabawnych wierszyków ośmieszających okupanta, który był wydawcą tej "gadzinówki":
-nowa bujda, nowy bajer
kto nie kupi będzie frajer !
lub
-ostatnie wydanie na święta,
redakcja będzie zamknięta
redaktor się upił
papiery nie kupił
nowy kurier warszaaaa !!!
Seral oceniam na 6/10

bogdan1956

To raczej nie dziwactwo aktorów, tylko twórców, ktoś (reżyser pierwszym podejrzanym) się uparł, żeby tak wymawiali "ł".

ocenił(a) serial na 6
jan_niezbedny0

to prawda ! To na pewno nie "widzimisię" aktorów. Ktoś przedobrzył i wyszło, jak wyszło. Jest to naprawdę denerwujące, a np. filmowy brat Dagera mówi jak tak , jakby pijany Czech usiłował mówić po polsku.
Dzięki za komentarz.
Z szaconkiem-warszawiak ze Stolycy ;-)

bogdan1956

I wzajemnie.
Dopisałem się pod tym tematem, bo też zwróciłem uwagę na to przeginanie z "ł" (dało się wyczuć, że ktoś obsadę do tego zmuszał), a byłem ciekaw opinii właśnie ludu Stolycy :)
Sam serial taki "pół na pół" - nie porwał człowieka, ale swoje plusy miał - jak dla mnie przede wszystkim brak tego współczesnego, nieznośnego czytankowo "patriotycznego" zadęcia i harcerskich min.
Pozdro.