Cześć. Jestem ojcem dziecka z zespołem aspergera. Ucieszyłem się z żoną na ten film, bo mało jest produkcji które poruszają takie tematy i pokazują społeczeństwu z czym mierzą się takie rodziny. No i przyszło wielkie rozczarowanie. Rozumiem, że ma być to opowieść o matkach. Boli natomiast obraz ojców jaki przedstawiają autorki:
1. Ojciec jednego z chłopców ma kochankę
2. Ojciec jednego z chłopców ma inną kochającą rodzinę (ten przynajmniej opiekuje się synem jeśli jest taka potrzeba)
3. Ojciec w bajkowej rodzinie na pierwszy rzut oka jest wspaniały i powołuje z żoną fundację. Okazuje się jednak, że robi to tylko po to żeby wyciągnąć pieniądze z firmy.
4. Ojciec głównej bohaterki jest także bardzo złą postacią.
No i hit:
Jedyny ojciec który opiekuje się dzieckiem jest gejem.
Nie ma tam normalnych ojców, żyjących z takimi dziećmi na co dzień. Nie ma ojców zarywających noce, troszczących się o te rodziny. Mamy zamiast tego feministyczno-ideologiczną papkę. Domyślam się, że wątki LGBT są na siłę wpisywane w fabułę filmów Netflixa. Zastanawiam się tylko, czy faktycznie autorkom aż tak zależy, żeby zakłamywać rzeczywistość.
Ogólnie jedyni mężczyźni przedstawieni pozytywnie w tym serialu to geje i murzyn. Jak w prawdziwości.
"Nie ma tam normalnych ojców, żyjących z takimi dziećmi na co dzień. Nie ma ojców zarywających noce, troszczących się o te rodziny."
Jest ojciec - Jerzy, który całe swoje życie poświęca chorej Helenie, a to bardzo trudne dziecko. To, że jest gejem, nie jest najważniejsze. W serialu jest przede wszystkim właśnie kochającym tatą.
Nie zrozumiałaś. Właśnie z perspektywy Netflixa to jest najważniejsze. Typowy ojciec jest jednak heteronormatywny. Uwaga, może Cię zaskoczę - dwóch mężczyzn nie może począć ani urodzić dziecka. Dalej uważasz, że to co pokazali jest normalne?
Nie przesadzaj z tą fiksacją Netflixa.
Być może po prostu sam masz problem z akceptacją mniejszości seksualnych.
Z punktu widzenia fabuły filmu nie jest ważne kto dziecko począł, lecz kto je wychowuje.
Uwaga, może Cię zaskoczę, w realnym świecie zdarzają się pary jednopłciowe lub rodzice single nie będący hetero, którzy mają dzieci.